Väck lusten igen!

Hur är det med matlagningsglädjen hemma? Drunknar den i pannkakor och spaghetti och köttfärssås? Hur får du tillbaka lusten och glädjen över att laga god mat?


* För det första: släng, eller ännu hellre skänk till loppis, alla gamla trista kokböcker. Behåll en baskokbok typ Vår kokbok där "allt" finns. Där kan du hitta allt från hur du toppreder en sås till hur du bakar gott matbröd. Släng pärmen med urklippta recept som det aldrig blir av att du lagar. Fortsätt med en allmän röjning av kökssaker. Gör plats för nya ideér.

* Ge dig själv bra redskap i köket. Alla kockar säger att det viktigaste av alla redskap är en bra kökskniv. Köp en ny kniv och se vilken skillnad det gör för matlagningen. Köp en riktigt bra kniv. Är det något som är motiverat att lägga en rejäl peng på är det kniven. Men låt det inte stanna där. Köp ett nytt snyggt förkläde, och satsa även på nya fina, och funktionella, grytlappar och fräscha kökshanddukar.


* Gör dig av med gamla repiga teflonpannor och unna dig en titanpanna. Du slipper skrapa av vidbränd mat, och behöver dessutom inte så mycket fett för att steka i en bra stekpanna. Unna dig bra utrustning. Det behöver inte vara så många saker, men bassakerna bör vara av bra kvalitet.

* Unna dig lyxig mat mitt i veckan. Att sätta guldkant på vardagen är en viktig del i att njuta av livet, och öka lyckokänslan. Lyxig mat behöver inte vara dyr och krånglig mat. Det kan vara något så enkelt som en god äggröra med rökt lax, gott bröd och en härlig sallad. Kanske ett glas vin till det. Enkel lyx. Vad som är lyxig mat för dig kanske inte är samma som för grannen. Att köpa en fin bit kött och grilla en vanlig onsdagskväll kanske är lyx för dig.


* Satsa på goda halvfabrikat. Att använda genvägar behöver inte betyda att det är dåligt, eller att det blir sämre kvalitet. Det kan tex vara en god färskost som kan smältas till en sås, eller en färdig bytta kall sås som bara är att värma, eller en färdig tomatsås som du piffar upp med lite extra tillbehör.


* Hämtmat. Ibland är det skönt att slippa laga mat, och slippa disken efteråt. Är barnen lite större, eller man inte har barn alls, behöver inte hämtmat betyda pizza eller McDonalds. Botanisera bland nya spännande smaker.


* Laga middag tillsammans. Att umgås samtidigt som man lagar mat är ett trevlig sätt att umgås. Jag tycker det är så kul när dottern vill laga mat tillsammans med mig. Ett annat bra sätt är att laga mat tillsammans med vänner. Det ger både ny inspiration och lust, samtidigt som du vårdar dina viktiga relationer. Boka in en kväll med vännerna. Låt var och en ta med sig sitt favoritrecept och råvaror till det. Laga mat tillsammans, ät, dela upp det som blir kvar, dela recept med varandra. Kanske hittar du nya favoriter.

* Investera i några nya spännande kokböcker. Finns det kockar du inspireras av? Är det något särskilt kök som tilltalar dig? Botanisera bland kokböcker i bokhandeln och se om det finns någon kokbok där du gillar de flesta av recepten. Ha ett fåtal kokböcker som du använder. *Kanske vill du lära dig mer om LCHF eller GI, kanske du inspireras av Jamie Olivers matlagningsprogram, kanske du, som jag, gillar Monika Ahlbergs matfilososfi. Utbudet av kokböcker är enormt, så ta dig tid att fundera, bläddra och se vad som passar dig.

* Gå en spännande matlagningskurs. Läs kurskatalogerna och se vad som finns. Botanisera bland indiskt, franskt, italienskt, japanskt, thai eller franskt. Vill du gå en specialkurs och lära dig mer om hur man tillagar fisk?


* Var lite modig och prova nya ingredienser. Botanisera runt bland hyllorna i mataffären. Testa bulgur om du aldrig har ätit det. Hur smakar sötpotatis? Hur använder man fisksås? Pröva dig fram.


* Använd vissa basvaror, som passar din matlagning tex olivolja, balsamvinäger, vitlök, havssalt, favoritkryddor


* Testa att få matvaror inklusive recept hemkört, tex Linas matkasse som vi har denna veckan, eller något annat företag. Såg en utvärdering av olika företag med liknande affärsidé och det fanns fyra hela sidor på nätet med olika företag, med lite olika inriktning. På så sätt får du automatiskt testa nya råvaror och får även recept på hur de kan användas. Än så länge, efter att ha lagat tre rätter är jag nöjd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0