En grön jul

Ja, för tillfället ser det ut som vi får en grön jul i Göteborg, om man med det tänker i rent faktiska omständigheter. I lördags blev det plusgrader och regn och på ett par dagar har all snö försvunnit.
 
 
Men med grön jul i detta sammanhang menar jag en mer miljövänlig jul. Här kommer några tips:
 
 
* Dra ner lite på kötträtterna på julbordet och använd mer grönsaker och frukt. Jag gör en liten julskinka, sen har vi köttbullar och prinskorv då det är dotterns favoriter, ibland gör jag revbensspjäll men inte varje år. Det gröna brukar jag variera med god grönkål, sallad med granatäpple, rödkål, varm sallad med äpple.Till efterrätt brukar det bli apelsinris.
 
 
* Köp KRAV-märkt skinka. En KRAV-märkt skinka innebär att grisen är ekologiskt uppfödd och som vid slakt avlivas så stressfritt som möjligt. Skinkan innehåller inte heller någon nitrit.
 
 
* Köp överhuvudtaget mer ekologiska varor där det finns som alternativ. Numer går det att hitta ekologisk glögg, ekologiska pepparkakor, ekologisk skinka, ekologisk köttfärs - ja, det finns ganska många ekologiska alternativ att hitta. Välj gärna så närproducerade varor som möjligt
 
 
* Undvik fisksorter som är utrotningshotade. Långa, som man gör lutfisk på, är tex klassad som starkt utrotningshotad. För min del är detta inget problem då jag inte gillar lutfisk. Jag brukar ha ett par sillsorter och kanske en sorts lax.
 
 
* Välj en svensk gran. Om du har tillgång till egen mark, eller känner någon där du kan ta granen direkt från skogen är det ju kanonbra, men de flesta av oss får snällt köpa oss en gran. Ädelgranar kräver mer konstgödsel än vanlig svensk gran, men jag föredrar den då den barrar mindre och ser så där härligt tät ut. Plastgran är inget bra alternativ ur miljösynpunkt, och inte bra heller ur Feng Shui synpunkt då vi helst inte vill ta in konstmaterial i våra hem
 
 
* Vilket leder till nästa punkt; ) Använd naturmaterial och pynta naturligt. Det kan innebära att hämta material från skog och trädgård för att dekorera med, använda apelsiner med nejlikor, göra eget pyssel och använda ull, kottar, halm, bomull, sten.
 
 
* Dra ner på antalet julklappar! Färre julklappar är ett bra sätt att spara på miljön, men också att handla second hand, eller göra julklappar själv är bra tips.
 
 
* Använd mindre omslagspapper till julklapparna. Här går det också att återanvända - tidningspapper tex kan bli riktigt snygga som paketomslag, vanligt brunt papper likaså.
 
 
 
Årets gran, som kläddes igår kväll. En riktig Disneygran ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0