Bara snack?

Att vi måste göra förändringar för miljön är något som pratas om hela tiden, överallt, men jag undrar vad var och en av oss faktiskt gör. Eller tänker vi att någon annan ska göra det?
 
 
Hörde just att Sverige har klättrat på värstinglistan över miljöförstörande länder från plats 13 till plats 10. Om alla levde som vi gör i Sverige skulle det behövas 3,7 jordklot.
 
 
Så då undrar jag förstås om det bara är tomt prat från många håll om att rädda miljön? Eller är det så att vi är så bekväma att vi inte vill göra någon förändring, utan tänker att vi kan fortsätta leva som tidigare men att det ändå ska bli någon förbättring någon annanstans?
 
 
Alla små saker gör skillnad. Att sluta konsumera och leva i slit och släng-mentalitet är ett bra första steg. Sen kan man gå vidare med att minska sin köttkonsumtion, handla ekologiskt för att minska gifterna både i sin närhet och i mijön i stort, leva enklare, dra ner på flygresor, byta till en milövänlig bil mm mm.
 
 
Min största miljöbelastning är att jag åker mycket bil. Jag skulle vilja byta till en elbil, som laddas med solenergi. Det skulle vara ett miljövänligt sätt att transportera sig där det inte funkar med lokaltrafik.
 
 
Vilket är ditt bästa tips för att leva miljövänligt?
 
 

En gratisdag

Jag älskar gratis! Jag gillar att hitta roliga saker att göra som är gratis. En sak som jag länge stört mig på är att det kostar så mycket i inträde på mässor, som i sig är till för att producenter ska visa upp sig och sina produkter till konsumenter, som ska köpa deras saker. Jag gillar inte att behöva betala för att sedan ses som en kund. Men jag gillar bokmässan. Många intressanta föreläsningar om både det ena och det andra.
 
 
 
Dottern hade fått en entrebiljett från skolan och igår kväll såg jag en tjej som skänkte bort en biljett då hon inte kunde gå. Den fick jag. Så idag har vi båda två varit på mässan (sparade 240 kr i entrekostnader). Kollat på böcker, som jag var väldigt sugen på, men inte köpt någon.
 
 
Vi har mest varit på köks- och trädgårdsavdelningen. Intressanta föreläsningar har avlöst varandra på de båda scenerna. Jag har lyssnat på hur man skapar en trädgård som fåglarna gillar, hur man pyntar i trädgården pratade Minna Mercke-Schmidt om och visade fina kransar hon gjort av bla rödlök, raw food med Erika Palmcrantz, smakat på ostron för första gången (och tog hem de fina ostronskalen som blir perfekta som dekoration någonstans, ekologisk choklad, äpplejuice från råsaftcentrifug.
 
 
Vi har haft en jättehärlig eftermiddag. Helt gratis. Helt i min smak :)

Med tungt hjärta

Med tungt hjärta läser jag en nyhet i Expressen igår. Ett ungdomsgäng i Borås har tagit en katt, stoppat henne i en påse och hängt upp på en vägg för att sedan stena henne. När hon hittas är hon fortfarande vid liv och vid medvetande men så svårt skadad att hon måste avlivas.
 
Ni kan läsa hela artikeln här: http://www.expressen.se/gt/ungdomsgang-i-boras-stenade-katt-till-dods/
 
 
 
Jag blir både arg och så ledsen när jag läser om sådana här händelser. Jag tänker både på den stackars katten som måste ha lidit fruktansvärt av den grymma misshandeln. Men jag tänker också på dess ägare. För mig, och många, många fler, är djuren en daglig källa till glädje och så mycket villkorslös kärlek. Att någon kan göra något så grymt mot en levande varelse, som är helt försvarslös, och dessutom någons bästa vän är ofattbart för mig.
 
 
Samtidigt läser jag på en annan sida om hemlösa i USA, som lever ett hårt liv på många sätt där djuren ger de både en orsak att fortsätta kämpa och ett hopp om ett bättre liv. Många gånger offrar de sin egen mat bara för att se till att deras kamrat inte ska behöva gå hungrig. Titta på dessa bilder där man kan se kärleken mellan människa och djur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tyvärr är händelsen i Borås inte första gången något sådant händer. Det var inte så länge sedan flera kattägare i Göteborg hittade sina katter sönderskurna i Högsbo. Det är en av anledningarna till att mina katter är innekatter som får gå ut på en inhägnad tomt. Jag vill ge dem ett bra liv och skydda dem mot olika faror, där människan är den grymmaste.

