Självkänsla

De senaste åren har det fokuserats mycket på självkänsla, vår brist på självkänsla och hur vi ska arbeta för att få bättre självkänsla. Mia Törnblom tex har byggt upp en hel karriär kring detta, och skrivit flera böcker om just självkänsla.


Ny forskning visar att jakten på självkänsla istället gör oss olyckligare, om vi för att förbättra vår självkänsla gör det genom att försöka intala oss själv att vi duger som vi är, genom affirmationer och självpepp. Forskning visar att god självkänsla är något vi får när vi känner oss duktiga inom något område som har betydelse för oss, och då vi är nöjda med oss själva.


Om vi försöker bygga upp en falsk självbild genom att boosta den genom att intala sig själv att man är bra på något, som man faktiskt inte är bra på, inte har täckning för, kommer den uppblåsta självkänslan att pysa ut. Att däremot vara stolt över de saker man är bra på, och påminna sig själv om det, det är ett sunt sätt att öka sin självkänsla.
Studier kring självkänsla har visat att ett bra sätt att öka sin självkänsla är att träna på saker som man gärna vill kunna, då det visat sig att självkänsla är intimt förknippat med kompetens, men bara inom områden som vi själva tycker är viktigt.


Forskning har också visat att ett bra sätt att öka sin självkänsla är att släppa fokus på sig själv, och ägna sig åt andra och deras behov. Detta har ju även lyckoforskningen visat ger en större tillfredsställelse - att hjälpa andra och att göra gott för andra. Självklart är det bra att även fundera kring sig själv, på vem man är, vad man vill, vad man kan - för att utvecklas.


Träna på saker du vill kunna, och som betyder något för dig, men ha samtidigt i tanke att inte ställa för höga krav på dig själv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0