Deltid - en kvinnofälla?

Ett vanligt steg när man vill leva ett enklare liv är att gå ner i arbetstid. En del menar att ett enklare liv, med deltidstjänstgöring är en kvinnofälla, men det beror ju helt på hur man gör i en familj. Att ena parten går ner i arbetstid medan den andra arbetar heltid (eller mer) gör ju inte att familjen som helhet lever ett enklare liv. Jag hörde på nyheterna i morse att i höglönearbeten, som tex läkare och jurist, tjänar kvinnor 40 % mindre än männen och att en stor anledning till detta är småbarnsåren där det är kvinnorna som är barnlediga och som arbetar deltid.
 
 
Nej, i en familj som valt en enklare livsstil är båda parterna delaktiga. Jag såg ett bra exempel på det igår när jag såg TV3 dokumentär. Igår handlade det om kvinnor som valt en livsstil som går emot normen, där en kvinna ammade sin 5-åring och tänkte fortsätta med det till 7-8 årsålder, en kvinna åt strikt LCHF-kost vilket även hennes barn gjorde, men det var den tredje familjen som intresserade mig mest.
 
 
De hade valt att hemskola sina tre barn, och då det inte är tillåtet i Sverige hade de flyttat till Åland. De sa att de levde väldigt snålt med en liten inkomst, men i valet mellan att arbeta mer och ha mer pengar eller att tillbringa mer tid med barnen och ha mindre pengar att röra sig med valde de absolut det senaste utan tvekan. De sa att det ofta slog dem hur bra de hade det då de klockan tio en vanlig tisdag förmiddag drack kaffe på altanen medan barnen lekte i trädgården, eller hur de en vanlig vardag gjorde en utflykt upp på bergen med picknick och grill för att utforska naturen.
 
 
Det är ett enklare liv! Nu hade båda föräldrarna kreativa yrken då hon var textilkonstnär och han var musiker och skådespelare. Det kanske är svårare att välja den livsstilen om man har ett kontorsarbete, men oavsett vad ma en arbetar med kan man välja att arbeta mindre för att få mer tid över till annat, tex mer tid till barnen eller mer tid till sig själv. Men om det bara är ena parten i en familj som går ner i arbetstid, vilket då oftast innebär kvinnan, blir det ofta en ojämlik relation. Naturligtvis kan det finnas undantag.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0