Konsumtionens baksida

The consumption society has made us feel that happiness lies in having things, and has failed to teach us the happiness of not having things. -Elise Boulding

 

Åh, vad jag gillar det citatet! Det stämmer på pricken tycker jag. Vårt samhälle idag har gett oss den bilden att vi ska bli lyckliga om vi konsumerar, om vi köper rätt saker (vilket också ändras rätt ofta så vi fortsätter köpa) och att det är genom att äga vi blir lyckliga. Vi har också blivit itutade att vi måste fortsätta handla för att hålla igång ekonomin, att tillväxten är beroende av att vi inte slutar konsumera.

 

Ett TV-program som jag tittar på emellanåt är Lyxfällan, och igår såg jag ett avsnitt som är så typiskt för hur det brukar se ut. Ett yngre par, med ett par barn, handlade och handlade massor av saker, på kredit. De gjorde av med 25.000 mer än vad de fick i inkomst, varje månad. Det mesta av de pengarna gick till saker de inte behövde, eller oftast inte ens ville ha. Den första åtgärden de gör är att samla ihop saker som kan säljas, antingen på näter, på loppis eller någon som kommer och köper upp saker. Redan där kan man se en lättnad hos de flesta över att bli av med en del saker, även om många först reagerar negativt, blir ledsna över att förlora sina saker och ibland försöker hålla kvar saker. Men i takt med att bostaden töms på alla dessa saker de inte behöver, som de inte vill ha och som de dessutom har förstört sin ekonomi på ser man tydligt att de blir av med en stor tyngd, många uttrycker det också.

 

Även om du inte har handlat så mycket saker som du inte har råd med så att din ekonomi blir körd i botten, gör alla dessa saker att du känner dig fast, trög och har svårt att komma vidare. Röran binder energi. Att börja göra sig av med saker frigör energi, och när energin frigörs kan det även börja hända nya saker i livet :)

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0