Lyckostrategi nr 8

Det är dags för den åttonde lyckostrategin - att sträva efter flow.


När man går upp i något så totalt så man helt glömmer av tiden, inte märker att man är hungrig, behöver inte gå på toaletten och inget annat spelar någon roll är man i ett sinnestillstånd som kallas flow. Det kan vara när du målar, läser, skriver, spelar musik, surfar på nätet - ja, många olika saker. Själv går jag in i det tillståndet när jag läser en bra bok. Jag vill inte prata med någon, och blir nästan irriterad om telefonen ringer och stör, jag glömmer bort att äta, tycker toalettbesök är onödigt och upptäcker plötsligt att hela kvällen har gått och det är mitt i natten, men bara för att jag gäspar så mycket och bokstäverna börjar dansa framför ögonen.


Flow är ett begrepp som myntades av Mihaly Csikszentmihalyi (inget roligt namn att skriva :)) på 60-talet, när han forskade om kreativitet, och definieras som ett tillstånd där man är intensivt uppslukad av och engagerad i nuet. Den aktivitet man utför är svår och fängslande och sätter ens skicklighet och förmåga på prov.


Enligt honom så kännetecknas det goda livet och det lyckliga livet av att vi kan ha stunder av flow där vi helt går upp i det vi gör. Flow handlar om att hitta rätt balans mellan skicklighet och svårighet. Om svårigheterna övergår vår kunskap eller förmåga blir vi oroliga och frustrerade. Men om uppgiften är för enkel blir vi uttråkade. Det handlar om att hitta balans för att uppleva flow.


Flow ger ett naturligt rus, en behaglig upplevelse som är tillfredsställande. Glädjen den ger brukar vara långvarig och stärkande. När vi har upplevt flow vill vi gärna uppleva det igen, eftersom det är så härligt att befinna sig i ett tillstånd av flow. Paradoxen är att ju mer vi lär oss något, ju skickligare vi blir på något - desto mindre blir upplevelsen av flow, eftersom det inte längre är lika krävande. Det blir för lätt helt enkelt. Vi måste alltså utmana oss själva och utveckla våra färdigheter, göra svårare saker eller lära oss nya saker. Det innebär att vi hela tiden utvecklas och blir duktigare på det vi utövar


Flow får oss att känna oss engagerade, att njuta av det vi gör och gör att vi är närvarande i nuet. Att känna att vi styr vår tillvaro själva ökar självkänslan, och alla dessa saker gör att livet känns mer meningsfullt.


För att uppleva flow behöver vi vidga både kropp och sinne,vi behöver utföra saker som är svårt, men inte för svårt, vi behöver lära oss nya saker och vi måste vara närvarande i ögonblicket. För att få fler och längre upplevelser av flow måste man kunna gå upp i det man gör. Leta efter aktiviteter som kräver skicklighet och kunskap, oavsett vad det är. När du gör det var uppmärksam på vad du gör. För att uppleva flow måste du vara helt inriktad på det du gör, och inte låta tankarna flyga iväg och tänka på något annat.


Var öppen för nya och annorlunda erfarenheter och fortsätt att lära dig nya saker hela livet. För barn är flow ständigt närvarande. De går upp i nuet och är totalt koncentrerade på vad de gör. De lär sig ständigt nya saker och blir bättre inom många olika områden hela tiden. Som vuxen måste man anstränga sig lite mer för att skapa förutsättningar för flow.


Vår fritid är dyrbar, så fundera på vad du använder tiden till. Använder du din tid till aktiviteter som ger dig flow, eller dyker du ner i soffan och ägnar kvällen åt att titta på TV?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0