Hösthelg

Jag ser fram emot en rolig, avkopplande och produktiv helg i mitt fina hus nere i Skåne. Så här såg det ut sist jag var där (dvs förra helgen :))
 
 
 
Sista semesterdagarna fick jag ju hjälp av de trevliga killarna som installerade kaminen att få soffan inburen. Den står fortfarande inte riktigt där jag har tänkt, men det finns iallafall en sittplats i vardagsrummet. Och här har jag höstat till mitt sommarrum lite. Det rosa har tagits bort och istället bytts ut mot en stor orientalisk matta och röda kuddar tillsammans med ullfiltar och fårskinn.
 
 
 
Sängen står fortfarande i vardagsrummet, avskärmad men inte på en idealisk plats då det finns fönster i båda ändarna av rummet. Denna helgen kommer det ett par andra killar som ska hjälpa mig med trädgården. Tänkte vara lite fräck och be dem om hjälp att bära upp sängen på övervåningen där den ska vara.
 
 
 
När sängen blir flyttad är tanken att soffan ska stå på den platsen och framför det stora vardagsrumsfönstret har jag tänkt att så småningom ha ett skrivbord.
 
 
 
I köket har det blivit lite höstfeeling med pälskuddar i soffan, men här behövs nog en matta under bordet då jag tror att detta golv kan bli kallt när kylan kommer.
 
 
 
Förra gången jag var i huset premiäreldades det i den nya kaminen. Det var inte så kallt och enligt instruktionerna ska man inte elda för hårt de första gångerna. Jag hoppas att det är lite kyligare denna helg för jag vill ju elda!
 
 
 
Höstdagar, som gärna får vara lite kyliga, är sköna att tillbringa utomhus. I helgen ska trädgården göras iordning. En stor del av trädgården blev uppgrävd i slutet av sommaren för att lokalisera vattenrören. Nu ska det läggas på ny matjord, sås nytt gräs, slås i nya stolpar och hägna in en större del. Landen ska grävas om, komposten ska flyttas. Ja, det finns en del att göra, men då är det skönt att ta en paus i solstolen mellan varven, dricka en kopp te och läsa något roligt. På biblioteket igår lånade jag några nummer av Kloka hem. Vilken bra tidning! Den får följa med mig till Skåne, och kanske, kanske jag tom kan tänka mig en prenumeration av denna tidning där allt tilltalar mig. Ekologiskt och miljötänkt i alla detaljer. Det gillar jag!
 
 
 
Min lilla Maxie-katt njuter i det höga gräset, som inte har blivit klippt sedan slutet av juni då jag inte äger någon gräsklippare. Nu ska deras område utökas så de får en ännu större trädgård att vistas i.
 
 
Utöver det ska jag fortsätta målningen på övervåningen. Här är en dålig, grynig bild tagen med mobiltelefonen (och jag köper ju inte nya saker förrän behovet finns så jag har fortfarande min Iphone 3 med sprucken skärm, men den funkar för det den ska göra :))
 
 
 
Övervåningen går från att vara mörk med bastukänsla med allt trä till att bli ljus med vita väggar och vitt tak. Här ska min säng stå när jag får hjälp med att bära upp den.
 
 
Så här såg det ut förut:
 
 
 
Samma väggdel som jag har målat två lager vit färg på.
 
 
 
Och den här delen ska målas i helgen. (Bilderna är från mäklaren och tagna när förra ägaren bodde där) Vid fönstret är det en underbar utsikt över kullarna långt, långt bort. Här vill jag gärna ha en skön sittplats där jag kan sitta och läsa, titta ut på åkraran, kullarna och husen långt borta. Förra helgen släckte jag ner alla lampor sent på kvällen, satte mig i gungstolen och bara tittade på stjärnorna en lång stund. Så härligt att koppla ner allt och bara njuta av naturen utanför.
 
 
Ja, så ser planerna för min helg ut. Fixa i trädgården, måla, en promenad längs havet har jag tänkt hinna med, rida och kanske åka till den nya simanläggningen som invigdes nu i veckan och simma några längder. Men som med alla planer jag gör nuförtiden, så är de just planer, som kan ändras om något annat känns mer angeläget 

Göra höst

Jag älskar hösten! JAG ÄLSKAR HÖSTEN!! Ja, en del människor tycker jag är lite knäpp som älskar hösten såpass mycket.Redan i slutet av augusti plockar jag fram alla mina sparade nummer av Amelia Höst och Fixa Höst och frossar i allt höstmysit. När någon frågar vilken som är ens favoritårstid känns det nästan som man är lite knäpp om man inte säger sommaren. Och visst gillar jag sommaren. Jag gillar alla årstider. Det jag gillar mest med sommaren är att det oftast är då man är långledig med semester och mycket utomhusvistelse.
 
