Balans

Att skapa balans i sitt liv kan ibland kännas svårt att få till, men egentligen är det inte konstigare än att vi tänker över alla de små val vi gör i vardagen.
 
 
I ett balanserat liv behöver vi vara medvetna om några saker som påverkar oss:
 
 
* Aktivitet
 
 
* Vila och återhämtning
 
 
* Relationer
 
 
* Mat
 
 
* Tid
 
 
 
Vår kropp är gjord både för att vara aktiv och för att vila. I det gamla jägarsamhället var vi aktiva när vi behövde, tex för att skaffa mat. Däremellan vilade man för att låta kroppen återhämta sig och samla krafter för nästa stund av aktivitet. I vårt moderna samhälle har vi många gånger glömt bort detta. Vi har ofta både för lite aktivitet och för lite vila! Många har stillasittande arbeten och rör på sig för lite, men samtidigt har vi ett stresspåslag som är aktivt under stora delar av dygnet samtidigt som alldeles för många människor sover för lite i vårt 24-timmarssamhälle. Nyss hemkommen från New York blev jag förundrad över att museum hade öppet till kl ett på natten, cafeér öppet 24 timmer per dygn hela veckan. Utbudet av saker att göra är så stort och finns tillgängligt när som helst, så sömn har för många blivit en bristvara.
 
 
För att kroppen ska må bra bör vi röra på oss minst en halvtimme per dag, och där kan man försöka hitta naturliga sätt att röra på sig i vardagen; ta en promenad på lunchen (kanske till lunchstället) parkera bilen en bit bort när du ska någonstans så du får gå en bit, ta trapporna istället för hissen, arbeta i trädgården eller städa är också motion :)
 
 
Den där halvtimmen behöver vi varje dag men kroppen behöver också lite större utmaning några gånger i veckan med konditionsträning och styrketräning. Tycker man träning är tråkigt och jobbigt kan det kännas oöverstigligt att göra något minst tre gånger i veckan, men välj en aktiviet du tycker är roligt så känns det inte som träning, tex att dansa, cykla, stavgång med en vän, simma, rida. Träning som är rolig blir också av! Men om det av någon anledning kommer en vecka där det blir svårt att hinna med träning, så gör det inget. Fortsätt bara som vanligt nästa vecka. Lite är bättre än inget :)
 
 
En träningsform som jag tycker mycket om som kombinerar aktivitet och avkoppling är yoga. För vår kropp behöver också avslappning och vila. Mindfulness är en annan bra metod som hjälper dig att stanna upp och varva ner. Det är också viktigt att sova ordentligt. För att kunna göra det är det viktigt att varva ner en timme innan läggdags (inget arbete vid datorn ända fram till läggdags alltså), att sova i ett mörkt och svalt rum, men det är också viktigt att hjälpa kroppens egna biologiska klocka genom att anpassa dygnsrytmen till kroppens naturliga rytm. Gå upp i tid på morgonen så hinner du bygga upp ett sömnbehov till kvällen. Att inte avvika alltför mycket från kroppens egen rytm är viktigt så bara för att det är helg innebär inte det att sova särskilt mycket längre än på vardagarna. Jag låter kroppen bestämma när jag ska vakna, vilket jag gör de allra flesta dagarna i veckan. Jag ställer klockan när jag lägger mig för att inte komma försent till jobbet, men nästan alltid har jag redan vaknat innan dess. Det gör jag även på helgerna. Skillnaden då är att jag ligger kvar längre i sängen innan jag går upp, men min sömncykel är ungefär den samma hela veckan.
 
 
Aktivitet är inte bara något våra kroppar och muskler behöver, utan även vår hjärna behöver användas. Hjärnan påminner om en muskel - ju mer du tränar den desto starkare blir den. Även motion är något som faktiskt också gör oss smartare. Vid motion utsöndrar kroppen ett protein som är viktigt för inlärning och minne. På en del skolor har man tagit fasta på detta och börjar alla dagar med ett gymnastikpass för alla elever.
 
 
Det vi äter kan även påverka hjärnans hälsa, som tex blåbär, äggulor, B-vitaminer, antioxidanter från frukt och grönt och omega 3 från fisk påverkar vår hjärnas kapacitet. Barn som fått diagnos ADHD kan man se en förbättring genom att äta fiskleverolja.
 
 
Hjärnan behöver även utmaningar, så att tex lösa korsord eller sudoku, lära sig språk, spela ett instrument eller att spela schack håller igång hjärnan. Att ge hjärnan nya utmaningar är ett bra sätt att aktivera hjärnan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0