Två flugor i en smäll

Jag var så glad igår att febern gav med sig så fort, då jag sedan länge hade bokat in att jag skulle lyssna på en föreläsning med Bengt Brülde, och köpte biljett till det för ett par månader sedan. Så även om jag var matt i kroppen efter den plötsliga febertoppen begav jag mig till Folkets Hus i Mölndal. En god vän hade bestämt sig för att gå med, vilket gav ytterligare en dimension till kvällen. Så roligt!


När vi kom dit sprudlade hela byggnaden av aktivitet och det var massor av folk. Det var flera olika evenemang som pågick samtidigt. Årets företagare skulle utses, det var en minimässa med massor av utställare, en inspirationsföreläsning med Per Holknekt plus då den föreläsningen vi skulle gå på med Bengt Brülde.


Bengt Brülde hade en föreläsning, med utgångspunkt från sin senaste bok, som handlade om de stora livsfrågorna. Hur ska vi leva våra liv? Hur vill du leva ditt liv? Vad gör oss lyckliga och får oss att må bra? Kan man leva ett liv som är lyckligt, meningsfullt och moraliskt på samma gång?


Grundkärnan handlade om lycka, mening och moral. Det lyckliga livet handlar ibland om vår strävan efter att bli lyckliga, eller lyckligare, men kan även handla om bättre hälsa och att bli mer lyckad som i att bli mer framgångsrik.


Han pratade om att lycka definieras på fyra olika sätt - som eufori, vilket vi upplever i korta stunder, som sinnesfrid, som subjektivt välbefinnande och som livstillfredsställelse. Lyckoforskningen handlar om de sista två - välbefinnande och livstillfredsställelse.


Samhälleliga och genetiska faktorer spelar stor roll när det gäller vår upplevda lycka. Kärlek och vänskap dvs relationer, arbete och aktiv fritid är viktigare än både hälsa och utseende för hur lyckliga vi är. Vi kan påverka hur vi mår genom att rikta uppmärksamheten åt rätt håll och fokusera på det positiva. Alla har vi i våra liv både positiva och negativa delar, och att fokusera på de positiva gör att vi mår bättre. Att känna och uttrycka tacksamhet för det positiva i livet spelar också en stor roll. Han pratade också om vikten av fysisk träning, som ger så många olika positiva effekter, både på hälsan, välbefinnande och lycka.


Det moraliskt goda livet handlar dels om grundläggande moral - att inte skada andra och att sköta sina åtaganden, men även att göra gott. Man kan göra gott i det lilla dvs vara snäll, omtänksam och generös mot människor som kommer i ens väg, och man kan även göra gott i det stora dvs vara en del i att försöka förbättra världen - svält, fattigdom, djurens välfärd, miljön är det stora världsfrågorna.


Till sist pratade han om det meningsfulla livet. Vad är det som gör ett liv meningsfullt? Har jag, eller kan jag finna, en livsuppgift?


Han sammanfattade det i några punkter där livets innehåll har en stor betydelse.


* relationer är värdefulla
* det är viktigt att vi har meningsfulla verksamheter och projekt
* vikten av värdefulla mål
* att vi har aktiviteter som vi både vill ägna oss åt för dess egen skull, men som också ger möjlighet att bruka 
  och utveckla våra förmågor
* det är viktigt att våra liv är enhetliga och sammanhängande, begripliga och att de har en röd tråd
* att finna ett centralt livsmål som man brinner för
* att ingå i ett större socialt sammanhang, en större social enhet
* att livet framlevs med medveten närvaro, på ett autentiskt sätt och att lyssna på vår egen inre röst, och att
  följa den rösten


Föreläsningen var intressant, men något forcerad. Det kändes som han var i tidsnöd och hann inte utveckla flera olika intressanta spår. Han tipsade om den enda bok som han menade både var vetenskapligt förankrad och hade många tips på hur man kan jobba för ett lyckligare liv: Lyckans verktyg av Sonja Lyubomirsky. Jag har utgått en del från hennes bok i mina inlägg om lyckoforskningen bla de lyckostrategier hon beskriver. Läs gärna hennes bok. Den är intressant och mycket läsvärd.


När föreläsningen och frågestunden var slut gick vi ner en trappa för att se om föreläsningen med Per Holknekt var slut, eller om den fortfarande höll på




Så typiskt att det var två intressanta föreläsningar som jag gärna ville gå på samma kväll, på samma plats. Jag gillar Odd Mollys kläder, men jag har aldrig hört Per Holknekt prata. Nu kom vi in mitt i föreläsningen, och missade första halvan, men vi fick lyssna på hur han från att ha varit en hemlös alkoholist startade klädföretaget Odd Molly för nio år sedan. Det var intressant att höra hans berättelse, och han var en mycket speciell person. Men med en mycket liten startbudget, och endast 8000 kr i marknadsföringsbudget har han och hans kollega Karin på nio år lyckats bygga upp ett företag som idag är värt omkring en miljard. Spännande att lyssna på en människa med så mycket visioner och ett driv som gjort att han har lyckats med att förverkliga sina drömmar.


På det hela taget en mycket inspirerande kväll, och tur i oturen att båda föreläsningarna var på samma plats så vi kunde gå emellan och lyssna på två intressanta föreläsare.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0