Vad är normalt?

Vad är egentligen normalt? Och vem bestämmer vad som är normalt, och vad som följaktligen är onormalt? Detta är något som jag funderar en hel del kring i mitt arbete som psykolog, speciellt som psykolog i skolans värld.
 
 
Men det är även något som jag fått anledning att fundera kring en hel del även privat under det senaste året. Detta på grund av några av de livsvalen jag har gjort som verkar reta många människor. Jag har sex katter, och har från min omgvining fått höra "Du har för många katter!". Jaså, vem säger det? "Men vi tycker det!". Ja, då får det står för er, svarade jag. Det är er åsikt, men det är inte ett faktum. Jag är själv väldigt glad över att jag har kunnat ge ett bra hem till sex hemlösa katter, och de ger mig mycket glädje varje dag. Om jag någon gång vinner en större summa pengar kommer jag använda en del av det till att starta ett katthem, där fler hemlösa katter kan få värme, trygghet, mat och kärlek. Om det gör mig onormal, så ok då är jag onormal - "the crazy catlady". Men djur, och djurens välfärd är något som engagerar mig mer och mer.
 
 
En annan sak jag fått höra från många olika håll är att jag är onormal som slutat shoppa. Men jag har inget behov av att fylla mittt hem med massa nya saker. Shopping som sysselsättning roar mig inte längre, och även om jag vill omge mig med vackra saker i mitt hem och klä mig i vackra kläder, behöver jag inte ständig påfyllning av sådana saker. Denna månad har jag en hel del kvar på bankkontott när den nya lönen kommer in, och det är så jag vill ha det i mitt liv. Jag vill inte ha det Charlie Söderberg, från Lyxfällan kallar för "en stressad ekonomi" där pengarna knappt räcker från den ena lönen till den nästa. Och ett sätt att uppnå det, utan att öka inkomsterna genom att arbeta mer, är att dra ner på sina utgifter. Att jag arbetar deltid, är nöjd med det, och dessutom skulle vilja gå ner i arbetstid ytterligare 20 % är också något som en hel del människor stör sig på. Att arbeta heltid är normen i vårt samhälle.
 
 
En tredje sak som jag ofta får höra kommentarer om är att jag väljer att skala av, ta bort sådant som är onödigt och åker iväg med billaster till loppis med saker jag inte längre känner något behov av. Att välja bort, att förenkla inspirerar vissa, men det väcker också negativa känslor och åsikter hos en del.
 
 
Jag förstår att det finns människor omkring mig som anser att flera av mina livsval som jag har gjort de senaste åren faller inom kategorin onormalt. Men det är mina val, det är så jag vill leva mitt liv - och för mig är det normalt. Ibland känner jag mig lite trött över att behöva försvara de val jag har gjort.

Kommentarer
Postat av: PiaFia

Hej Ann-Sofie! Tack för detta härliga blogginlägg! Ja vad är normalt? Är det inte upp till oss själva att bestämma det? Håller med om att det är jobbigt att försvara sig för att andra tycker annorlunda. Ville bara tala om att jag tycker du är fantastisk som gemomför ditt liv som du vill! Läser bloggen varje dag och den ger mig massor med inspiration! Jag rensar det tar dock lång tid...storstädade igår och nu börjar jag kunna föreställa mig hur det kommer att bli när jag rensat mera! jag jobbar 75% och skulle gärna vilja jobba mindre. Det finns så mycket annat som jag vill göra som ger mig mer än mitt jobb. Jag ska sätta mig ner och göra en ordentlig budget för att se över utgifterna-Tack vare dig! :)Fortsätt att inspirera genom att vara som du är! Kram

2012-12-16 @ 14:07:02
Postat av: Anonym

Hej!
Det är ditt liv och du bestämmer över det.
Förstår att det måste vara jobbigt att försvara det för andra.
Folk har så mycket åsikter, de som säger detta kanske också skulle vilja gå ner i arbetstid men kan ej pga konsumtionslån och bostadslån för stora hus och lägenheter.
Varför måste man bo så stort??? Många av de som gör det måste tillbringa mycket tid på jobbet för att betala detta, så vad har de för glädje av alla dessa ytor om de inte är hemma så mycket. Och så mycket det blir att sköta om sen också.
Jag vill inte betala för mycket för mitt boende för att ha möjlighet att göra andra saker i mitt liv.

