Att leva ett enklare liv

Igår skrev jag om att förenkla ekonomi som ett steg till ett enklare liv. Det finns många användbara tips för att skapa ett liv med mindre prylar och mer tid.
 
 
1. En sak in = en sak ut. Att tänka så varje gång du tar hem något nytt gör att du inte samlar på dig fler och fler saker. Om du tex köper ett par nya jeans (som jag ska göra idag) gör dig då av med ett par som du inte använder, eller de som börjar bli så slitna att du bestämmer dig för att köpa ett par nya. Likadant om du köper tex en ny stekpanna. Släng då den gamla!!
 
2. Fundera på vilka saker som verkligen är viktiga för dig. Vad skulle du ta med dig om huset började brinna? Vilka saker skulle du rädda? Ofta är det saker som innehåller minnen som tex fotografier. Resten av sakerna är för det mesta utbytbara.
 
 
3. Tänk på 80/20 regeln. Precis som vi använder 20 % av våra kläder 80% av tiden, dvs vi återkommer till några favoritkläder om och om igen (vilket betyder att en del saker används mycket sällan och kanske kan sorteras bort), så kan vi tänka likadant om andra saker vi äger. Titta i skåpen och fundera på vilka saker du faktiskt använder, och hur ofta. Hur mycket där kan du sortera bort?
 
 
4. Ändra ditt tankesätt från att tänka på vilka saker du ska göra dig av med, till vilka saker du ska behålla. En liten vänding i tankesättet som ger hela rensandet en mer positiv mening. Du gör dig inte av med saker, utan du väljer ut vilka saker du tycker tillräckligt mycket om för att behålla
 
 
5. Have nothing in your house that you dont know to be useful, or belive to be beautiful. William Morris
 
 
6. Börja smått genom att tex bestämma dig för ett visst antal saker du sorterar bort per dag, det kan vara en sak om dagen, eller tre, eller tio. Bara du bestämmer :)
 
 
7. Börja där det är enklast. Om du, som jag, gillar böcker och har svårt att göra dig av med böcker, är det inte där du ska börja rensa. Om det däremot inte känns lika svårt att rensa i garderoben - börja där :)
 
 
8. Gör rensandet till något roligt. Sätt på bra musik. Ladda upp med något gott att äta när du är klar med dagens rensning. Bestäm dig för att belöna dig själv när du har gjort ett viss antal lådor, skåp etc, och se till att den belöningen är något du värdesätter. Det kan tex vara att när du har rensat bort allt i köksskåpen du inte gillar och använder köper du de där vackra tallrikarna du alltid önskat dig men inte köpt. Det kan definitivt också vara något som inte betyder inköp av nya saker, kanske en massage.
 

Kommentarer
Postat av: Hanna Waldemarson

Tack för bra påminnelser! / Hanna

2012-10-05 @ 21:22:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0