Äta tillsammans

Att äta tillsammans, antingen med familjen eller med vänner tycker väl de allra flesta är trevligare och roligare än att äta ensam. Men nu har även forskningen konstaterat att det även händer saker i vår kropp när vi äter tillsammans med andra.


När vi äter med andra känner vi gemenskap, och glädje. Flera olika hormoner utsöndras när vi äter i sällskap, både oxytocin som är ett må-bra-hormon, som även utsöndras vid beröring, dopamin och serotonin. Just serotonin är ett hormon som ger större livslust och påverkar våra känslor. Antidepressiva mediciner innehåller serotonin.

Så värna om middagen tillsammans med familjen, även då livet och vardagen är stressig med aktiviteter på olika håll. Låt måltiden få ta tid. Bjud hem vänner. Det behöver inte vara så komplicerat. Gör en stor sats soppa och ett gott bröd, återuppliva knytkalaset då alla tar med sig något så att inte du själv behöver stå för all matlagning. Eller gör något ännu trevligare - laga mat tillsammans.


Om man bor ensam, och inte har någon familj att äta tillsammans med kanske ett matlag kan vara en bra idé, där man turas om att äta hos varandra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0