Man måste inte jobba heltid för att ha ett bra liv och kunna ägna det åt att shoppa.
Vi måste och blir tvungna att ändra oss med tanke på miljön att shoppa så mycket.
Det är beundransvärt att du tar hand om dina sex katter, du är en sann djurvän!
Jag vill också kunna ha en del pengar kvar strax innan lön, jag jobbar på det men är inte där än.
Har en del kvar dit pga sjukdom och tidigare skulder. Men jag handlar mycket mindre nu och det jag köper behöver jag och försöker att köpa så bra kvalitet som möjligt på saker som jag ska ha länge som tex skor.
Detta inlägg är mycket intressant!
Ha en fortsatt bra 3:e advent!
Kram Carola

2012-12-16 @ 15:03:42
Postat av: Yve

Hejsan. jag tycker det låter som du har ett väldigt bra o härligt liv. Kan det vara avunsjuka tro. Kanske fler egentligen vill ändra på sina liv men inte vågar för att då anses man onormal?Jag har mycket samma tankar som du har, men det tar lite tid då jag har en stor familj och jag får skynda långsamt så att alla hänger med. Och det är inte alltid lätt. Alla är inte på samma linje som jag är :) Men jag rensar på, jobbar 80% och handlar mindre o mindre. Så skönt.Kram

2012-12-16 @ 15:28:16
Postat av: Monica

Hej,ännu ett mycket tänkvärt blogginlägg. Tror det kan vara som Yve skrev ren avundsjuka. Att våga stå emot det vi matas med dagligen "för att vara lycklig måste vi äga än det ena än det andra". Att du då har valt ett annat sätt att leva och dessutom inspirerar många av oss som läser din blogg kan säkert "sticka i ögonen" på en del människor. Tack för att du delar med dig av dina tankar och får mig och många fler att våga stå upp för ett enklare liv utan massa onödiga saker.Önskar dig och din dotter en riktigt God Jul!

2012-12-16 @ 20:19:42
Postat av: Geta

Tänkvärt! Jag läser alltid din blogg och du skriver så mycket tänkvärt. Tror också att det kan handla om avundsjuka. Jag kan lite få den känslan, att jag blir avundsjuk. Skulle vilja leva livet mer på mitt sätt. Förstår inte riktigt hur du bär dig åt, både ekonomiskt och för att få dottern med på tåget, jag blir imponerad :-) Försöker rensa mer och handla mindre och det går väl sakta framåt.
Ha det gott!
Kram

2012-12-16 @ 21:02:19
URL: http://getasvind.blogspot.com
Postat av: Carola

Hej!
De som säger att det är onormalt är avundsjuka.
Jag läser din blogg och har lärt mig massor och fått nya insikter.
Att du har 6 katter är beundraransvärt! Du är en sann djurvän. Har själv 2 katter och de ger så mycket tillbaka.
Du ger så mycket inspiration via det sätt du valt att leva.
Varför ska man köpa en massa saker som man inte behöver? Hela konsumtionen är ju hysterisk, vi måste tänka om pga miljön. Vi kommer att bli tvingade till det. Det är inte alla prylar man blir lycklig av

Jag köper själv mindre och mindre och kommer att gå ner i arbestid nästa år om jag får för arbetsgivaren.
Jag vill göra annat i mitt liv än bara arbeta.
En annnan sak jag har funderat på är varför så många bor så stort. Det kostar massor och tar en massa tid att underhålla och sköta. Och så måste man jobba mycket för att ha råd med detta, när hinner man njuta av det?
Ha det så bra!
Kram Carola

