Vad är din passion?

Enligt lyckoforskningen är det vissa saker som gör att vi känner oss lyckligare, mår bättre och har en större livstillfredsställelse. Stunder av flow är en sådan sak dvs stunder när vi är så uppslukade av det vi håller på med att vi glömmer både tid och rum. Meningsfullhet pratade Bengt Brülde om på sin föreläsning, och att hitta något man brinner för - en livsuppgift. Vad är din passion? För en del människor är det inget konstigt eller svårt alls att svara på den frågan, men för andra är det inte så lätt. Därför tänkte jag ge tips om hur du kan göra kommande vecka en vecka fylld av passion, och kanske hitta mer passion.


När tycker du livet är som bäst? Bara genom att börja fundera på det sätter du dig själv i rörelse, dina tankar och dina känslor. När har du stunder när du känner dig riktigt levande och uppfylld av det du gör? Alla har vi sådana stunder ibland, men genom att identifiera när dessa stunder är kan du skapa förutsättningar att hitta sådana stunder oftare. Passion är för många en ovanlig känsla som de har svårt att vila i. Passion går inte att fånga i olika listor, för eller emot något. Det är inte konkret och praktiskt, utan bygger på en känsla och en känsla som ofta sitter i hela kroppen.


Passion är inte något som plötsligt drabbar dig, utan du kan själv skapa ett mer passionerat liv. Känslan kan ofta komma smygande och sedan växa sig starkare. För att kunna hitta något du verkligen brinner för är det viktigt att stanna upp och ge något en chans, och inte hoppa mellan olika aktiviteter för mycket eller för ofta. Det tar ca nittio dagar att skapa en ny vana. och ibland krävs det disciplin och uthållighet för att hitta det man brinner för. Det kommer inte alltid lätt, utan det kan göra lite ont att hitta sin passion. När du hittar något du är passionerad för handlar det om en känsla som ger dig energi, som får dig att tänka: ja, det här vill jag!


Passion är glädje och vilja i förening. Ta en vecka och prova olika övningar varje dag. Se vad som passar dig bäst, och fortsätt med det.


Måndag: Ta en breathwalk. Det är en gående meditation som du kan börja dagen med, eller avsluta om det passar dig bättre. Bestäm redan på söndag när på dagen du ska ta din breathwalk. Sträck på ryggen och känn dig stolt över dig själv. Rikta blicken rakt fram och gå med jämn rytm. Börja andas i takt med dina steg. Ta fem steg samtidigt som du andas in, ta fem steg medan du andas ut. När du fått in rytmen i andningen kan du byta ut räknandet mot ord som fyller dig med styrka och energi, tex stark, stolt, trygg, vacker. Gå så i en kvart. Detta är en bra mediation att börja med. Du är i rörelse och har lättare att slappna av. När du fokuserar på andningen eller på dina affirmationer får du vila från dina vanliga tankar. Här använder du flera av de olika lyckostrategierna jag skrivit om tidigare: ta hand om din kropp genom meditation och motion och att sträva efter tillstånd av flow. Du stärker även dig själv genom dina affirmationer

Tisdag: Skapa en vacker plats. Samla vackra saker som du tycker om på en speciellt plats. Du kan även bygga det som ett litet altare, om du vill. Skapa en helig plats för dig själv där du kan sitta och bara vara. Låt platsen bli en symbol för det vackra som är du. Pyssla om platsen, och ge dig själv samma känsla och samma omvårdnad.


Onsdag: Pröva passionsyoga. Pröva först en balansövning, trädet. Stå stabilt på båda fötterna, lyft upp ena foten mot vristen, knäet eller ljumsken, håll handflatorna mot varandra ovanför huvudet, andas lugnt och mjukt. Byt ben efter en minut och gör likadant. Detta är en av mina favoritpositioner i yoga. I nästa position ska du stråla. Sätt dig bekvämt, sträck armarna upp i luften som ett V. Håll fingrarna raka och sträck tummen. Andas lugnt och djupt. Fokusera på en punkt mellan ögonbrynen i två minuter. I tredje positionen är det dags för dig att blomma. Sätt dig bekvämt, och håll dina händer framför dig som en lotusblomma framför bröstet. Håll armbågarna in mot kroppen och händerna lätt kupade-, lillfingrarna möts. Slut nästan ögonen, men låt en strimma ljus sila in. Andas långsamt och mjukt in genom munnen i fyra sekunder. Håll andan i fyra sekunder, andas ut i fyra jämna delar genom näsan i fyra sekunder. Under utandningen upprepa ett tyst mantra Sa Ta Na Ma, ett för varje del i utandningen. Fortsätt andas så här i fem minuter.

Torsdag: Flowtesta ditt liv. Sätt en klocka på ringning åtta gånger under den dag, helst med oregelbundna mellanrum. När klockan ringer antecknar du vad du gör, hur du känner dig och om du upplever flow. Alla har vi stunder av flow, men det är inte alltid det uppstår där vi själva tror, men det är bra att ta reda på när det händer. Dessa stunder kan ge dig en hint om vad du vill ha mer av i ditt liv.


Fredag: Rivstarta dagen. Smörj in dig med mandelolja oc hgå sedan in i duschen och duscha i korta, kalla skurar över kroppen till du är helt vaken. Ta med dig känslan av att du klarar allt under dagen, och testa nya saker som tex att gå på en konsert själv, prata med en främmande människa - ja vad som helst som känns mest ovant för dig. Du besegrar både rädslor och tveksamheter när du går utanför din komfortzon. Analysera inte, utan bara gör. Ibland mår vi bättre när vi kopplar bort tänkandet och stannar i bara varandet, och bara gör olika saker


Lördag: Bryt negativa tankar. Börja med att fråga dig om du har något ogjort som tar energi från dig. Vilka surdegar har du som upptar dina tankar och din energi? Kan du göra dig av med det? Fyll sedan dig själv med positiva tankar. Har du ett smycke eller något liknande, ta tag i det då och då under dagen och tänk att "jag är vacker, jag är stark". Du bryter negativa tankar, och känslor av att inte räcka till. Dessa hindrar dig från att känna passion. Positiva tankar är ett sätt att ta hand om dig själv


Söndag: Gör en passionsbok. Köp en fin anteckningsbok, gärna en du blir glad av att se på, och bestäm dig för att din ska bli din dagbok om passion. När du går och lägger dig på kvällen, ställ fyra frågor och skriv ner svaren i boken. Vad är det som fått mig att känna att jag växt som människa idag? Vad har fått mig att krympa som människa? När har jag känt mig som mest levande idag? Utifrån dessa svar - vad vill jag fokusera på imorgon? Detta får dig att reflektera över dagen, dina reaktioner och känslor, men det får dig även att börja tänka nya tankar, plantera nya frön i ditt medvetande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0