Att jaga lycka

I förra inlägget skrev jag om att jakten på självkänsla får oss att må sämre, men hur är det med jakt på lycka då?


Det finns studier som visar samma sak där - att jaga lycka ger ofta motsatt effekt. En förklaring till det är själva jakten. Att jaga efter något får oss inte att må bra. Om vi värderar lycka högt, och tycker det är viktigt, blir vi stressade om vi inte känner oss så lyckliga. 


Men det spelar också stor roll hur vi definierar lycka. I reklamen, i media och överallt vi ser verkar det som att om vi bara går ner några kilon, får drömjobbet, vinner en miljon, skaffar oss den där åtråvärda prylen, hittar drömhuset kommer lyckan automatiskt.


Mycket av det handlar om externa faktorer, yta och ägodelar. Det som ger lycka i det långa loppet är att må bra och vara tillfreds med det liv man har, att vara nöjd. Att utveckla sina relationer och sig själv, att vara öppen för nya upplevelser.


I en blogg som jag tycker om och följer läste jag idag att hon varit på campingen i staden där hon bor och blivit förvånad över att där var fullt av turister. Hon tog en promenad runt sjön där hon bor och ofta går och slogs av hur vackert det var. Mindfulness, medveten närvaro, har visat sig i flertalet studier ökar vår lyckoupplevelse samtidigt som det har stor effekt även på många andra områden. Njut av det som finns nära. Var närvarande och utöva tacksamhet.




Att jaga lycka, precis som att jaga efter självkänsla, får ofta motsatt effekt. Lev livet, njut av din närmiljö och vårda dina relationer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0