Välbehövlig paus

Jag har tagit en paus från bloggen de senaste tre dagarna, då jag har tagit några dagar helt datorfria. Jag har inte ens sneglat åt datorn, även om jag haft många ideér om blogginlägg som snurrat i huvudet (som bloggare snurrar sådana tankar hela tiden, då det hela tiden finns saker runt omkring som inspirerar eller saker man vill skriva om).
 
 
Den senaste veckan har varit intensiv på många sätt, både på jobbet och hemma, där jag även har känt mig frustrerad och upprörd, så jag behövde låta min själ koppla av, promenera, läsa, umgås med vänner :)

Härlig garderob

En av mina favoritbloggar är Simplicity, där Jannike som är Feng Shui-konsult och inredare visar underbara bilder från sitt hus de köpte för något år sedan. Du hittar bloggen här http://blogg.addsimplicity.se/
 
 
Idag har hon lagt upp bilder på sin walk-in-closet som är så fin. En helt vanlig klädkammare som hon har gjort iordning till en vacker, varm och inbjudande plats att börja och sluta dagen på.
 
 
 
Jag gillar allt i denna klädkammare, det mjuka golvet i sin mörkt bruna färg som jordar hela rummet, den smutsrosa färgen på väggarna, de vita fräscha hyllorna och så fina små saker :)
 
 

Konsumtionens baksida

The consumption society has made us feel that happiness lies in having things, and has failed to teach us the happiness of not having things. -Elise Boulding

 

Åh, vad jag gillar det citatet! Det stämmer på pricken tycker jag. Vårt samhälle idag har gett oss den bilden att vi ska bli lyckliga om vi konsumerar, om vi köper rätt saker (vilket också ändras rätt ofta så vi fortsätter köpa) och att det är genom att äga vi blir lyckliga. Vi har också blivit itutade att vi måste fortsätta handla för att hålla igång ekonomin, att tillväxten är beroende av att vi inte slutar konsumera.

 

Ett TV-program som jag tittar på emellanåt är Lyxfällan, och igår såg jag ett avsnitt som är så typiskt för hur det brukar se ut. Ett yngre par, med ett par barn, handlade och handlade massor av saker, på kredit. De gjorde av med 25.000 mer än vad de fick i inkomst, varje månad. Det mesta av de pengarna gick till saker de inte behövde, eller oftast inte ens ville ha. Den första åtgärden de gör är att samla ihop saker som kan säljas, antingen på näter, på loppis eller någon som kommer och köper upp saker. Redan där kan man se en lättnad hos de flesta över att bli av med en del saker, även om många först reagerar negativt, blir ledsna över att förlora sina saker och ibland försöker hålla kvar saker. Men i takt med att bostaden töms på alla dessa saker de inte behöver, som de inte vill ha och som de dessutom har förstört sin ekonomi på ser man tydligt att de blir av med en stor tyngd, många uttrycker det också.

 

Även om du inte har handlat så mycket saker som du inte har råd med så att din ekonomi blir körd i botten, gör alla dessa saker att du känner dig fast, trög och har svårt att komma vidare. Röran binder energi. Att börja göra sig av med saker frigör energi, och när energin frigörs kan det även börja hända nya saker i livet :)

 

 


Underbara oktober!!!

 
Åh, vad provocerande detta uttalande är för vissa har jag förstått :)) Häromdagen regnade det ute och var ganska mörkt. Vilket höstväder vi har fått, konstaterade en kollega. Ja, visst är det härligt sa jag, och fick väldigt konstiga blickar från de som stod nära.
 
 
Visst kan oktober vara grådisigt och regnigt, men för min del väger naturens explosion av färger upp den gråa himlen. Tänk att varje år blir jag alldeles överväldigad av alla toner av ockra, koppar, rost och kaskader av rött som finns runt omkring oss var vi än vänder oss. Jag är nog inte världens bästa bilförare när jag vill ta in allt det vackra runt omkring :)
 
 
 
 
Så här såg det tex ut i grannens trädgård när jag skulle åka iväg. Jag tyckte det var så fint med de gula löven på buskarna, alla löven på gräsmattan (man behöver inte alltid ha så bråttom med att kratta upp alla löv. De är vackra där de ligger) tillsammans med den sirliga järnsoffan.
 
 
 
 
I området där jag bor har de planterat alléer med någon typ av körsbärsträd, som jag avskyr sommartid då bären inte går att äta men gärna färgar av sig på allt de kommer i beröring med, men på våren när dessa rader av träd blommar är de helt magiska och även nu på hösten då de flammar i massor av olika färger. Då älskar jag dessa träd!
 
 
 
 
 
 

TV - en tidstjuv?

 
 
I många familjer är det TV:n som dominerar vardagsrummet, och även samvaron. Man ser att vardagsrummet är möblerat efter TV:ns placering, vilket gör att den central punkt i det rummet där vi ska umgås med varandra. Jag tycker själv att TV:n är det fulaste av allt som jag har i vardagsrummet och jag hade länge en väldigt liten TV, so mjag dessutom hade placerat i hörnet av rummet, till en del människors stora förtret om vi skulle se något program, som tex Melodifestivalen tillsammans, då de inte kunde se något på min TV, då den bara var en bråkdel som stor som den de var vana vid. När min TV gick sönder köpte jag en platt-TV, och den blev något större än den förra, för det fanns inte den storleken jag haft tidigare. Denna var bland det minsta de hade :(
 
 
Forskning har visat att vi i medeltal spenderar ca två timmar per dag framför TV:n och det pratas mer och mer om vilken tidstjuv TV: n är. Jag kunde själv se igår kväll vilken skillnad det blir i en familj när man stänger av TV:n. Jag och dottern köpte med oss hamburgare hem och satt i köket och pratade och istället för att hamna framför TV:n efter middagen fortsatt vi sitta i soffan och pratade om allt möjligt, med TV:n avstängd. Även om jag inte direkt tittar på ett program blir jag distraherad när den är påslagen, men nu kunde jag mer fokusera på vårt samtal. När vi pratat ett tag ville hon spela spel, och vi spelade flera partier kortspel och låg till slut och vred oss av skratt när vi hittade på nya spel och nya regler. Detta är också precis vad Susan Maushart konstaterade i sin bok  Nedkopplad. Då familjen avstod från TV-tittande började de umgås mer, göra mer saker tillsammans och upptäcka varandra på ett helt annat sätt än att sitta brevid varann i soffan och titta på samma TV-program (i bästa fall! Ofta har barnen en egen TV på sina rum, förutom laptop och smartphone, vilket gör att varje individ i familjen tittar på en egen skärm, helt avskild från de övriga familjemedemmarna!)
 
