Lyx - eller gör livet lite mer värt att leva?

Idag är det onsdag, och som vanligt då även min lediga dag, och precis som alla andra onsdagsmorgnar det senaste halvåret har jag  struntant i sovmorgon och åkt iväg till stallet vid samma tid som jag i normala fall åker till jobbet. (Så det där med ledig dag innebär inte mer sömn :)) Jag har haft veckans ridlektion och jag funderar en del på vad det är med ridningen som jag gillar så mycket.
 
 
1. Det absolut största med ridningen är att en liten människa kan få ett så stort djur som hästen att samarbete. Nu är jag absolut ingen duktig ryttare, men när jag känner de där tillfällena när jag och hästen rör oss tillsammans som en enhet, när jag känner hur det flyter fram - då pirrar det till i magen. Lycka :) Jag kan uppleva samma känsla när jag spelar golf och får en perfekt träff på bollen, ljudet låter annorlunda, och bollen flyger iväg precis dit jag vill ha den. Men i ridning blir den känslan ännu starkare, för då handlar det inte bara om mig, och att jag lyckas göra rätt. Här handlar det om samarbete. I ridningen finns det ytterligare en dimension, för det behöver inte betyda att det blir bra även om jag gör precis rätt. Det krävs att hästen samarbetar med mig, och att få en flera hundra kilo tung häst att vilja samarbeta, vilja göra det jag ber den göra - det är en magisk känsla.
 
 
2. En annan sak med ridningen som ger mig mycket glädje är själva samvaron med hästen. Ni som läser bloggen vet ju att jag gillar djur, och att kontakten med djur ligger högt på listan över vad som gör mig lycklig. Att pyssla om hästen, prata med den och se hur den lyssnar, kela med den och både se och känna hur den njuter, den kontakten gillar jag. Jag kan tycka om att vara i stallet och bara göra detta och inte ens sitta upp på hästen.
 
3. Den tredje biten, som inte har lika mycket med hästen att göra, men ändå är väldigt viktig och har en stor del av helhetsupplevelsen är kontakten med de andra i stallet. Ridningen är så fantastisk för det gemensamma intresset förenar människor i alla åldrar. Jag gillar att jag både pratar med tonåringarna i stallet, de som har ridit hur länge som helst, de som har egen häst i privatstallsdelen, de som är pensionärer, ridlärare och stallägare, nybörjare, män och kvinnor. Intresset för hästar och ridning gör att alla kan samlas kring detta och ha en gemenskap. Hur många platser i dagens samhälle kan man göra det idag?
 
 
 
Alla de sakerna som jag har listat här har ävfen stöd i forskningen kring lycka. I den första punkten upplever jag stunder av flow, vilket är en del som ökar vår känsla av lycka. De andra punkterna tar upp mötet och relationer, både relation med djur och relationer med andra människor, vilket hamnar väldigt högt på vad som påverkar vår lyckokänsla.
 
 
Nu ska jag iväg och få massage, och beröring är ytterligare en sak som ökar lyckan, då kroppen utsöndrar oxytocin, som är ett lyckohormon.
 
 
Så, även om det kostar en del pengar med ridning, och en del att få massage (även om jag kan få den största delen av kostnaden som friskvårdsbidrag av jobbet) kan man ställa sig frågan om det handlar om lyx eller något som gör livet lite roligare att leva, och lite lyckligare. Enligt mig är det så ;))
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0