2012-12-16 @ 23:33:56
Postat av: Carina S

Ett riktigt bra blogginlägg.Finns det normala?Jag läste en gång en bok som påverkade mig mycket som heter fyra grundstenar till ett bättre liv av Don Miguel Ruiz som är utbildad läkare och toltek.Vi får tidigt lära oss vad som ärr bra och dåligt,vackert och fult,hur vi skall bete oss i samhället, och vad vi skall tro och inte tro.Vi blir tidigt präglade utav vår omgivning om hur vi skall vara och faller vi utanför ramen blir vi bortstötta.Av rädsla för att inte duga och passa in förvandlas du till att vara någon som du inte är..Han skriver bl.a. att man skall vara "sann i sitt tal"ta ingenting personligt,eller för givet och gör alltid ditt bästa.Dessa fyra matra är svåra ,speciellt den första ,men du Annsofie har ju kommit en bra bit på vägen .Fortsätt att stå på dig och de människor som klagar på dig har inte kommit till insikt ännu om att livet kan levas och inte bara överlevas.

2012-12-17 @ 09:33:11
Postat av: Ann-Kristin

Jaha, då får jag väl sälla mig till skaran onormala. 10 katter, handlar bara det jag precis behöver, återbrukar,hängiven sopsorterare. Ja listan kan nog göras längre. Tack för en mycket inspirerande blogg, många bra tips och tänkvärda tankar.

2012-12-17 @ 19:23:27
Postat av: Bibbi

Befriende lesing synes jeg. Forbauses stadig over, at det skal ikke mye til før det ses på som unormalt, og hva er det med mennesker, som gjør at de reagerer? Truer det noe i den enkelte, eller ved det bestående for den saks skyld?
I år har jeg pyntet til jul, men før jeg kom dit, så tok jeg frem 5 store esker med pynt, og jeg ga bort over halvparten.
Ikke for å kjøpe nytt, men jeg trenger det ikke. Ikke ønsker jeg å fylle hjemmet mitt med enda mere heller.
Vi mennesker er ulike, og der jeg selv er i livet, er det ikke påfyll av ting, som gjør at jeg har det bra.
Stå på videre kjære deg, du er ikke alene.
Bibbi

2012-12-17 @ 21:20:11
URL: http://skrotliv.blogspot.com/
Postat av: Sanja

Dags att rensa bort dem ur umgängeskretsen :-)
Eftersom dem tar energi. Och kanske föra in mer glada färger i ditt hem i relationsbaguan ;-)

2012-12-18 @ 08:15:42
Postat av: Marie

Vilket bra inlägg! Jag tycker att du har gjort alldeles suveräna livsval. Irriterande att inför andra behöva försvara dina val och det liv du valt att leva. Alla människor är unika och skall väl då självklart leva sina unika liv. Man lever bara en gång! Ta vara på din dag - livet har bråttom!

2012-12-18 @ 09:58:01
Postat av: e

Hej!

Fler talar om avundsjuka, jag skulle istället vilja tala om rädsla. När någon bryter normen så kan det ses som ett ifrågasättande av de egna personliga valen - och därmed som ett personligt hot. Svaret blir rädsla och kanske nedlåtande mot den som vågar bryta normen. Man man grovt sett säga som så att omgivningen ständigt försöker "trycka tillbaka" den som ändrar sig, eftersom andras förändring skrämmer oss. Vi vill ha lugn och ro, så att säga.

Personligen måste jag säga att jag själv söker mig till normbrytarna, för att själv bli inspirerad och hitta kraft att göra mina förändringar. Stannar jag bara med mina vanliga vänner och kollegor kommer trycket att "bli som vanligt" bli för starkt.

Allt gott!

2012-12-18 @ 14:43:14
Postat av: Marie

Håller med "e", bra skrivet. Att ifrågasätta en annan persons val rättfärdigar så att säga valen hos den som gör " normala" val. Lite vuxenmobbing... Maktpositionering...

2012-12-18 @ 16:16:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0