 
När jag däremot är ensam hemma och dottern är hos sin pappa, kan jag ibland uppleva att det blir för tyst hemma, vilket kan ge en ökad ensamhetskänsla. Att då ha på TV:n kan ge en känsla av att bjuda in andra människor i mitt livsrum. Det finns andra röster förutom min egen, andras ansikten som kommer nära. I Sverige idag har vi fler singelhushåll än någon annanstans i världen, och jag kan förstå att TV:n för många har blivit en sorts sällskap.
 
 
Forskning har också visat att när vi sitter och ser på TV-skärmen försätts vi i hypnosliknande tillstånd pga ögats brist på rörelse. När ögat blir fastlåst vid en och samma punkt sänks EEG och vi går in i ett alfa-tillstånd, som ligger nära hypnos.
 
 
Jag tittar på TV-program, men jag har blivit betydligt mer selektiv vad jag väljer att ta in. Ibland känner jag för att sätta mig i soffan och titta på TV, men när jag tittar på TV-tablån finns det inget som lockar mig, eller intressera rmig. Istället för att bara slötitta, väljer jag ofta att ha TV:n avstängd och njuta av tystnade, läsa en bok eller göra något annat. Men ibland upplever jag det som för tyst och vill ha på TV:n enbart för att höra andras röster.

Här bor jag!

Så ville jag säga till alla de andra som var på visning på ett hus idag. Att de kunde lika gärna åka därifrån för här ska jag bo ;) Åh vad jag gillade huset, byggt 1850 och har varit sommarstuga åt en familj de senaste 22 åren. Någon moderninsering behövs göras, men huset kändes fräscht, om man bortser från alla färger de hade i alla rum :)
 
 
 
Här är utsikten från där man parkerar bilen, ner mot slottet och hagarna
 
 
 
Innan visningen gick jag en runda och kollade omgivningarna, och hälsade på hästarna i hagen. Oavsett vilket håll jag gick åt fanns det hästgårdar och hagar, precis som jag vill ha det.
 
 
 
 
 
 
 
Utsikten från trädgården
 
 
 
 
Gamla trägolv genomgående i hela huset
 
 
 
Huset är 63 kvm men känns mycket större, med tre sovrum, ett vardagsrum, här är matsalen, kök och badrum
 
 
 
 
Det finns även en liten veranda i anslutning till matsalen med utgån till altanen
 
 
 
 
 
 

Ta tag i surdegar

En gråtung regnig dag som idag passar det perfekt med inomhussysslor. Ta tag i de där surdegarna som har legat lite för länge utan att bli gjorda. Det har jag gjort idag, och känner mig väldigt nöjd ;)
 
 
 
Jag hade en del sygrejor som blivit liggande väldigt länge. Ibland har jag en tendens att skjuta upp saker länge bara för att det känns jobbigt att sätta igång med dem, särskilt sådan som kräver en del förberedelse, men idag har jag lagat en del kläder som gått sönder, lagt upp gardiner och lite annat. När jag väl är klar undrar jag över varför jag skjutit upp det så länge. Det tar mycket längre tid när jag tänker på det, än vad det faktiskt tar när jag väl gör det ;)

Balans mellan yin och yang

Människan eftersträvar balans. Inom psykologin, speciellt inom systemteorin, används ett uttryck, homeostas, som betyder att om något ändras måste andra saker också ändras för att balansen ska upprätthållas.
 
 
Läran och yin och yang är central inom Feng Shui, och står för den ultimata balansen. Mörkt mot ljust, mjukt mot hårt, litet mot stort, lågt mot högt, skugga mot sol osv. Det ena kan inte finnas utan det andra. Inom Feng Shui är det viktigt att ha balans mellan yin och yang. Det är då det skapas harmoni. I inredning använder vi läran, och man kan lätt känna när man kommer in i ett rum där det är obalans då det inte känns harmoniskt att vistas där.
 
 
 
 
 Yin-Yang Symbol
 
Men läran om yin och yang är så mycket större än att bara handla om inredning och hur vi möblerar våra rum. Yin och yang handlar om livet, att skapa balans. Vi behöver båda delarna för att må bra.
 
 
Igår hade jag en riktig yang-dag på jobbet. Jag åkte från det ena mötet till det andra. För min del innebär sådana möten att jag har handledning för personal inomn  förskol och skola, ofta om barn som på olika sätt utmanar genom sitt beteende. Jag älskar mitt jobb men sådana möten kräver mycket av mig, och en hel del aktivitet från min sida. Jag jobbar över hela kommunen och igår krävde de olika mötena att jag åkte kors och tvärs genom kommunen. På varje möte är det dessutom ganska mycket folk, så på en sådan dag har jag interagerat med ganska många människor. En typisk yang-dag med andra ord.
 
 
För att skapa balans kände jag när jag kom hem att det jag behövde för att få balans på dagen var mer av yin-aktiviteter., klappa en katt en halvtimme, läsa en bok, se en film - inga mer aktivieter och inga mer kontakter med andra människor, och det var precis vad jag gjorde. Hade jag däremot kastat mig ut på stan med ett gäng vänner, gått på en bar, kanske dansat hade jag fyllt på med mer yang-aktivieter. Sådant känns bättre när jag har haft en dag då jag suttit själv på kontoret, planerat och gjort skrivarbeten. Då behövs mer yang för att få balans.
 
 
Nu när vi går mot vinter, så blir det mer yin i naturen, då det blir mörkare, lugnare, naturen går in i vila. Då behöver vi fylla på med mer yang inomhus för att skapa balans. Vi tänder ljus, kanske en brasa och dessa tillhör eldelementet, som är mycket yang. Vi kanske tar fram fårskinn och ullplädar. Dessa kommer från djur, och det tillhör också eldelementet, alltså yang. Till jul använder vi röda färger, som också tillhör eldelementet. Allt detta skapar balans mellan det överslag av yin som finns utomhus och de yangelement vi tillför inomhus.

Husvisning

I helgen ska jag på husvisning igen :) Huset ligger i en del av kommunen som jag gillar, och på bilderna ser det fint ut. Det är ganska lagom stort för oss, och prisnivån är inte helt orimlig med Göteborgsmått, även om det är astronomiska summor om man rör sig i andra delar av landet. Att gå på visningar lär mig mer och mer om vad jag verkligen vill ha, vad som är önskemål och vad som inte alls fungerar för oss.
 
 
Här hade jag tänkt visa er lite av de bilder jag själv har sett, men se det ville inte datorn :) Huset är ett vitt trähus från mitten av 1800-talet. På min tavla med huscollage jag gjort hemma är alla husen faluröda trähus, och alla de hus jag varit och tittat på har varit trähus. Det ligger på landet med ängar, åkrar och ett slott i närheten precis som jag vill ha. Havet ligger ganska nära och jag vill ha vatten i närheten av min bostad, dels för att bada i på sommaren men även för att vatten ger mig ett lugn och jag älskar att promenera vid vattnet vid alla årstider.
 
