Vad omger du dig med?

Allting vi har omkring oss påverkar oss. Både vårt medvetna och vårt undermedvetna tar in signaler från allt i vår miljö. Färgerna du omger dig med påverkar dig, tom när du sover. Vassa hörn påverkar sinnet då de signalerar fara, att det är något du kan göra dig illa på.


Former och material sänder signaler som hjärnan och kroppen uppfattar. Våra prydnadssaker och konst på väggarna är starka symboler. När det gäller bilder påverkas vi extra starkt av dem, då hjärnan tar in helheten i bilden och tolkar.


Vad har du på dina väggar? Är det bilder som ger dig positiva känslor som lugn, harmoni, lycka, glädje eller är det saker som väcker negativa känslor som ilska, sorg, uppgivenhet, ångest?


I förra veckan slogs rekord när det gäller pris på ett konstverk. Edward Munchs Skriet såldes för ofattbara dryga 800 miljoner kronor. När man ser motivet kan man undra vad köparen har tänkt att göra med detta konstverk, ha i ett kassavalv som investering eller sätta upp på väggen? Hur påverkas man av att se detta konstverk dagligen?

Jag hörde en bekant berätta att på en BUP-mottagning i Göteborgsområdet hade de en liknande ångestfylld tavla i väntrummet tillsammans med några halvdöda krukväxter. Hur känns det att sitta där och vänta på att få träffa en psykolog eller kurator, speciellt för någon som redan mår psykiskt dåligt? Och hur tänkte de som valde att sätta en sådan tavla där, i ett sådant sammanhang?


För några decennier sedan var det populärt med tavlor med gråtande barn. Titta på denna tavla och se vilka känslor som väcks hos dig.

Är det den känslan vi vill ha med oss hem? När det gäller vad vi fyller våra hem med, speciellt vad som finns på våra väggar är det viktigt att tänka efter vad tavlan symboliserar.


För ett tag sedan gjorde jag en Feng Shui-konsultation där hemmet var fullt av tavlor med ensamma kvinnor. Vad signalerar det?
Denna tavla heter Övergiven, och det är precis den känslan teckningen förmedlar, ensamhet, bekymrad och ledsamhet.


Tavlor med våldsamma motiv ger också negativa energier.

Vilka motiv som ger dig positiva associationer och väcker positiva känslor är individuellt. För min egen del har jag några tavlor med motiv från havet med segelbåtar med sina vita segel. För mig väcker det känslor av lugn, glädje och avkoppling. För någon annan kan samma motiv väcka helt andra känslor. Titta på vilka motiv dina tavlor faktiskt har, och vad det symboliserar. Känner du dig stärkt av dem eller känner du dig nedtyngd?

Kommentarer
Postat av: Anna

Jag tycker allt att Skriet är lite befriande också, den visar att känslor är okej, att man får släppa ut dem... så allt handlar ju som sagt om hur man tolkar det. :)

2012-05-10 @ 13:52:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0