Trädgårdsmöbler

Här kommer lite tips angående trädgårdsmöbler från Naturvårdsverket:
 

Vem vill steka i solen på trädgårdsmöbler från skövlad regnskog? Ingen så klart. Bättre och skönare idéer finns i Grön Guide-appen:

1. Piffa upp dina gamla trädgårdsmöbler Det här kan ju låta som ett överflödigt tips, men ändå: tänk efter om du verkligen behöver nya utemöbler. Eller kan de gamla fräschas upp och klara en sommar till? Tvätta bort de där mögelprickarna, ta fram slipmaskinen och måla med favoritfärgen. Chocka grannen med knallrosa, mys i mintgrönt eller betsa m...öblerna i gyllene brunt för en tropisk touch. Behöver möblerna eller altanen en omgång med skyddande medel finns numera en helt giftfri produkt på marknaden - kolla efter Organowoods träskydd (Organowood träskydd 01: Flam- & rötskydd) märkt med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval.  http://bit.ly/1sOWT9z

 

2. Fynda begagnat är alltid bästa köpet Om du faktiskt behöver nytt så är begagnat alltid det bästa miljövalet. Kolla vad som finns på Blocket, i grannens container eller på närmaste loppis. Folk är benägna att slänga obegripligt fina saker. Det är perfekt för alla oss sakletare som tänker på miljön - eller plånboken...

 

3. Furu är fint Hittade du inget bra begagnat? Då är det dags att kolla in möbelaffären. Välj möbler av svenska träslag, som furu. Numera fungerar furu lika bra i vårt klimat som tropiskt trä tack vare nya behandlingsmetoder.

 

4. FSC-märkt tropiskt trä Egentligen vill vi inte alls tipsa om möbler i tropiskt trä. De tropiska skogarna är livsviktiga för vår planet. De är hem för en lång rad djur och växter. Och avverkning tvingar bort lokal- och urbefolkningar från sina hem och arbeten. Dessvärre är plantager inte lösningen på problemet. För att ge plats åt plantagerna avverkas ofta just den ”naturliga" tropiska skogen. När plantagerna sedan är på plats medför de en rad mycket allvarliga problem både för miljö och människor. Därför tycker vi att vi i den rika delen av världen gott kan avstå tropiskt trä. Men om du nu absolut vill ha möbler i tropiskt trä, se till att de är FSC-märkta. FSC ställer krav på skogsbruket utifrån ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Vi i Naturskyddsföreningen anser dock att det krävs stora förbättringar av FSC. Och när du är i butiken, lita inte på luddiga förklaringar om möbler i tropisk trä som är "hållbart producerade" eller "certifierade". Be att få se en FSC-märkning - annat duger inte.

 

Njut av sommaren! och ladda gärna ner Grön Guide-appen i sin helhet. Den finna att hämta kostnadsfritt i App Store och på Google Play.

 

Vem vill steka i solen på trädgårdsmöbler från skövlad regnskog? Ingen så klart. Bättre och skönare idéer finns i Grön Guide-appen: 

1. Piffa upp dina gamla trädgårdsmöbler
Det här kan ju låta som ett överflödigt tips, men ändå: tänk efter om du verkligen behöver nya utemöbler. Eller kan de gamla fräschas upp och klara en sommar till? Tvätta bort de där mögelprickarna, ta fram slipmaskinen och måla med favoritfärgen. Chocka grannen med knallrosa, mys i mintgrönt eller betsa möblerna i gyllene brunt för en tropisk touch. Behöver möblerna eller altanen en omgång med skyddande medel finns numera en helt giftfri produkt på marknaden - kolla efter Organowoods träskydd (Organowood träskydd 01: Flam- & rötskydd) märkt med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval.  
http://bit.ly/1sOWT9z

2. Fynda begagnat är alltid bästa köpet
Om du faktiskt behöver nytt så är begagnat alltid det bästa miljövalet. Kolla vad som finns på Blocket, i grannens container eller på närmaste loppis. Folk är benägna att slänga obegripligt fina saker. Det är perfekt för alla oss sakletare som tänker på miljön - eller plånboken...

3. Furu är fint 
Hittade du inget bra begagnat? Då är det dags att kolla in möbelaffären. Välj möbler av svenska träslag, som furu. Numera fungerar furu lika bra i vårt klimat som tropiskt trä tack vare nya behandlingsmetoder.  

4. FSC-märkt tropiskt trä
Egentligen vill vi inte alls tipsa om möbler i tropiskt trä. De tropiska skogarna är livsviktiga för vår planet. De är hem för en lång rad djur och växter. Och avverkning tvingar bort lokal- och urbefolkningar från sina hem och arbeten. Dessvärre är plantager inte lösningen på problemet. För att ge plats åt plantagerna avverkas ofta just den ”naturliga" tropiska skogen. När plantagerna sedan är på plats medför de en rad mycket allvarliga problem både för miljö och människor. Därför tycker vi att vi i den rika delen av världen gott kan avstå tropiskt trä. Men om du nu absolut vill ha möbler i tropiskt trä, se till att de är FSC-märkta. FSC ställer krav på skogsbruket utifrån ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Vi i Naturskyddsföreningen anser dock att det krävs stora förbättringar av FSC. Och när du är i butiken, lita inte på luddiga förklaringar om möbler i tropisk trä som är "hållbart producerade" eller "certifierade". Be att få se en FSC-märkning - annat duger inte.

Njut av sommaren! och ladda gärna ner Grön Guide-appen i sin helhet. Den finna att hämta kostnadsfritt i App Store och på Google Play.
 
 
Själv ska jag leta på bortskänkesannonser efter trädgårdsmöbler till mitt Skånehus och hoppas jag hittar fina, gamla möbler som har hållit i många år, och har många år kvar :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0