Lyckostrategi 11

Det är viktigt att ta hand om kropp och själ, och den elfte lyckostrategin är att utöva religion eller andlighet.


Om du känner att detta skulle kunna vara en lyckostrategi som passar dig och din personlighet så har forskning visat att religiösa personer har bättre hälsa och större välbefinnande. Ett skäl kan vara att religiösa personer lever ett hälsosammare liv då många religioner förbjuder alkohol, narkotika, sex utanför äktenskapet och rökning. I många religioner förespråkar man även måttfullhet och tacksamhet.


Religiösa personer är inte bara fysiskt sätt friskare. De skattar sig även som lyckliga och nöjda med livet i högre grad än icketroende. Det finns flera saker som kan förklara detta. Dels har de starka relationer med andra människor som tillhör samma församling och har därmed ett större socialt nätverk, dels har den en relation med Gud som blir både en källa till tröst och även att troende upplever sig villkorslöst uppskattade, älskade och sörjda för av Gud.
Att tro att Gud ingriper om det behövs ger en känsla av lugn och fridfullhet. Uppfattningen att Gud har ett syfte med allt som händer gör det också lättare att hitta en mening både i vardagen och i traumatiska händelser


Att utöva en religion kan även ge hopp, tacksamhet, kärlek, medkänsla, glädje, förlåtande. Alla dessa är delar som forskningen visat är känslor som gör oss lyckligare.


Religion har ju fått en mindre betydelse i Sverige idag än vad det hade för 100 år sedan. Forskning har även visat att sambandet mellan religion och lycka är starkare för kvinnor än för män, för nordamerikaner mer än för européer, för svarta amerikaner än för vita, för gamla än för unga.


Andlighet kan ge samma sorts lyckokänsla som religion, och även om andlighet och religion överlappar varandra, finns det en viss skillnad. Andlighet behöver inte ha religiösa inslag, utan andlighet kan definieras som sökande efter något heligt. För att betrakta saker som heliga behöver man inte tro på Gud, utan det kan tex vara ett arbete som upplevs som heligt, som ett kall, eller man kan se kroppen som helig, eller äktenskapet som något heligt, eller föräldraskap - eller något helt annat, personligt. Andlighet, att hitta något som är heligt, ger också motivation, mening och tillfredsställelse.

Kommentarer
Postat av: Ingela

Träffade en indisk man i går som sa några kloka ord:

Andlighet ger oss glädje. Religion tar den från oss.

Att vara andlig och att vara religiös är inte alltid en och samma sak :)

2011-04-11 @ 16:28:57
URL: http://fokusering.blogspot.com/
Postat av: balansilivet

Jag håller helt med dig Ingela! Andlighet för mig är ofta något annat än religion, och visst är det så att religionen tar bort glädjen för många, men det ger nog ändå en sorts trygghet

2011-04-12 @ 11:59:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0