Spännande forskning

Sverker Sikström, som är professor i kognitiv psykologi vid Lunds universitet har gjort en studie där man analyserade ord som publicerats i svenska dagstidningar och som förekom ihop med ordet lycka.


Det visade sig att ordet lycka oftas kopplades ihop med ord som kram, glädje, vänner, familj, kärlek. Detta ger slutsatsen att lycka är starkt kopplat till relationer, och att det är viktigt att vårda sina relationer till vänner, familj och partner. Denna slutsats var inte oväntad då annan forskning kommit fram till samma sak.


Det jag tycker är lite mer intressant i sammanhanget är att det inte bara är de väntade orden som jag nämnde ovan som skrevs tillsammans med ordet lycka, utan det var även kopplat till andra ord; Victoria och Daniel, VM, Zlatan och Malmö FF.


Sport, och idrottsframgångar är något som, åtminstone i media, har en starkt koppling till lycka. Zlatan har ju nästan helgonförklarats i Sverige de senaste åren, men att ett klubblag såpass ofta skrivs ihop med ordet lycka är intressant. Varför just Malmö FF? Att de tog SM-guld spelar naturligtvis in, men finns det någon ytterligare förklaring?
Kan det vara gemenskapen i idrott som spelar in? 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0