Lyckostrategi 12

Den tolfte, och sista, lyckostrategin är att ta hand om din kropp. Ta hand om kroppen kan man göra på många olika sätt.


Ett sätt, som är vanligt i österländska religioner som buddhismen, är att meditera. Genom att meditera regelbundet lär man sig att gå in i ett sinnestillstånd där man är extra närvarande och extra avskild. Detta sägs kunna skapa lycka. Det finns många olika sorters meditation, men i alla meditation är det viktigaste inslaget att vi försöker bli mer uppmärksamma. I meditation kan man fokusera på en enskild sak som tex att titta på en ljuslåga, fokusera på andningen, ett ord , ett mantra som man upprepar om och om igen. Gemensamt för all meditation är att:

- var icke-dömande dvs iaktta nuet utan att utvärdera vad som sker
- var planlös dvs att inte tänka för mycket på att uppnå sina mål
- var tålmodig dvs försök inte skynda på eller tvinga fram resultat. Låt processen ta den tid det tar
- var tillitsfull dvs  lita på dig själv och på att saker kommer att ordna sig
- var öppen dvs var uppmärksam på allt som om du såg det för första gången, även småsaker
- släpp taget dvs lägg grubblerier åt sidan

Det finns många studier som visar att meditation ger många positiva effekter. Den som mediterar regelbundet blir lyckligare, har en lägre stressnivå och bättre fysisk hälsa bland annat. Den som mediterar blir också mindre ångestfylld och deprimerad.


Det finns mycket forskning som stöder att medtiation är ett kraftfullt verktyg att använda, om vi lär oss att göra det på rätt sätt och gör det till en vana, som en del av en livsstil, ungefär på samma sätt som motion.


En enkel meditationsövning:


Sätt dig i en bekväm stol, rak i ryggen. Blunda och koncentrera dig på att andas in och ut. Vidf utandning kan du tyst upprepa ett kort ord som tex aum, en, ja. Du kan välja att istället fokusera på ett föremål eller på ett ljud, kanske ett stearinljus eller en ton. Ett annat alternativ är att enbart fokusera på andningen. Om tankarna glider iväg, vilket det lätt gör, speciellt när man inte är van vid att meditera (om ni har sett Julia Roberts försöka meditera i Eat, pray, love vet ni vad jag menar :)), låt tankarna passera och vänd sen tillbaka uppmärksamheten till andningen. Låt inte tankar, grubblerier, fantasier ta kontrollen över dig. Det är du som bestämmer över dom. Som nybörjare kanske du bara klarar ett par sekunder i taget. Börja med fem minuters meditation och öka efter hand tills du är uppe i tjugo minuter. Försök att sitta en stund varje dag. Om möjligt kan du hitta en speciell meditationsplats som är bekväm och fri från störningar. Om du vill kan du dekorera den med bilder och konstverk som passar.


Ett annat sätt att ta hand om kroppen är att motionera. Vår kropp är inte gjord för allt stillasittande som vi har idag, utan den är gjord för rörelse. Motion är dessutom lika effektivt som medicin vid depression har forskning visat. Då handlade det om tre pass i veckan som var ca 45 minuter långa, och bestod av cykling, gång, jogging med måttlig till hög intensitet. Det krävs alltså inte väldigt mycket tid för att ge en stor effekt. Fysisk aktivitet lindrar ångest, stress, sänker dödligheten och minskar risken för många sjukdomar. Motion gör också att vi sover bättre, stärker muskler, leder och skelett. Det finns även många studier som visar att motion är den effektivaste lyckostrategin när vi vill ha snabb effekt.

I studier har det visat sig att motion på plera sätt påminner om mediation på så sätt att båda ger positiva effekter som förbättrat självförtroende, en känsla av flow, ett sätt att skingra tankarna och ett sätt att varva ner efter en stressig dag. Skillnaden är att motion ger högintensiva känslor som energi, entusiasm och kraft medan meditation ger lågintensiva känslor som lugn, fridfullhet och stillhet. Alla dessa är positiva känslor som får oss att må bra.


Motion kan också skapa och stärka sociala kontakter, vilket kan generera nya vänskapsband och lindra ensamhet.


Att ta hand om sin kropp genom motion ger positiva effekter både på kort sikt och på lång sikt. På kort sikt ger det en extra kick direkt efter avslutat träningspass och gör att du känner dig upprymd, energisk och motiverad. På lång sikt ger det en bättre hälsa och kanske går du ner i vikt och trivs bättre med din kropp. Om du ger träning en chans, och försöker hålla ut och träna regelbundet i minst elva veckor börjar träningen bli en vana och en natrulig del av ditt liv.

När det gäller träning är det viktigt att hitta en träningsform som passar in i din livsstil, din ekonomi och din personlighet. Börja inte tex med löpning om du vet med dig att du hatar att bli blöt och ställer in träningen så fort det regnar lite, börja inte träna på gym och du vet att du tycker det är tråkigt och dessutom dyrt. Fundera på vad du älskar att göra och träna på ett sätt som bekräftar dig som person. Är du social och utåtriktad kanske en lagsport passar dig. Om du älskar naturen kanske promenader är den bästa motionsformen för dig, eller kanske löpning. Om du älskar att bada kanske simhallen är din bästa motionsplats. En annan viktig sak är att inte gå ut för hårt i början, för då tröttnar du säkert snabbt. Det blir helt enkelt för jobbigt. I början ska du inte gå över 60 procent av din maxpuls. Du får enkelt fram din maxpuls genom att ta 220 minus din ålder. Efter du gått från nybörjarstadiet rekommenderas att du ligger mellan 65 och 80 procent av din maxpuls under träning.


Ett tredje sätt att ta hand om kroppen är att börja bete sig som en lycklig människa. Om vi låtsas att vi är lyckliga genom att le, spela energisk, entusiastisk och engagerad ger det dubbel effekt. Dels får vi några av de fördelar som följer med tex att vänskapsband stärks, människor ler tillbaka men vi blir även lyckligare på riktigt. Vi kan alltså lura, eller träna, oss själv att bli lyckligare genom att låtsas vara lyckliga.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0