Semestertips i Göteborg

Denna veckan har jag börjat min semester (och är väldigt glad över att väderleksrapporten säger varmt väder i flera dagar i Gbg) och kommer tillbringa en hel del semesterdagar hemmavid. Då får man börja fundera på vad det finns för roligt att göra på nära håll.


För fjärde året i rad har Göteborg blivit framröstad som bästa sommarstaden, och det kommer många turister hit under sommaren så jag tänkte bjuda på några semestertips i vår härliga stad.


Centrala Göteborg


Klassiska Paddanturen som går på kanalerna i centrala Göteborg och ut i hamnen är faktiskt riktigt mysig och intressant. Det var några år sedan jag åkte Paddan sist, men i år ska jag ta med mig dottern och få mer information om Göteborgs historia. Turen går under ett flertal broar, bla den som kallas Osthyveln då den är så låg att samtliga passagerare måste böja sig fram när man åker runt.Göteborgshjulet ligger nere vid Operan (som i sig är värt ett besök, och kanske en middag eller ett glas vin på terassen). Jag har ännu inte åkte i hjulet (men i London Eye) så det kanske blir en tur i sommar och se Göteborg från ovan. Du är som högst 60 meter upp.

Efter en promenad på stan, kanske lite shopping, en tur med Paddan finns Trädgårdsföreningen som en skön oas. Där kan du promenera runt och titta på fina trädgårdsplanteringar, leka med barnen på lekplatsen, gå in i fjärilshuset och titta på fjärilar eller sätta dig i det fina cafeét och fika eller äta glass.
En riktig oas, mitt i stan
Bara en kort promenad från centrala Göteborg finns ju norra Europas bästa nöjespark, med absolut bästa berg- och dalbanan - Liseberg. Behöver väl knappast någon närmare presentation, men Liseberg är en nöjespark som passar för alla åldrar, oavsett om man gillar att åka attraktionerna eller inte. Det går bra att bara strosa runt i parken och kanske vinna lite choklad på något chokladhjul.

En annan skön oas i Göteborg är Slottsskogen. Där finns det möjlighet att bara slappa, grilla, titta på sälar, pingviner, massa andra djur, leka i den stora lekparken eller sätta sig på Villa Bel Parcs uteterass och äta en grillad hamburgare.
I Slottsskogen har de även den stora musikfestivalen Way out West, 11-13/8. I augusti är också Kulturkalaset i Göteborg med massa aktivieter och uppträdanden av olika slag i hela stan. Allt är gratis på Kulturkalaset.


Lite längre ut från stan


Om du tar dig lite längre ut från stan finns det massor av fina ställen att besöka. På Älvstranden finns Ostindiefararen Götheborg. Jag har tittat på den utifrån och vi var även med i båt när den kom in i Göteborgs hamn för ett antal år sedan, men jag har aldrig sett den inifrån. Kanske dags för det i år. Den är väldigt vacker och ståtlig, tycker jag.
Inne från stan, precis brevid Operan kan du ta en skärgårdsbåt ut till Elfsborgs fästning. Det är en relativt kort båtresa då fästningen ligger precis vid inloppet till Göta Älv. Här har vi varit flera gånger. Det roligaste är att gå på en dramatiserad visning, och få lära känna en av fångarna i fängelsehålorna, prästfrun och ytterligare någon av de "bosatta" på fästningen. Fascinerande och roligt, även för barn. Det finns även en liten badstrand vid fästningen så man kan ta med sig egen picknick och bada, eller så köper man sig en glass i cafeét.

Vill du ta en längre tur ut i skärgården går det flera båtar till olika skärgårdsöar som Donsö, Styrsö, Bränno och många andra. En tur ut med skärgårdsbåten kostar som att åka buss eller spårvagn, så det är ett billigt semestertips. De olika öarna har lite olika karaktär, och olika saker man göra där.

Vill du sola och bada i Göteborgsområdet finns det massor av olika badplatser att välja mellan, både klippbad....

...och sandstränder. Detta är Åsa Havsbad, som jag själv var på häromdagen, men det finns även sandstränder på närmare håll (bara en bussresa bort) tex Näset, Askimsbadet och vid Hovås.


Om vädret är lite sämre finns det massor av olika museer att gå på, Naturhistoriska museet som ligger vid Slottsskogen eller Sjöfartsmuseet är två där dottern och jag har varit. Det finns även specialmuseer, och ett jag aldrig varit på, men som låter intressant är Aeroseum

Aeroseum ligger i den tidigare topphemlig berghangar, under marken. Där kan man se gamla flygmaskiner och helikoptrar, stridsplan som Draken och Viggen.


Ett av våra favoritställen att tillbringa en regnig dag på är Universeum. Där kan man titta på fiskar, även haj, och gå i regnskogen och på nära håll titta på de små aporna, men roligast av allt är experimentavdelningen där man kan få prova på allt möjligt.
Med ett Göteborgspass får man fri entré till Liseberg, olika museer mm och även möjlighet att åka på Västtrafiks alla bussar, spårvagnar och pendeltåg och vill man ta sig lite längre bort från Göteborg finns det massor med mysiga ställen att upptäcka.


Denna veckan ska vi bla till Marstrand och titta på segling

Gillar du medeltid har de medeltidsdagar på Bohus fästning, 22-24 juli. Där har vi varit ett par år. Jättemysigt med medeltida marknad, gycklare, skådespel, riddarspel.
Och så här fina var vi när vi var där för några år sedan, i hemmasydda medeltidskläder :)


Hoppas ni har fått några tips på vad ni kan göra i Göteborg i sommar, oavsett om ni bor i närheten eller åker hit och turistar några dagar.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0