 
Huset har en bra planlösning, med en kvadratisk form, vilket innebär att alla baguaområden finns representerade. I vinkelhus saknas någon del av, vilket innebär att det ger svårigheter inom det området i livet. På ett hus jag tittade på, som var byggt i vinkel, saknades tex området för kärlek & relationer, och det är ju ett viktigt område ;) Om ett område saknas i huset, pga att huset har en oregelbunden form kan man arbeta med att förstärka det saknade området, kanske man kan tänka sig att göra en tillbyggnad, men det bästa är att redan från början välja ett hus där alla delar av baguan finns med.
 
 
Huset har en stor tomt vilket jag vill ha, men verkar ändå lättarbetad. Det ska bli spännande att se hur huset ser ut, och upplevs, i verkligheten. Jag får ta med mig kameran så kan jag dela med mig till er av mina egna bilder!
 
 
 

Livet är viktigare än pengar!!

Igår blev jag flera gånger om påmind om att beslutet jag tog om att gå ner i arbetstid för att få mer tid till sådant som är viktigt för mig var det rätta beslutet, trots ganska många tusenlappar mindre i plånboken.
 
 
Det jag gjorde igår fyllde flera behov, som även lyckoforskningen har visat, är något som ger oss livskvalitet
 
 
* Kontakt med djur - igår började dagen med ridningen, som alltid på onsdagar, och jag hade en häst jag inte haft förut och var jättenöjd då vi emellanåt hade en riktigt bra lektion.
 
 
* Kontakt med andra människor - som vanligt efter avslutat ridpass samlades vi ett gäng i klubbhuset och fikade en timme, och pratade om allt möjligt, inte bara ridning och hästar :)
 
 
* God mat - åh, vilken god lunch jag åt igår, och jag tog mig tid att njuta av smakerna, då jag inte hade någon tid att passa. När jag kom till restaurangen sa hon som visade mig till bordet att det kändes lite sorgligt att duka för en person, men jag tycker det är skönt att vara ensam ibland. Det finns två olika sorters ensamhet, dels den självvalda som på engelska kallas för solitude, och dels den påtvingade, icke önskvärda som på engelska heter loneliness. För mig handlade det igår om självvald ensamhet. Onsdagar är min dag, alladels för mig själv :)
 
 
* Vacker natur - efter lunchen åkte jag ut till Särö. Vi hade ett underbart höstväder, med nio grader varmt, strålande sol och en relativt kraftig vind. Så skönt att vara utomhus i. Jag tog en lång promenad, först längs med havet och upp på klipporna för att sedan gå in i skogen, som är ett naturreservat. Skogen har mycket tall som doftar så gott, för att sedan övergå i bokskog. Jag älskar bokskogar då ljuset är så magiskt på något sätt när det silar genom trädkronorna. Det doftade mylla, marken var täckt med gula och bruna löv och fötterna studsade på den mjuka mossan. Att ta sig tid och ta in allt med alla sinnen är mindfulness när det är som bäst :)
 
 
* Avkoppling - efter promenaden slog jag mig ner i en skön fåtölj på konferenshotellet i närheten, tog en kopp te och läste en stund i min bok, för att sedan bege mig till deras spaavdelning, där det var helt tomt. Jag hade hela anläggningen för mig själv Jag gick ner i det varma vattnet och simmade runt en stund, och njöt av tystnaden, viktlösheten, naturen precis utanför (de har även en del av poolen utomhus), belysningen i taket som kändes som en stjärnhimmel, lugn och skön musik - total avkoppling.
 
 
Att kunna ta sådan dagar är för mig mycket mer värt än mer pengar på bankkontot. En sådan dag som jag haft kostar inte så mycket - ridningen är det dyraste, som kostar ca 200 kr per lektion, en supergod lunch på restaurangskolan kostade knappt en hundralapp, naturen och motionen är gratis. Så kan en ledig dag se ut för mig, en annan dag, som i förra veckan, åker jag direkt hem efter ridningen, duschar och lägger mig på soffan med en bok som jag lånat på biblioteket och lyssnar på regnet som smattrar mot rutan.
 

Vardagslyx

Imorgon har jag bokat bord på den lokala restaurangskolan, och så här ser menyn ut för morgondagen
 
 

Förrätter
Skummad jordärtskockssoppa med ristat bacon
Laxtartar på kavring med pepparotscrème

Varmrätter 
Gratinerad fiskfilé med pommes duchesse
Helstekt biffrad med Madeirasky
Fläskrullader med gräddsås

Desserter
Vaniljcheesecake i glas med kanel och rödvinskokta päron
Chokladmousse

Trerätters meny    95 kr

 

Att äta gott är viktigt tycker jag, att njuta med alla sinnen. Någon gång i månaden bokar jag bord och tar en långlunch för att njuta av en riktigt god trerättersmiddag till ett superpris. I gengäld går jag i stort sett aldrig ut på restaurang kvällstid. Detta är min gastronomiska njutning :) Efteråt ska jag åka till ett hotell vid havet, promenera oavsett väder för att sedan bada i deras varma utomhuspool. Kanske det slinker ner någon fika också ;))


Min garderob & sambandscentral

 
Något jag är väldigt glad över i min lägenhet är min klädkammare, eller walk in closet som det benämns numera :) Den är liten, bara två kvadratmeter men ett utrymme som fyller en stor funktion för mig. Om jag flyttar till ett annat boende när jag hittar något jag verkligen gillar vill jag ha ett sådant utrymme.
 
 
 
I klädkammaren får jag plats med hängande kläder, fyra vägghyllor, en byrå, en hylla och ett litet skåp.
 
 
 
Även katterna trivs här inne och hoppar gärna upp och lägger sig på hyllorna ;)
 
 
 
 
Direkt till höger har jag alla mina kläder. På de mörka hängarna hänger mina ytterkläder för höst och vinter och bakom dem hänger de kläder jag har kvar efter mina utrensningar. Där kommer ytterligare några plagg sorteras bort ganska snart. I byrån förvarar jag mina jeans, linnen, t-shirts, strumpbyxor och leggings, handdukar, sportkläder, badkläder, fleecebyxor och jacka, ullsockor och ett fåtal dukar.
 
 
 
 
På hyllan ovanför har jag mina ullkoftor och den översta hyllan är helt tom, förutom en och annan katt som tycker om att gömma sig där.
 
 
 
 
I skåpet finns mina myskläder samt ridkläder. I klädkammaren finns det också plats för strykbräda, strykjärn och syskrin.
 
 
 
Till vänster från dörren sett har jag en gammal bokhylla, som blev tom efter mina utrensningar av böcker, men som jag hittade ett nytt användningsområde för. Den rymmer numera mina höst- och vinterstövlar, inklusive gummistövlar och ridstövlar.
 
 
 
Det finns också plats för mina accesoarer. Ovanför skorna hänger de sjalarna jag använder, och på krokar brevid halsband. På byrån har jag en korg med skärp, vantar, mössa.
 
