Girighet

Girighet är ju en av de sju dödssynderna, och är många gånger orsak till många negativa saker. Girighet är roten till allt ont, som någon sa.
 
 
Jag har de senaste veckorna verkligen fått se girighet i sin allra fulaste skepnad. Jag skrev för ett tag sedan att jag blivit lurad att investera i något som inte hade någon substans. Den personen som fick med mig i det deklarerade att hon snart skulle ha en månadsinkomst på 500.000 kr. Att sträva efter så mycket pengar och att slösa pengar på prylar och lyx tycker jag är en del av girighet. Men att dessutom slänga bort allt som handlar om moral och etik för att komma dit är verkligen girighet i ett nötskal.
 
 
När jag läser på Wikipedia förklarar de girgihet så här:

Girighet innebär ett överdrivet begär att samla ägodelar förenat med överdriven sparsamhet, vinningslystnad och snikenhet. Girighet är enligt katolsk kristendom en av de sju dödssynderna. Inom buddhismen anses att girighet bygger på att man felaktigt associerar materiella tillgångar med lycka. Felet är att man (inte minst långsiktigt) överdriver de positiva aspekterna av en viss ägodel. Girighet bör inte blandas ihop med sparsamhet. En kreativ person kan exempelvis tillverka egna julklappar eller fynda på rea, medan en girig person kan undvika att handla julklappar över huvud taget. En girig person tänjer gärna orealistiskt mycket på gränserna och får oftast ett dåligt rykte för sin snikenhet bland sina anhöriga.

 

I ordlistan förklaras det så här:

girighet u

    1. omåttligt begär efter främst pengar och andra ägodelar, överdrivet habegär
 

    

 

En gång var det en person, en bekant, som tyckte att jag var girig. Jag ser mig absolut inte som en girig person. Däremot tycker jag om att få gratissaker, är bra på att fynda saker billigt på rea, gillar att hitta aktiviteter som är gratis. Speciellt när jag har haft dåligt med pengar har jag sökt efter gratissaker för att trots brist på pengar kunna göra lite extra saker, och hitta olika saker som ger guldkant på tillvaron.

 

Vad är girighet, vad är snålhet och vad är ekonomisk medvetenhet?

 

Att vara ekonomiskt fri, vilkt för mig innebär att inte behöva oroa sig för pengar hela tiden, och att pengarna ska räcka är ett sätt att må bättre , både fysiskt och psykiskt. Men hur man tar sig dit är olika för olika personer, likaså vad det faktiskt innebär. Att vara medveten om hur man använder sina pengar är minst lika viktigt som hur man får in pengar. Att spara en krona i utgifter är precis lika mycket värt som att tjäna en krona extra, när det gäller ekonomiskt friutrymme. Jag tycker många människor verkar ha glömt det, och vill bara ha mer och mer, för att sedan kunna köpa mer och mer.

 

Simple living är en väg att bli ekonomiskt fri. Genom att dra ner på sina kostnader - kanske genom att odla sin egen mat i större utsträckning, bo billigt, inte ha bil osv har man dragit ner på de tre största utgiftsposterna varje månad och behöver därmed mindre pengar för att känna sig ekonomiskt fri.

 

Själv går jag lite emot det just nu, då jag köper ett hus, drar på mig fler skulder och större utgifter. Men min långsiktiga plan är att så snart som möjligt kunna hyra ut huset så det bär sina egna kostnader för att sedan kunna bo helt gratis och odla mer, ha höns och få egna ägg och leva ett enklare liv, med mycket mindre utgifter.

 


Kommentarer
Postat av: Carina

Det är stor skillnad på girig person och en ekonomisk..En girig person utnyttjar andra utan tanke på att ge tillbaka.En ekonomisk person utnyttjar tillfälligheter.

2014-05-29 @ 12:48:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0