Lyckostrategi nr 9

Den nionde lyckostrategin är att njuta av livet.


Många har svårt att njuta av nuet. Det som händer här och nu. De längtar efter någon som kommer hända sen. Då ska de njuta. Men när "sen" kommer har de fortfarande svårt att njuta av stunden, för då längtar de efter ett annat sen då de ska njuta. Känner du igen dig i det? Jag kan känna igen mig själv i det i vissa sammanhang. När jag är på semester tex har jag tittat i resehandböcker och planerat vad jag vill se. Sen när jag väl är på den platsen kan jag känna att nu måste jag skynda mig att ta in och njuta av detta så jag hinner till nästa sak. Det ger inga positiva känslor.


Förmågan att kunna njuta av positiva händelser är en av de viktigaste lyckofaktorerna. Förmågan att njuta av tillvaron handlar både om dåtid, nutid och framtid. Du kan njuta av det som hänt genom positiva minnen, du kan njuta av nuet genom att vara närvarande, du njuter av framtiden då du ser fram emot roliga saker som ska hände. Förväntansglädje är också viktigt. Du kan även njuta av framtiden genom att fantisera om hur du vill h det, och vad du vill ska hända.


Vad är njutning? Forskare definierar njutning som tankar och beteenden som ger upphov till, förstärker och förlänger välbehagskänslor. Skillnaden mellan njutning och flow är att njutning kräver att man tar ett steg tillbaka och värderar upplevelsen man har, medan flow handlar om att helt gå upp i något. Att kunna njuta av olika saker ofta, och göra det till en vana är förknippat med intensiva och återkommande lyckokänslor enligt forskning. Människor som har lätt att njuta av livet är ofta mer utåtriktade, mer tillfredsställda och har bättre självförtroende. De som kan njuta av nuet, istället för av dåtid eller framtid är mindre deprimerade och stressade. Människor som kan njuta av framtiden är ofta optimister. De som nuter av att kunna se tillbaka på saker som hänt och som njuter av dåtid har bäst skydd mot stress. Så dåtid, nutid och framtid hänger ihop.


För att kunna lära sig att njuta av livet krävs att du är motiverad och anstränger dig. Att lära sig njutning handlar om att se fram emot positiva händelser i förväg, att uppskatta och dra ut på glada stunder och att avsiktligt minnas dom så att de väcker glädje igen. Vi behöver anstränga oss för att göra oss medvetna om positiva upplevelser i nuet. Det krävs en medveten handling för att sluta ta allt för givet och uppskatta saker som vi har blivit vana vid.


Det finns många olika sätt att lära sig att njuta mer. Den första, och den viktigaste enligt mig, är att lära sig njuta av vardagen. Vi har mer vardag än helg och semester, så att kunna lära sig att njuta av vardagssysslor är ett bra sätt att börja. Njut av att äta, av att ta en varm dusch, att plocka undan hemma, att prata med familjen.
Njut av släkt, vänner och familj. Att dela en erfarenhet med andra ger en större njutning. Glädjen blir större när den delas. Ta en timme eller kanske en heldag och gör en aktivitet där ni kan njuta av nuet tillsammans. I helgen har dottern och jag bokat in två sådana saker. Det ena är att vi ska plantera vårblommor i trädgården tillsammans, och det andra är att vi har bokat in en ny badmintontimme. Om man är flera som delar en upplevelse är det även lättare att njuta av minnen senare. Tänk vad härligt det är att prata gamla minnen med vänner. Forskning har även visat att det ger många positiva effekter som glädje, stolthet och tillfredsställelse över uträttade saker när man delar det med andra.


Fira när det händer något roligt. När någon i din närhet, eller du själv, lyckas med något - fira det! Att kunna glädjas åt sådana saker hjälper oss att njuta av nuet. Var stolt över saker du har uträttat. Glöm Jante-lagen och berätta för andra hur hårt du har jobbat och hur stolt du är över att du har klarat något. Beröm även dina närmaste på samma sätt.


Var öppen för skönhet, njut av vackra föremål. Människor som är öppna för skönhet och skicklighet har lättare att finna glädje, mening och samhörighet har forskarna visat. Ta in det vackra omkring dig. Se det som är fantastiskt runt omkring.


Sträva efter medveten närvaro. Mindfulness är en viktig lyckoingrediens, och hjälper dig att vara närvarande i nuet. Att bli mer meveten om nuet och vara närvarande i det som händer höjer både välbefinnandet och minskar oro och smärta. Lär dig avslappningstekniker, att fokusera på andningen och bli medveten om tankar, känslor och hur det känns i kroppen.


Att ge sig hän och att njuta av alla sinnen är bra sätt att njuta av livet. Fokusera på den sinnliga upplevelsen av att tex äta. Gör ätandet till en njutning. Duka vackert, lägg upp maten fint, ha det lugnt och skönt omkring dig. Använd dina fem sinnen för att skapa njutning.


Som med allt annat är det viktigt att hitta en balans mellan att leva i nuet, och att både utvärdera det som har hänt och tänka framåt. Men för att kunna göra en utvärdering och lära sig av det som har hänt är det viktigt att vara närvarande i det som händer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0