 
Min lilla klädkammare på två kvadratmeter rymmer alla mina kläder, tillbehör plus en del saker som tillhör klädvård.
 
 
 
 
 

Enkel lyx

I helgen har vi haft riktigt ruggigt höstväder i Göteborg, men det går bra att njuta av det också ;) Igår åkte vi iväg till biblioteket och laddade upp med varsin hög med böcker och tillbringade resten av dagen med att läsa. Då tycker jag bara att det är mysigt att höra regnet som smattrar mot rutan.
 
 
Idag var jag uppe tidigt för att bege mig till klubbmästerskap i dressyr på ridskolan. En sak kan man snabbt konstatera, hästmänniskor tar inte sovmorgon :) Kl nio gick första start och då har de redan varit igång ett bra tag med att göra iordning hästen och värma upp. I år kände jag mig inte helt redo att ställa upp, utan var bara vanlig publik, men jag har gjort teoriprovet man måste göra för att få tävla, så nästa år är mitt mål att vara med på klubbens lokala tävling.
 
 
Full av enerig kom jag hem och har gått som en tornade här hemma; städat, tvättat sängkläder och passade även på att tvätta sofföverdragen, fixa mat och när allt var klart var det så skönt att sjunka ner i den rena, fräscha soffan och njuta av dotterns bakverk. Hon har bakat semlor i helgen, helt off-season, men gud vad goda de var.
 
 

Våga vägra svart :)

Höstens mode i år är inte så murriga som de brukar vara, utan i år är det mer lysande färger vi ser i affärerna. Färger som safirblått, smaragdgrönt, ametistlila, rubinrött och spessartinsorange.
 
 
Tips på hur du använder färg:
 
 
 * Matcha färgerna med varandra, men gör det varsamt.
 
 
* Våga bära samma färg från topp till tå. Matcha kappan med byxor i samma färg, men bryt av med skor i en lite annan nyans. Att klä sig i samma färg från topp till tå gör också att du ser längre ut.
 
 
* Vill du få in mer färg i din garderob? Våga välja en stark färg på vinterkappan eller jackan, och frångå den vanliga svenska vintermunderingen med svart. Det ser så mörkt och trist ut när man ser sig omkring vintertid. Det är mycket mörka grå och svarta färger överallt. Själv har jag valt ljust rosa och vitt. En fd kollega till mig kom en dag i en dunjacka i ceriserosa som var från 80-talet. Vilken färgkick! Man blev glad bara av att se henne ;) Idag på lunchen gav jag en komplimang till en kollega då hon var så fin i sin kappa, både i form och i den kornblå färgen som passade hennes egna färger så bra :)
 
 

Insikter

För drygt två år sedan gick jag en utbildning som varade över ett halvår, som handlade mycket om personlig utveckling, men också om att öka min ekonomiska medvetenhet och att skapa mig ett rikare liv på alla de sätt. När kursen avslutades blev vi ombedda att skriva ner vilka insikter utbildningen hade gett oss, och detta är vad jag skrev då:
 
 

Insikter

1.      Skillnaden mellan drivkrafter -  motivation eller hotivation

2.      Att motivation är den enda drivkraft som gör att jag utnyttjar hela min potential

3.      Att ändra ”jag borde” till ”jag vill” och ”jag väljer”

4.      Att min nuvarande ekonomiska situation kan gå från bra till extraordinär

5.      Att inte fatta för snabba beslut

6.      Att det finns omständigheter, och sen finns det resultat

7.      Att visa mig som den jag är, utan fasad

8.      Att feedback är en gåva som ger en annan människa möjligheten att växa

9.      Uppskattning och åsikter är inte feedback

10.  Att jag behöver gå utanför min komfortzon för att få de resultat jag vill ha

 

11.  Att jag är genomsnittet av de tio personer jag spenderar mest tid med

12.  Att jag vill gå från anställd till investerare och företagare

13.  Att jag vill frigöra mer tid till att göra det jag brinner för

14.  Att jag kan göra det – och samtidigt få en bättre ekonomi än idag

15.  Att jag får energi av andra människor

16.  Att det är inspirerande att dela andras resa

17.  Att det inte är farligt att misslyckas

18.  Att man behöver misslyckas för att utvecklas

19.  Att pengar kan vara arbetslösa

20.  Att fira även mina misslyckanden, då de har gett mig ny kunskap och för att jag har vågat satsa

 

21.  Livet är inte en kamp – det är roligt!

22.  Att välja in människor i min påverkansgrupp som har gjort det jag vill göra och som kan dela med sig av sina erfarenheter

23.  Viktigaste frågan att besvara är Varför?

24.  Att utforska istället för att konstatera

25.  Så som vi gör saker i smått gör vi saker i stort

26.  Att tjäna pengar innebär även att förlora pengar

27.  För att det ska finnas en möjlighet måste det alltid finnas en viss risk

28.  Att det inte är farligt att ta den risken

29.  Att ord som ”men” tar bort det positiva och kan istället bytas ut mot ”och”

30.  Att det är viktigt att ha ett finansiellt framgångsteam

 

31.  Att jag inte själv alltid behöver ha svaret på ”hur?”

32.  Att jag behöver ha både en automatisk plan och en aktiv plan

33.  Vikten av att ha nätverk

34.  Om inte det nätverket jag letar efter finns, så starta det själv

35.  Skillnaden mellan passiva och aktiva utgifter – aktiva utgifter ger mig energi

36.  De första 100 gångerna man gör något är man nybörjare

37.  Hur jag kan sanera mina energiskulder

38.  Energitjuvar kan vara prylar, papper, relationer och för att frigöra energi behöver det rensas

39.  Det är viktigt att ha en investeringsstrategi

40.  Att hålla mig till min investeringsstrategi och inte hoppa på en affär om den inte är i enlighet med min strategi

 

41.  Att jag kan belåna mitt kassaflöde

42.  Ensam är inte stark, be om hjälp och gör affär tillsammans med någon annan

43.  För att vara i integritet behöver det jag tänker, säger och gör stämma överens

44.  Separera känslor från pengar

45.  Om jag tror på en affär så satsa ordentligt

46.  Att det är lättare att skapa sin framtid än att försöka förutse den

47.  För att kunna skapa min framtid behöver jag först sätta mål

48.  En display är något som får mig att tänka, känna, göra något som jag annars inte hade tänkt, känt eller gjort och att en display kan vara antingen negativ eller positiv.