 
Men sommaren kan också lätt bli lite jobbig. Vädret är så centralt - antingen är det för kallt och då ojar sig alla över det, eller så är det för hett och då orkar man nästan ingenting.
 
 
Men så kommer hösten. Det är skönt att vara utomhus, men man kan lika gärna mysa inomhus. Regnar det är det bara mysigt, tända en brasa, lite ljus, se en film, läsa en bok, pyssla, spela spel, baka, laga långkok - ja alla mysiga sysselsättningar som hör hösten till.
 
 
Skiner solen så är det skönt att vara utomhus, gå i skogen, ta en promenad längs med stranden, pyssla i trädgården eller bara ta en fika utomhus. Och om det kyler lite i vinden sveper man en filt om sig :)
 
 
 
 
Hösten är bästa årstiden på många sätt:
 
* Det är lagom varmt att vara ute
 
 
* Det är skönt att kura inomhus - tända ljus och tända brasan
 
 
* Kläderna är mycket snyggare - stickat, lager-på-lager, härliga färger
 
 
* Härlig färger även ute i naturen, och så mycket gratis pysselmaterial finns det aldrig annars
 
 
* Maten är godare - soppor, grytor, långkok, alla goda grönsaker som är mogna och redo att skörda. Bara att frossa
 
 
* Om man inte odlar själv så finns det av härliga skördemarknader runt om i landet. Denna helgen är det Jordens Mat på Gunnebo Slott utanför Göteborg och första helgen i oktober är det skördefest på Tjolöholms Slott
 
 
* Det finns inga kravm inga måsten. Man kan ta dagen som det kommer och allt är ok
 
 
* Lusten att rensa och röja kommer tillbaka. Hösten ger energi till att sätta igång med saker
 
 
* Inomhus är det dags att fylla på med ullplädar, fårskinn och annat som ger mer av eldelementet och som också ger en varm och ombonad känsla
 
 
* Istället för att ligga på sandstranden och bada i ett iskallt hav kan man sjunka ner i ett varmt skumbad :)
 
 
Ja, hösten är härlig, härlig, härlig och istället för att noja för att det blir mörkare så njut av allt som finns just nu....och tänk att om bara några månader går vi in i en annan av årets mysigaste månader - december! Dagarna från slutet av november fram till själva julafton är också några riktiga favoritdagar :)
 
 
 
 
Vägen som går förbi mitt hus mot grannen
 
 
 
 

Köpa, köpa, köpa.....

Även om jag tycker jag har skalat av väldigt mycket när det gäller shopping, så har den här senaste veckan gjort mig medveten om hur ofta jag ändå tänker tanken "det ska jag köpa...". Men nu när jag har köpstopp ska jag inte köpa något alls. Det är inte lätt.
 
 
Denna veckan har jag gjort några planerade inköp, som var bestämt redan innan jag införde köpstoppet nämligen en burk vit färg till övervåningen på mitt hus och ett par jeans. Jag behövde verkligen ett par nya jeans, men istället för att bege mig ut i affärerna på jakt efter "de perfekta jeansen" som jag gjort så många gånger förut åkte jag till en seconhandaffär och hittade ett par bra jeans, som var snygga och satt bra för 65 kr. Ett inköp, men inte så mycket pengar :)
 
 
De senaste dagarna har jag tillbringat i mitt hus i Skåne och jag njuter verkligen av det enkla livet. Håller mig borta från staden och affärer. Dumt att utmana sig själv att gå i affärer när man ändå inte ska köpa, men tankarna på än det ena och än det andra jag skulle kunna ha i huset har dykt upp. Men jag har försökt att tänka ett steg till. Jag behöver tex en skottkärra. Tänkte först gå till grannen och fråga om jag kunde låna en av honom då jag såg att han hade tre låg i trädgården, men sen hittade jag en i ett dike och tog med mig hem. Ingen luft i hjulet...hm...ska jag behöva köpa en cykelpump. Nej, det får gå att lösa på annat sätt. Jag får låna en helt enkelt :)
 
Jag har också ställt upp med min tid och jobbat ideellt på ridskolen i Ystad i helgen. Tänkte att det är ett bra sätt att lära känna människor här omkring, och samtidigt använda min tid till något bra. Så jag var funktionär på en hopptävling. Den enda funktionären! Det var jag och ridhuschefen som fixade med hindren under tävlingen. Det kändes bra att hjälpa till.
 
