Livet är viktigare än pengar!!

Igår blev jag flera gånger om påmind om att beslutet jag tog om att gå ner i arbetstid för att få mer tid till sådant som är viktigt för mig var det rätta beslutet, trots ganska många tusenlappar mindre i plånboken.
 
 
Det jag gjorde igår fyllde flera behov, som även lyckoforskningen har visat, är något som ger oss livskvalitet
 
 
* Kontakt med djur - igår började dagen med ridningen, som alltid på onsdagar, och jag hade en häst jag inte haft förut och var jättenöjd då vi emellanåt hade en riktigt bra lektion.
 
 
* Kontakt med andra människor - som vanligt efter avslutat ridpass samlades vi ett gäng i klubbhuset och fikade en timme, och pratade om allt möjligt, inte bara ridning och hästar :)
 
 
* God mat - åh, vilken god lunch jag åt igår, och jag tog mig tid att njuta av smakerna, då jag inte hade någon tid att passa. När jag kom till restaurangen sa hon som visade mig till bordet att det kändes lite sorgligt att duka för en person, men jag tycker det är skönt att vara ensam ibland. Det finns två olika sorters ensamhet, dels den självvalda som på engelska kallas för solitude, och dels den påtvingade, icke önskvärda som på engelska heter loneliness. För mig handlade det igår om självvald ensamhet. Onsdagar är min dag, alladels för mig själv :)
 
 
* Vacker natur - efter lunchen åkte jag ut till Särö. Vi hade ett underbart höstväder, med nio grader varmt, strålande sol och en relativt kraftig vind. Så skönt att vara utomhus i. Jag tog en lång promenad, först längs med havet och upp på klipporna för att sedan gå in i skogen, som är ett naturreservat. Skogen har mycket tall som doftar så gott, för att sedan övergå i bokskog. Jag älskar bokskogar då ljuset är så magiskt på något sätt när det silar genom trädkronorna. Det doftade mylla, marken var täckt med gula och bruna löv och fötterna studsade på den mjuka mossan. Att ta sig tid och ta in allt med alla sinnen är mindfulness när det är som bäst :)
 
 
* Avkoppling - efter promenaden slog jag mig ner i en skön fåtölj på konferenshotellet i närheten, tog en kopp te och läste en stund i min bok, för att sedan bege mig till deras spaavdelning, där det var helt tomt. Jag hade hela anläggningen för mig själv Jag gick ner i det varma vattnet och simmade runt en stund, och njöt av tystnaden, viktlösheten, naturen precis utanför (de har även en del av poolen utomhus), belysningen i taket som kändes som en stjärnhimmel, lugn och skön musik - total avkoppling.
 
 
Att kunna ta sådan dagar är för mig mycket mer värt än mer pengar på bankkontot. En sådan dag som jag haft kostar inte så mycket - ridningen är det dyraste, som kostar ca 200 kr per lektion, en supergod lunch på restaurangskolan kostade knappt en hundralapp, naturen och motionen är gratis. Så kan en ledig dag se ut för mig, en annan dag, som i förra veckan, åker jag direkt hem efter ridningen, duschar och lägger mig på soffan med en bok som jag lånat på biblioteket och lyssnar på regnet som smattrar mot rutan.
 

Kommentarer
Postat av: Kristina

Åhhh, vilken underbar dag... skulle vilja göra allt utom att rida.. då jag faktiskt är lite rädd för hästar (deta trots att jag försökt att övervinna min rädsla genom att ta ridlektioner i ett par års tid.)

Svar: Jag är också lite rädd för hästar, men den rädslan börjar gå över ;) men det är stora djur så respekt måste man ha, för det kan hända allvarliga olyckor. trots det ger det mig så enormt stor glädje!
None None

2012-10-18 @ 10:17:38
Postat av: Carola

Hej!
Vilken underbar dag! Jag älskar också bokskogar!
Jag kommer att gå ner i arbetstid nästa år om min chef säger ok.
Har drygt 9 mil till jobbet turoch retur och det sliter att pendla.
Vill då ta den minskade tiden till att ha hela lediga dagar istället för förkortad arbetsdag.
Hoppas verkligen att det går igenom.
Jag värdesätter min lediga tid mycket.

Svar: Ja, att lägga tid på pendling är det som irriterar oss mest har forskning konstaterat. Jag har själv tidigare haft ett jobb som var 8 mil att åka, och la alldeles för mycket tid i bilen till och från jobbet. Att byta jobb och reducera pendlingstiden till 20 min samtidigt som jag gick ner i arbetstid är det bästa jag har gjort på jobbfronten. Lyckta till och jag håller tummarna för att det blir som du vill!!!
None None

2012-10-18 @ 21:12:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0