49.  Mitt personliga varumärke

50.  Att svagheter är överdrivna styrkor

 

51.  Att avståndet mellan mig och vilken annan person i världen statistiskt sett bara är sex personer

52.  Att om  jag kommunicerar ut vad jag söker till mitt nätverk så finns det människor som vill hjälpa mig att hitta det jag söker

53.  Att det är viktigt att ha struktur för att kunna gå vidare

54.  Att om jag inte sätter mål berövar jag mig själv möjligheten till feedback, då resultat bara kan jämföras mot ett mål

 

NNär jag ser på vad jag har gjort de senaste åren så har en hel del av dessa insikter påverkat de val jag har gjort, och vissa har fallit lite i glömska efter utbildningen och vissa känns inte lika aktuella nu som då. Men vissa av dem behövde jag påminna mig själv om, för att återigen se vad jag kan göra idag för att få de förändringar jag vill ha. Kanske någon av dem kan ge dig en tankeställare.

 


Höst i skogen

Bokskogen vid Klintarna i analkande höstskrud.
 
 
Alla årstider är vackra, men jag undrar om inte den här är den allra vackraste. I morse var det så kallt att jag för första gången fick skrapa rutorna innan jag åkte iväg till stallet. Onsdag morgnar de senaste veckorna har det regnat, eller regnet har hängt i luften, men idag strålade solen från en klarblå himmel och det var lagom kallt i luften. då hade vår ridlärare lovat att vi skulle rida ut i skogen, vilket vi gjorde idag. Vilken känsla att galoppera fram i skogen klädd i höstskrud. Men det kunde ha gått illa på slutet, då en lös rottweiler sprang ut från skogen och började försöka nafsa hästen som var sist i ledet, men det gick bra sån tur var.
 
 
Efter ridturen fikade vi som vanligt, och idag hade jag köpt med mig fika. Det brukar bli en andra frukost med bröd och pålägg, men mina absoluta favoritkakor, och de enda jag skulle behöva för all framtid är cheesecake, kladdkaka och morotskaka. Finns någon av dem när jag ska fika väljer jag alltid någon av dem. Är det någon som har några bra recept på dessa får ni gärna dela med er ;)
 
 
Efter en varm dusch är jag sugen på att gå ut i trädgården och höstpysla, kratta löv och mysa. Synd att jag inte har en större trädgård :) Men i helgen var jag och tittade på detta hus:
 
Framsida
 
 
 
 
Entré och vardagsrum
 
Kök med matplats
 
 
 
WC/dusch med tvättmaskin och torkskåp

Hålla ordning

So you live in a hovel
 
Ser det ut såhär hemma hos dig ibland? Något jag slås av ibland när jag hälsar på hos andra är att de har så mycket saker överallt, inte smutsigt men känslan är att det är rörigt.
 
 
För att undvika att det blir så hemma hos mig har jag ett par regler som jag lever efter:
 
 
* Var sak på sin plats. Allt som tas in i mitt hem ska också ha en speciell plats där det hör hemma
 
 
* Ställ tillbaka det som har använts på sin plats när man är färdig. På så sätt samlas det inte saker på hög som är på väg någon annanstans
 
 
* Rensa regelbundet bland tillhörigheter och behåll bara det som används
 
 
* Fyll inte bara på med nya saker, utan ta bort något när något nytt köps in
 
 
* Förvara saker som hör ihop tillsammans, tex alla träninskläder på samma ställe, alla bakartiklar på samma ställe, allt smink på ett ställe osv

Skördefest

 
Så har jag då varit på skördefest. Jag älskar själva ordet, och vad det står för, naturen ger av sitt överflöd och nu i början av hösten kan vi frossa i allt gott som finns att hitta färskt och närodlat, innan vintern kommer.
 
 
 
 
På Tjolöholms slott hade de använt frukt och grönsaker och gjort fantastiskt fina dekorationer.
 
 
 
Pumpor hör hösten till, och är fina att dekorera med. Jag köpte med mig två mindre dekorationspumpor hem, och har fått lite höstkänsla i köket
 
 
 
.
 
Massor av olika djur fanns det också; hästar att rida på, hästar som drog vagnar, kaniner, hundar, katter, får, grisar, kor och så den här lilla kalven som var så söt, bara några dagar gammal och höll sig nära mamma.
 
 
 
 
Musik fanns det lite överallt i olika former. Det här paret sjöng Bellman och precis brevid serverades våfflor och grillad majs.
 
 
 
 
Den här mannen var helt makalös på att göra träskulpturer med en vanlig motorsåg.
 
 
 
 
Innan jag åkte på skördefest tog jag en promenad längs med havet, och var och tittade på ett hus till salu i närheten. En underbar höstdag, och det jag fick med mig hem från skördefesten håller jag på att laga till en riktigt höstmiddag som jag har bjudit en vän att dela med mig; kantarelltoast till förrätt, lammstek med ugnsrostad delikatesspotatis till varmrätt och så en äppelpaj till efterrätt. Allt jag handlade var ätbara saker ;))
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En jämn dygnsrytm

Idag är det söndag, klockan närmar sig tolv - har du precis vaknat? På helgerna har många en helt annat dygnsrytm än de har resten av veckan. Men våra kroppar mår inte bra av att ändra sömnmönstret så mycket mellan vardag och helg. Det bästa för kroppen är att ha en jämn dygnsrytm över veckan.
 
 
Jag går upp kl sex på vardagar, och även på helger vaknar jag tidigt. Skillnaden mellan vardag och helg för min del är att på helgerna behöver jag inte studsa upp ur sängen direkt när jag vaknar, så när jag vaknar vid halvsjutiden på helgerna ligger jag gärna kvar i sängen någon timme till, slumrar lite, gosar med katter, läser lite i min bok, sträcker på mig och låter kroppen vakna till liv långsamt.
 
 
Vanligtvis är jag inte heller vaken mycket längre på helger än vad jag är på vardagar. Kroppen blir trött vid ungefär samma tid och är jag hemma på kvällen gårjag och lägger mig då, undantagen är när jag är på fest eller bortbjuden till någon vän.
 
 
Min kropp mår bra av att vakna och somna vid ungefär samma tid varje dag. Att vi jobbar fem dagar för att sedan vara ledig i två dagar är något vi har hittat på, och ingentin som kroppen vet om. Överhuvudtaget mår kroppen bra av regelbundenhet - att vi äter vid samma tid, sover vid samm tid, går på  toaletten vid samma tid varje dag.
 
 
Gör du stor skillnad mellan vardag ochelg?

Åh vilket härligt liv ;)

Idag blir jag inspirerad av bilder från engelska Barbour och från amerikanska Ralph Lauren
 
 
 
 
Så här kan jag se mig själv när jag väl flyttar från stan ut på landet, kanske i Skåne som påminner om det engelska landskapet i bakgrunden (iallafall på Bjärehalvön där jag tillbringat en hel del tid genom åren). Jag i jeans, Huntergummistövlar, oljejacka, hästar, hundar, ett liv utomhus och lite känsla av engelsk landsbygd. Ja, så vill jag leva andra halvan av mitt liv ;)
 
 
 
 

Att leva ett enklare liv

Igår skrev jag om att förenkla ekonomi som ett steg till ett enklare liv. Det finns många användbara tips för att skapa ett liv med mindre prylar och mer tid.
 
