Nerväxlingens matematik

Skapa tidsutrymme så att du kan göra något som skapar ännu mer tidsutrymme. Av detta tidsutrymme kan du göra något som i sin tur skapar ytterligare tidsutrymme.


Enkelt, men ändå så svårt.


Ett exempel kan vara att sälja bilen, då behöver du inte arbeta lika mycket som tidigare för att betala för den (och bilen slukar pengar). Du kan då arbeta mindre, tjäna mindre, men har lägre utgifter och har därmed samma ekonomiska förutsättningar. Tidsutrymmet kan användas till att cykla till jobbet, du får då motion och behöver inte ha ett dyrt gymkort,och sparar pengar även där och behöver inte lägga arbetstid för att tjäna ihop pengar för att betala för det. Den intjänade arbetstiden kan läggas på att odla egna grönsaker, så behöver du inte pengar för att köpa det i affären osv osv.


Lever jag nerväxlat? Både ja och nej.


Ja, för att jag gått ner i arbetstid och minskat min konsumtion. Jag handlar helt enkelt mycket mindre än tidigare. Kläder köper jag nästan aldrig längre, då jag har den garderoben jag vill ha. Jag gillar det som hänger där och det behöver inte ständigt förnyas.


Nej, för att jag har ganska dyra hobbies som kräver att jag tjänar pengar för att betala för det. Ridning är tyvärr en ganska dyr hobby. Jag skulle gärna vilja rida mer än vad jag gör idag. Min tanke är att rida tre gånger i veckan, och då skulle jag vilja rida lektion i grupp en gång, privatlektion en gång och så ridning på egen hand en gång. Där är jag inte ännu :) Dottern har också hobbies som kostar en del, med lektioner i både sång och piano. Men våra hobbies gör också vardagen roligare och berikar oss så mycket att det är värt de pengar det kostar. Men i och med det innebär det också att jag måste arbeta för att tjäna ihop de pengar som dessa kostar, och där är det svårt att säga att jag lever nerväxlat.


Jag kan också tänka mig ett billigare boende, på landet där jag har höns och kanske några fler djur, förutom mina katter. Där vill jag även kunna odla grönsaker och frukt själv, och bli delvis självförsörjande.


Så jag lever delvis ett nerväxlat liv :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0