Bara snack?

Att vi måste göra förändringar för miljön är något som pratas om hela tiden, överallt, men jag undrar vad var och en av oss faktiskt gör. Eller tänker vi att någon annan ska göra det?
 
 
Hörde just att Sverige har klättrat på värstinglistan över miljöförstörande länder från plats 13 till plats 10. Om alla levde som vi gör i Sverige skulle det behövas 3,7 jordklot.
 
 
Så då undrar jag förstås om det bara är tomt prat från många håll om att rädda miljön? Eller är det så att vi är så bekväma att vi inte vill göra någon förändring, utan tänker att vi kan fortsätta leva som tidigare men att det ändå ska bli någon förbättring någon annanstans?
 
 
Alla små saker gör skillnad. Att sluta konsumera och leva i slit och släng-mentalitet är ett bra första steg. Sen kan man gå vidare med att minska sin köttkonsumtion, handla ekologiskt för att minska gifterna både i sin närhet och i mijön i stort, leva enklare, dra ner på flygresor, byta till en milövänlig bil mm mm.
 
 
Min största miljöbelastning är att jag åker mycket bil. Jag skulle vilja byta till en elbil, som laddas med solenergi. Det skulle vara ett miljövänligt sätt att transportera sig där det inte funkar med lokaltrafik.
 
 
Vilket är ditt bästa tips för att leva miljövänligt?
 
 

Kommentarer
Postat av: R

Jag hörde också på nyheterna att Sverige ligger på plats 10. Blev väldigt förvånad faktiskt, jag trodde att vi låg skapligt bra till! Antagligen är det så att det pratas mycket men görs för lite...

Tror att alla dom där små sakerna kan göra stor skillnad. Åka mer kommunalt och spara på elen och äta ekologiskt. Om många ändrar små saker så blir det en stor effekt.

Själv har jag börjat tänka till när jag torkar tvätten, att minska på användandet av torkskåp och torktummlare. Sånt drar mycket el. Försöker att torka allt i stora fläktrummet i den gemensamma tvåttstugan. Sen har jag inte så varmt på elementen, det är mysigt att dra på sig raggsockor och en filt om det är lite svalt inne.

Sen gillar ju jag second hand också. Bra med återvinning!!

Det behövs mindre snack och mer verkstad! :-)

Svar: Absolut! Jag tror att vi alla måste börja tänka annorlunda och ändra vår livsstil. Göra lite annorlunda val i vardagen för att det ska bli en förändring. Jag använder enbart torktumlaren när jag tvättar frottéhanddukar för de blir skönast då. Annars låter jag all annan tvätt lufttorka. Att äta mindre kött kan kännas lite ovant i början men blir snabbt en vanesak. Jag äter goda sallader, soppor, ugnsrostade grönsaker, lasagne, grytor, pizza, tacos men allt vegetariskt. De stora sakerna är ju: bostaden, bilen, biffen. Kan man göra små ändringar i alla de områdena gör det stor skillnad. Speciellt om alla kan göra förändringar
None None

2014-09-30 @ 23:08:21
Postat av: Finlands svensk

Jag är den som alltid går omkring med dåligt samvete över att jag inte gör något för miljön.
Men ibland kommer så mycket information att man knappt vet var man skall börja...
Och om man dessutom råkar ha lite småkaos i sitt liv just nu så ångar man på som vanligt.
Just nu är jag studerande, arbetstagare utanför hemmet, sköter ekonomin på makens företag på fritiden eller annars hjälper till där, jag är fru, mamma, hundägare, med andra ord tiden räcker knappt till. Alltså känns allt bekvämt att göra så som man alltid gjort utan att förändra saker.
Men så insåg jag just nu att jag gör ju trots allt en hel del ändå.
Jag har aldrig ägt ett torkskåp eller torktumlare trots att jag är 3 barns mamma.
Jag tvättar oftast kläderna med tvättnötter eller Enjos tvättmedel och använder aldrig sköljmedel.

Jag köpte mickrofiber dukar och trasor från Enjo för ca 8 år sedan och har nästan inte alls använt rengöringsmedel i huset sen dess (endast på toa).

Vi äter hemgjord sylt och saft (bor på landet)

Kött äter vi men nästan alltid vilt eftersom maken är med i jakten.

Urväxta barnkläder, skidor och skrinnskor, cyklar med mera ger vi vidare till andra då vi inte längre har användning för dem. Vi får också kläder från andra som vi använder på våra barn osv.
Tyvärr använder vi bil hela tiden eftersom det inte finns något annat färdmedel att välja på här. Och visst finns det 1000 andra saker man kan tänka om med, men ibland känns nästa steg betydligt lättare då man plötsligt inser att jag gör ju trots allt något redan.
Tack för en fin blogg!
Kikar in ibland men är dålig på att kommentera :)

Svar: Tack för din fina kommentar! Jag tror det är viktigt att göra som du gör här. Istället för att slå på sig själv och ha dåligt samvete för det man INTE gör, börja tänka tvärtom på allt man faktiskt redan gör. Du gör redan mycket och har gjort många bra val. Då börjar man i en positiv ände och kan sedan lägga till flera bra saker lite i taget. Ingen kan leva helt perfekt, ja förutom No Impact Man som jag tittade på häromdagen, men det verkade väldigt besvärligt att leva så. Min största miljöbov är bilen. Jag har ändå en miljöbil idag men vill så småningom byta till en elbil, helst en som laddas med solel.
None None

2014-10-01 @ 17:47:41
Postat av: Ann

Jag blev också förvånad, med tanke på att vi är så miljömedvetna. Men kanske hög levnadsstandard gör en till en "värsting"? Ju rikare desto värre.
Jag gör inte många medvetna miljöval. Jag har 18 grader inomhus på vintern för att jag trivs i det, inte för att skona miljön. Jag cyklar/promenerar till jobbet för att jag inte vill sitta i bilkö och behöver röra på mig. Torkar tvätt på torkställning i lägenheten för att jag inte har behov av annat torksätt. Äter ofta vegetariskt för att jag tycker om sådan mat. Köper ekologiskt för min hälsa, inte för miljön. Tar ibland tåg istället för bil för det blir mer ett äventyr då. Så rodnande får jag erkänna att det som ser ut som "miljötänk" snarare är egoistiska val för mitt eget välbefinnande. Det enda jag aktivt bidrar med är att jag ibland avstår från gratis plastpåsar i butiker, och lägger saker i de påsar jag redan bär på.

Svar: Det är väl fantastisk när de val du gör för att det får dig att må bättre på många olika sätt också är vad som är bäst för miljön :) Att vara miljövänlig ska ju inte behöva betyda att göra uppoffringar. Ibland kan det kännas så när man är i början av en förändring, men rätt så snart blir det ett sätt att leva och något man väljer utifrån sig själv
None None

2014-10-02 @ 20:09:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0