 
1. En sak in = en sak ut. Att tänka så varje gång du tar hem något nytt gör att du inte samlar på dig fler och fler saker. Om du tex köper ett par nya jeans (som jag ska göra idag) gör dig då av med ett par som du inte använder, eller de som börjar bli så slitna att du bestämmer dig för att köpa ett par nya. Likadant om du köper tex en ny stekpanna. Släng då den gamla!!
 
2. Fundera på vilka saker som verkligen är viktiga för dig. Vad skulle du ta med dig om huset började brinna? Vilka saker skulle du rädda? Ofta är det saker som innehåller minnen som tex fotografier. Resten av sakerna är för det mesta utbytbara.
 
 
3. Tänk på 80/20 regeln. Precis som vi använder 20 % av våra kläder 80% av tiden, dvs vi återkommer till några favoritkläder om och om igen (vilket betyder att en del saker används mycket sällan och kanske kan sorteras bort), så kan vi tänka likadant om andra saker vi äger. Titta i skåpen och fundera på vilka saker du faktiskt använder, och hur ofta. Hur mycket där kan du sortera bort?
 
 
4. Ändra ditt tankesätt från att tänka på vilka saker du ska göra dig av med, till vilka saker du ska behålla. En liten vänding i tankesättet som ger hela rensandet en mer positiv mening. Du gör dig inte av med saker, utan du väljer ut vilka saker du tycker tillräckligt mycket om för att behålla
 
 
5. Have nothing in your house that you dont know to be useful, or belive to be beautiful. William Morris
 
 
6. Börja smått genom att tex bestämma dig för ett visst antal saker du sorterar bort per dag, det kan vara en sak om dagen, eller tre, eller tio. Bara du bestämmer :)
 
 
7. Börja där det är enklast. Om du, som jag, gillar böcker och har svårt att göra dig av med böcker, är det inte där du ska börja rensa. Om det däremot inte känns lika svårt att rensa i garderoben - börja där :)
 
 
8. Gör rensandet till något roligt. Sätt på bra musik. Ladda upp med något gott att äta när du är klar med dagens rensning. Bestäm dig för att belöna dig själv när du har gjort ett viss antal lådor, skåp etc, och se till att den belöningen är något du värdesätter. Det kan tex vara att när du har rensat bort allt i köksskåpen du inte gillar och använder köper du de där vackra tallrikarna du alltid önskat dig men inte köpt. Det kan definitivt också vara något som inte betyder inköp av nya saker, kanske en massage.
 

Att hjälpa och stödja andra

Enligt lyckoforskningen mår vi bra av att vara altruistiska, dvs att hjälpa andra utan att få något, eller vänta sig något, för en egen del.
 
 
igår läste jag detta inlägg på bloggen, Life on purpose - be more with less, som jag följer regelbundet. Då jag tycker detta är ett så fint exempel på hur människor som har valt att leva ett enklare liv, ett liv som inte innebär överdriven konsumtion, är hotade av att förlora sina hem för att marken är attraktiv för att bygga dyra lyxlägenheter, valde jag att skriva på och ge dem mitt stöd även om de bor på andra sidan jordklotet.
 
 
Vill du också ge ditt stöd kommer berättelsen om Leslie som har valt att bo på en husbåt med sin blinda hund här:
 
 

Choose Tight-Knit Communities over Luxury Housing Developments

 

If you follow me on Twitter, you may have noticed that I’ve been tweeting about saving a place called Pete’s Harbor. My friend Leslie lives there on a tiny boat and takes care of her beautiful, blind dog Lily. When I heard that a developer had plans to build luxury condos resulting in eviction for the Pete’s Harbor community, I knew that I had to take action and that you might want to help.

If you don’t have time to read this post, but want help, please sign this petition to save Pete’s Harbor.

Get to know Leslie and see why I love her and want to help.

How did you decide to live on a little boat?
I was living in a great little cottage, but one day I looked at my bank statement and realized all my money was going toward rent, groceries, and dog food. I was working seven days a week, making more money than I’d ever made, but never having any fun. I decided that was crazy. I knew I couldn’t afford a house or condo in the Bay Area, and anyway, the idea of spending that much money made me hyperventilate. I grew up by the ocean, worked on cruise ships, and lived on a Greek island, so living on a boat was really appealing — and affordable.

What are the pros/cons of living on a boat?
The pros: Everything. The community. Living so close to nature. Being aware of the seasons. Living simply and deliberately, with a small footprint. The affordability.

The cons: For some people, the cons are not having enough room for all their stuff, not being able to have a washer and dryer, and the maintenance. I was used to laundromats, I don’t own that much stuff, and anyone has to do maintenance on a home they own. I’d rather hose down my boat than mow a lawn, I’d rather caulk around my windows than clear clogged rain gutters. Honestly, I think the only con for me is that if you have a plumbing problem, you can’t just call up any old plumber.

How long have you lived in Pete’s Harbor?
October 14th is my fourth anniversary. I can only hope I’ll be celebrating my fifth, and sixth, and 20th, here.

Tell us a little bit about the Pete’s Harbor community?
Our community is what makes the harbor so amazing. We’re very close-knit. We all share in common the fact that we love being here, we love boats, we love living on the water. Because of sheer proximity, you become closer to the people on your dock than on others, but still, it’s like a small village with neighborhoods. I love that I live near my friends. I love that I have people I can count on for just about anything. I love being able to walk just a few feet and share a glass of wine, dinner, a conversation, or a walk.

Will you describe a typical morning in Pete’s Harbor and on your boat?
I’m not a morning person because Lily gets me up in the middle of the night — it makes it hard for me to get out of bed a few hours later. But sometimes I’m outside with Lily at 4 am and it’s so silent, and the sky is so clear and the stars so bright, it’s worth it, I don’t care what time it is or that she woke me out of a sound sleep. I’m lucky: Because I mostly work from home, it usually doesn’t matter what time I get up. Some days I’m up early, and the sky’s pink, and it’s chilly but warming up as the sun comes up, and I can hear and see the rowers, and a flock of geese flies overhead, honking, and I think I should always get up that early. Some days I’m up later, and when I head over to the showers, I run into neighbors and end up talking to them and lose track of time, and get sunburned. Some days I don’t see anyone until later. One day I’ll jump on the computer and eat my berries and almonds and drink my decaf, and then shower. The next day it’s the other way around.

If this condo project is approved, will everyone be evicted?
Yes. Some people have lived here for over 20 years, one man has been here for 40. Most of us can’t imagine living anywhere else, without our community.