 
Rikedom! Jag kände mig väldigt rik idag när jag  gick ut i trädgården för att plocka dagens lunch - squash, bönor, tomater som blev en omelett. Hallon till efterrätt och till fika äpplepaj av trädgårdens äpplen. Resterande äpplen har blivit plockade och ska nu iväg till musteriet med dem och byta mot ett antal flaskor äpplemust :) Mitt mål är att bli mer självförsörjande när det gäller maten. Nästa steg blir att fixa iordning ett hönshus och bli självförsörjande på äggen också :) Jag har ju ett par uthus här och har inte så mycket som behöver förvaras, så de gapar tomma. Tänkte ett av dem, eller en del av det ska få bli hönshus. Jag tänkte också öka på den odlingsbara ytan. Gjorde iordning ett jordgubbsland häromdagen. De tre plantorna vi köpte i juli har nu blivit 25 nya plantor som planterades i ena odlingsbädden. Jag har totalt idag sex stycken som är 3 x 1,5 m.
 

Köpstopp!

Ju mer jag funderat på det ju mer har jag blivit tydligare med mig själv. Idag är det första september. Hösten är här och jag har bestämt mig för att ha köpstopp nu fram till jul!
 
 
Det innebär att inte köpa något som jag inte absolut behövher. Inga tidningar. Inga kläder. Inga inredningssaker. Inga saker alls. Tre och en halv månad utan att köpa något onödigt överhuvudtaget.
 
 
Det enda undantaget jag kommer att göra är inköp av färg nu i veckan. Jag började ju måla övervåningen på huset i Skåne förra helgen, men är bara halvklar. Denna helgen tänker jag fortsätta målandet, men måste köpa mer färg för det.
 
 
Jag kommer också bli mer återhållsam med fika och luncher på stan. Jag har en lunch med en kollega inbokad denna veckan. Den ska jag naturligtvis gå på. Men efter det ska jag boka in sociala träffar som inte kostar något. Antingen hemma hos mig, eller hos en vän. Kanske ha en höstpicknick utomhus, eller bjuda in till knytkalas. Jag kommer inte heller köpa några presenter i höst. Även julklappar kommer jag spendera mindre pengar på i år.
 
 
Jag vill spara. Jag vill betala av på lån. Jag vill minska mina fasta utgifter. Köpstopp är ett bra sätt att komma igång. Och tre månader känns lagom att börja med. Sedan kanske det fortsätter 2015 av bara farten :)

Bli skuldfri

Jag har inte sett så många svenska bloggar med målet att bli helt skuldfri. Däremot har jag hittat flera amerikanska. Att inte ha skulder är något som drastiskt ökar den ekonomiska friheten. Att få bort de fasta kostnaderna varje månad som ett lån innebär ger mycket större frihet att kunna tjäna mindre pengar, och därmed vara fri att bestämma över sin egen tid. Mitt mål är att gå ner i arbetstid till 40-50 %. Jag gillar mitt jobb, men jag gillar också andra saker, och vill ha tid för att njuta av mitt liv fullt ut. Därför räcker det med att arbeta halvtid för min del.
 
 
En del som i dagsläget gör att jag inte kan det är att jag måste tjäna pengar för mina fasta utgifter, varav mina lån är en stor del.
 
 
Därför blir jag så inspirerad när jag hittar bloggar från människor som har ändrat sina liv, gjort en del förändringar och klarat av att betala av alla sin skulder för att bli helt skuldfria.
 
 
En ny blogg jag just hittat är denna http://andthenwesaved.com/things-to-do-instead-of-spending-money/ . I just detta inlägg listar hon 56 saker man kan hitta på att göra som inte kostar pengar. Ibland säger jag att "allt jag vill göra kostar ju pengar", men det är inte sant. Det gäller bara att ha lite fantasi. Igår var vi tex ute i skogen precis där vi bor för att leta svamp. Vi hittade ingen svamp (eller rättare sagt vi hittade massor av svamp, men inga kantareller som är den enda svamp jag känner igen och vågar plocka och äta). Att ta tillvara på sådant som ändå redan finns i naturen för att äta är ju ett ypperligt sätt att spara pengar på också, men framförallt sa vi att det var en skön avkoppling och en lagom träning att gå omkring i alla backar i vår fina skog. Och det kostade ingenting! I Sverige har vi ju ett fantastiskt tillfälle både att vistas i naturen och ta del av vad naturen producerar genom vår allemansrätt. Den borde jag utnyttja mer!
 
 
 
 
 
En annan blogg jag gillar där författaren också har betalat av alla sina skulder för att leva ett enklare och mer fritt liv är http://bemorewithless.com/

bloglovin
RSS 2.0