Tell us about Lily and the impact it would have on her to have to relocate?
I was really worried when Lily and I moved to the houseboat, and I shouldn’t have worried at all. She adjusted without a hitch. But now she’s an old dog. She knows the smells, she knows the people, she knows how many steps it is from our boat to the ramp, how to negotiate the ramp, exactly where to go when we reach the top. I’m trying not to think about her having to re-learn all that at 15 (although she’s always been such a star, I’m sure she could). And I have one friend/neighbor who, I swear, is nicer to her than I am. What will she do without him?

What are the logistics of moving a boat and finding a new place to dock/live?
This situation is really difficult. Hundreds of people are all looking for places to live at the same time, in an area where there aren’t many liveaboard slips available, at a time when America’s Cup visitors have taken up slips, and, to make it even more difficult, when we don’t know if the sale will definitely go through. It’s all a gamble. It means a lot of phone calls, waiting lists, visits to marinas, trying to figure out what is most important to you. Some people are choosing to just move, and it breaks my heart. Some of us are more optimistic. I’ve heard quite a few people say that they’ll be here until the very last day, even if it does sell. I don’t want to leave my community, my friends, until I absolutely have to. I’ve said that I’ll be the last one here, waving goodbye, but I think I’ll have some competition.

What is the best thing about the way you live and where you live?
The best thing? Every single thing. Moving here completely changed my life. I am not the same person I was. I have never, ever regretted my decision to buy a boat and move to Pete’s Harbor. It’s the best thing I’ve ever done.

What will you miss the most about Pete’s Harbor?
Not just one thing. Everything. The community. The seabirds, harbor seal, bat ray, leopard shark. The beauty. The climate. The cats and dogs. Living in a town I’ve grown to love. But mostly, the community. My neighbors, my friends. I cannot even begin to imagine not living near them.

There are many of us who think the harbor will not be developed according to the current plan. We respect the owner’s wish to sell, but we hope that the plan will be revised, that the property will be developed in a scaled-down way that is more in keeping with nature, that respects the location and the wildlife that live here, that allows public access to the bay, and that we will be able to remain as liveaboards. We choose to be hopeful. We choose not to just lie down and accept that this crazy project will happen. We choose not to just give up.

How can readers of Be More with Less help Save Pete’s Harbor?
By signing this petition (http://www.change.org/petitions/the-city-of-redwood-city-california-stop-developer-s-plan-to-build-luxury-housing-on-bayfront-at-pete-s-harbor). By forwarding it to as many people as possible, now, today. By showing the City that there are things more important than money and massive, unnecessary luxury housing developments.

Please take action

You don’t have to live in California to sign the petition, so please take action and …

Share Leslie’s story on or with …

  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • Pinterest
  • Your blog
  • A Billboard
  • A reporter
  • Your mom or anyone else that will sign the petition and bring awareness to the Pete’s Harbor plight.

The Be More with Less community is amazing! We choose people over stuff and time over money. We choose tight-knit communities over luxury housing developments.


Ekonomisk status?

För många som vill börja leva ett enklare liv börjar det ofta med att man börjar rensa bland sina saker hemma. bit för bit rensas allt onödigt överflöd bort, alla saker man samlat på sig genom åren, alla "måste-ha-grejer" som kanske inte blev så mycket använda sen, alla "bra-att-ha-grejer" som fyller skåp, lådor och förråd.
 
 
Som ett ganska naturligt andra steg börjar man bli mer meveten om vad man tar in i sitt hem, blir mer selektiv med vad man köper. En del drar det så långt att de har totalt köpstopp under kortare eller längre tid, en del nöjer sig med att ha köpstopp på specifika saker som tex kläder medan andra, som jag,  köper saker, men i betydligt mindre omfattning och efter behov.
 
 
Men att leva ett enklare liv handlar inte bara om att omge sig med färre saker, även om det är en bra start. När man börjar tänka i mer medvetna termer kring enkelhet börjar det sprida sig till alla delar av livet. Att leva ett enklare liv innebär också att bli mer medveten om hur man spenderar sin tid, att med större medvetenhet välja vad man fyller sin almanacka och sitt liv med, väljer bort människor som dränerar en på energi, väljer aktiviteter som fyller en med energi och glädje, tar bara-vara-stunder då man tar dagen som den kommer - överhuvudtaget leva ett långsammare liv.
 
 
En viktig del i att leva enklare är att bli mer medveten, både om sin omgivning, sin tid, sin hälsa, sin ekonomi. Om man inte börjar sin resa till ett enklare liv med att röja och rensa hemma kanske man börjar med att göra en översyn över sin ekonomi. Det är först när vi har fakta och blir medvetna, som vi kan göra val. Charlie söderberg brukar säga på sina seminarier att de flesta människor ägnar mer tid åt att borsta tänderna än att se över sin ekonomi, och det tror jag stämmer.
 
 
 
 
För kunna se vad man använder sina pengar till är det bra att föra kassabok. Jag gör det i den lilla anteckningsboken. Där för jag in varje sak jag spenderar pengar på, och sen summerar jag det vid månadens slut i olika kategorirer för att se vad de olika sakerna kostar. I helgen satt jag i ett antal timmar och gjorde en sammanställning som sedan resulterade i en budget.
 
 
Genom mina anteckningar kunde jag tex se att vi lägger ca 600 kr varje månad på att äta eller fika ute. Det inkluderar någon enstaka utelunch på jobbet, kanske en hämtpizza någon gång då vi inte vill laga mat, någon gång när vi är borta någonstans kanske vi äter på McDonalds, fika med vänner eller dottern och jag, lunch på restaurangskolan ibland.
 
 
När jag ser den totala summan på varje kategori kan jag sedan bestämma om jag tycker att det är värt det, om det är det jag vill lägga mina pengar på, eller om det finns andra saker jag hellre använder pengarna till. Jag får också en översyn på hur stora mina fasta kostnader är varje månad, och kan sen gå igenom varje punkt och fundera kring om vi ska fortsätta ha bredband, fast telefon, om jag kan sänka mina försäkringskostnader osv.
 
 
Det kan också vara bra att se vilka utgifter man faktiskt har, och hur mycket pengar man måste dra in varje månad för att klara dessa utgifter. Kanske kan minskade utgifter innebära att man kan gå ner i arbetstid och lägga den tiden på annat, egna aktiviteter, bara-vara-tid eller ägna sig åt välgörenhet.
 
 
För min del så har jag bestämt att det är vissa saker jag vill göra som ger mig livskvalitet - ridningen skrev jag ju ett inlägg om igår, och den vill jag fortsätta med, dottern har sina musiklektioner, men utöver det finns det ett par saker som jag vill göra regelbundet, typ en gång i månaden - ta en privatlektion i ridning, en timmes helkroppsmassage och en långlunch på restaurangskolan med trerättersmeny. Dessa tre saker skulle kosta mig ca 500 kr per månad (då jag kan ta en del av kostnaden för massage som friskvård). Det tycker jag är en rimlig kostnad och det när något som ger mig glädje och energi. Däremot kanske andra saker inte gör det och de kan jag då välja bort. Jag satte mig sedan ner med dottern och vi tillsammans funderade kring de olika punkterna, och funderade på hur mycket pengar ska vi lägga på kläder, nöjen, fickpengar, semester, aktiviteter osv.
 
 
Att börja med ekonomin kan vara en ingång till att börja leva ett enklare liv. I flera historier jag läst, på bloggar och i böcker, har de börjat sin resa med att göra sig helt skuldfria, betala av alla sin skulder för att sedan kunna ha en större frihet att välja hur de vill tillbringa sina dagar. Det innebär ett liv där man inte behöver lönearbeta så mycket för att ha råd. Många av de har närt drömmar om att börja skriva, och har också gjort det, och har gett ut böcker. Ett flertal har även börjat arbeta ideellt med frågor som de brinner för och är engagerade i.
 

Lyx - eller gör livet lite mer värt att leva?

Idag är det onsdag, och som vanligt då även min lediga dag, och precis som alla andra onsdagsmorgnar det senaste halvåret har jag  struntant i sovmorgon och åkt iväg till stallet vid samma tid som jag i normala fall åker till jobbet. (Så det där med ledig dag innebär inte mer sömn :)) Jag har haft veckans ridlektion och jag funderar en del på vad det är med ridningen som jag gillar så mycket.
 
 
1. Det absolut största med ridningen är att en liten människa kan få ett så stort djur som hästen att samarbete. Nu är jag absolut ingen duktig ryttare, men när jag känner de där tillfällena när jag och hästen rör oss tillsammans som en enhet, när jag känner hur det flyter fram - då pirrar det till i magen. Lycka :) Jag kan uppleva samma känsla när jag spelar golf och får en perfekt träff på bollen, ljudet låter annorlunda, och bollen flyger iväg precis dit jag vill ha den. Men i ridning blir den känslan ännu starkare, för då handlar det inte bara om mig, och att jag lyckas göra rätt. Här handlar det om samarbete. I ridningen finns det ytterligare en dimension, för det behöver inte betyda att det blir bra även om jag gör precis rätt. Det krävs att hästen samarbetar med mig, och att få en flera hundra kilo tung häst att vilja samarbeta, vilja göra det jag ber den göra - det är en magisk känsla.
 
 
2. En annan sak med ridningen som ger mig mycket glädje är själva samvaron med hästen. Ni som läser bloggen vet ju att jag gillar djur, och att kontakten med djur ligger högt på listan över vad som gör mig lycklig. Att pyssla om hästen, prata med den och se hur den lyssnar, kela med den och både se och känna hur den njuter, den kontakten gillar jag. Jag kan tycka om att vara i stallet och bara göra detta och inte ens sitta upp på hästen.
 
3. Den tredje biten, som inte har lika mycket med hästen att göra, men ändå är väldigt viktig och har en stor del av helhetsupplevelsen är kontakten med de andra i stallet. Ridningen är så fantastisk för det gemensamma intresset förenar människor i alla åldrar. Jag gillar att jag både pratar med tonåringarna i stallet, de som har ridit hur länge som helst, de som har egen häst i privatstallsdelen, de som är pensionärer, ridlärare och stallägare, nybörjare, män och kvinnor. Intresset för hästar och ridning gör att alla kan samlas kring detta och ha en gemenskap. Hur många platser i dagens samhälle kan man göra det idag?
 
 
 
Alla de sakerna som jag har listat här har ävfen stöd i forskningen kring lycka. I den första punkten upplever jag stunder av flow, vilket är en del som ökar vår känsla av lycka. De andra punkterna tar upp mötet och relationer, både relation med djur och relationer med andra människor, vilket hamnar väldigt högt på vad som påverkar vår lyckokänsla.
 
 
Nu ska jag iväg och få massage, och beröring är ytterligare en sak som ökar lyckan, då kroppen utsöndrar oxytocin, som är ett lyckohormon.
 
 
Så, även om det kostar en del pengar med ridning, och en del att få massage (även om jag kan få den största delen av kostnaden som friskvårdsbidrag av jobbet) kan man ställa sig frågan om det handlar om lyx eller något som gör livet lite roligare att leva, och lite lyckligare. Enligt mig är det så ;))
 

På min köksbänk

 
När det gäller att ha saker på köksbänken finns det delade meningar - en del vill inte ha något alls där utan hålla den ytan ren för att ha gott om plats för matlagning. Andra förvarar massor med saker där vilket gör att det inte finns någon yta alls kvar. Själv har jag valt ett mellanläge. Jag tycker inte om när bänken är helt tom, för det känns för sterilt för min smak. I köket gillar jag den lantliga stilen, utan att det blir för plåttrigt. För mig innebär det att jag vill ha användbara bruksföremål framme, både som dekoration och för att ha nära till hands när jag vill använda det.
 
 
 
 
Till vänster om spisen har jag samlat alla köksredskap i en gammal Höganäskruka. Här har jag stekspadar, träslevar, vispar, salladsbesticken och slickepott. Saker jag använder ofta i matlagning och bakning. Brevid står mitt lilla våningsfat där jag har lök och frukt. Jag hade tidigare ett stort trevåningsfat men då det dels var för stort för att fylla (och hinna äta upp innan frukten blev dålig) och för stort för att förvara i ett skåp har den åkt iväg till loppis. Denna storlek passar mig perfekt. Det är lagom stort för att vi i vår lilla familj ska hinna äta av frukt och de grönsaker jag har här medan de är fräscha. På höger sida om spisen har jag en liten bricka med oljor, vinäger, soja osv som jag använder ofta i matlagningen.
 
 
 
Jag förvarar även mina tallrikar på en ställning på diskbänken. Det gör det snabbt och lätt att duka, och plocka ur diskmaskinen :). Trots att jag har saker på bänken finns det gott om plats att skära, hacka och förbereda mat. Då jag har diskmaskin använder jag mycket sällan den ena diskhon så där hittade jag en skärbräda som passade precis att lägga över. Det ger mer yta för förberedelser, hon finns där om jag behöver använda den, trä lättar upp metallen i diskbänken och kaklet och ger värme (och jordelementet) till köket. Tidigare hade jag en större skärbräda som jag kunde skjuta längs med bänken, men den kändes otymplig och för stor så den fick åka. Denna jag har nu är mer i lagom storlek.
 
 
 
 
Här gillar vi att pyssla med både matlagning och bakning, där dottern är den som mest står för bakningen i familjen.
 
 
 
 
I köket får vi även ofta sällskap av någon katt som vill vara nära :) I helgen spelade vi spel och en av katterna la sig bekvämt tillrätta i spelets lock (som egentligen var alldeles för litet) och sov gott där i flera timmar ;)

Dagens kom-i-håg!


bloglovin
RSS 2.0