Ekotanterna

En av mina favoritbloggar för att lära mig mer om,  och bli inspirerad av, att bli mer självförsörjande och leva ett enklare liv är Lev mer på mindre som skrivs av Maria Österåker. Hon bor med sin familj på en gård i Finland. Hon har också skrivit en bok med samma namn som jag har läst flera gånger. Mycket inspiration om allt möjligt.
 
 
Nu såg jag att i byarna runt där hon bor har de startat en grupp som kallar sig för Ekotanterna. Snart ska de gemensamt ordna gårdsloppisar, och jag klickade vidare till deras hemsida för att läsa mer. Och jag blev så inspirerad av deras grupp, så nu vill jag ordna en liknande grupp - antingen här i Göteborgstrakten, eller i Mölndal där jag bor, alternativt i Skåne i närheten av vår by där, som heter Trunnerup och ligger utanför Ystad.
 
 
Jag vill också ordna gårdsloppisar, cykelloppisar, må-bra-dagar, textildagar med klädbytardagar, marknader mm mm för att sprida mer kring ekologisk livssti, miljötänkl och att leva ett enklare liv.
 
Läs om deras grupp. Blir inte du också inspirerad? Är det någon som är intresserad av att vara med och starta en liknande grupp här i Sverige, på någon av de orterna där jag kommer hålla till så hör gärna av er. Min mailadress är: ansi_72@hotmail.com. Ekotanterna har också en facebookgrupp som du hittar här https://www.facebook.com/#!/pages/Ekotanterna/157268897630384?fref=ts
 
 

OM OSS

Vi är åtta tanter som försöker tänka ekologiskt och miljösmart i vardagen. Vi bor i Älvbyarna i Östra Korsholm, nära Kyro Älv. Här följer en kort presentation av oss:

Maria Ö: energisk, idérik mediaperson som lever i idyllisk landsbygdsmiljö och är även känd utanför Älvbyarna

Maria A: bakar och kokar delikatesser på nolltid och älskar skogen, speciellt då det är bärtider

Christine: traditionsälskare vilket syns i hennes livsstil och i självförsörjningsprojekt

Siv: väl insatt i olika tillsatsämnen i både mat och kosmetika och har ett stort intresse av det ekologiska

Eija: kreativ och mångsidig hantverkare och Eko-deko skapare som hittar skatter i skogen

Paula: natur- och trädgårdsintresserad ekologisk tänkare som prioriterar det hälsosamma

Pia: jobbar för det ekologiska och lokaldemokratin både bland gräsrötter och kommunalt

Jenny: odlar gärna sånt som går att äta och ta tillvara på olika sätt och intresserar sig för kost och hälsa.

Vi vill inspirera andra till att tänka mera miljömedvetet, ekologiskt och hållbart-även en helt vanlig tisdag. Några av oss har hållit på i flera år, andra av oss har precis börjat. Vi vill dela med oss av helt vanliga, enkla tips i vardagen. Det är alltid bättre att ta små miljömedvetna steg än att stå stilla och stirra rakt fram!

Ekotanternas värderingar om

...det lokala Vi bor alla i Älvbyarna i Östra Korsholm. Vi har under de senaste åren märkt att man kan klara sig långt på det närproducerade samt på det som naturen ger. I Älvbyarna har vi tillgång till närproducerade ägg, grönsaker, mjöl, mjölk och kött. Genom att vi bor på landet har vi möjlighet att odla våra egna grönsaker och örter själva samt plocka bär och svampar i skogen. Vi engagerar oss i att få kurser och hobbyverksamhet till Älvbyarna så att vi inte måste åka bil någonstans. När vi åker på resa väljer vi gärna att hemestra.

...det småskaliga Vi gillar det småskaliga och ser skönheten i det. Därför har vi startat vårt eget lokala torg, Älvtorget, där lokala producenter kan sälja sina varor och byborna får möjlighet att bekanta sig med det närproducerade. Många har nog inte ens vetat om att allt detta finns att få i Älvbyarna. Eftersom vi har valt att inte åka till olika marknader inne i stan och sälja våra produkter gläder det oss att även stadsborna kommer till Älvbyarna för att handla.

...det ekologiska Bra djurhållning och miljövänlig odling är viktigt för oss. Vi vill ha kvalitativ mat, ren miljö och glada djur. Därför är torsdagarna en av veckans höjdpunkter för både oss, våra barn och våra katter. Då hämtar vi mjölk direkt från ekobondens mjölktank. För oss innebär även ekologiskt att vi undviker överdriven konsumtion och att vi återanvänder så mycket vi kan.

...det hälsosamma Naturlig och färsk mat utan gifter och kemikalier är för oss hälsosam mat. Att hitta sådana produkter i butikshyllorna är inte alltid det lättaste. Därför odlar vi själva och tar till vara det som naturen ger. När vi tillreder vår mat själva så vet vi precis vad den innehåller och vi kan undvika att få i oss olika tillsatsämnen.

...gemenskap Det sägs att delad glädje är dubbel glädje och att delad sorg är halverad sorg. Det kan vi skriva under på. Allt går lättare när man gör det tillsammans, vare sig det handlar om att plocka bär och svamp, sätta potatis eller bala hö. Tillsammans har vi alltid skojigt.

...slow Allt får ta den tid det tar. Vi gör vår mat från grunden, vi bakar vårt eget bröd, vi odlar våra grönsaker. Vi hinner med det vi hinner och vi gör oss ingen brådska.

Tillsammans brukar vi

  • beställa frön
  • diskutera odlingar och trädgårdsskötsel
  • ordna Älvtorget
  • ordna cykelloppis
  • göra studiebesök
  • hämta ekomjölk och -ägg från en lokal ekogård
  • ordna temakvällar
  • samla in allt som naturen ger

Om man är intresserad av vår verksamhet så uppmuntrar vi alla intresserade att starta egna, lokal grupper. Tillsammans är allting så mycket roligare och man inspirerar varandra. De som är intresserade av att delta i vår verksamhet här i Älvbyarna kan delta i följande: - Mjölkring, vi turas om att hämta mjölk från en ekogård (se fliken Älvbyprodukter) - Älvtorget (se mera under fliken Älvtorget) - Gårdsloppis

 

 

Idag fick jag också nya numret av medlemstidningen från HSB där jag läste en annan intressant grej. I Göteborg har de startat tre olika butiker som heter Gratisbutiken. Där kan man lämna in saker man tröttnat på och så kan någon annan ta dem istället. Helt gratis. Det finns en butik Majorna som var med i reportaget, som har öppet på torsdagar två timmar, 18-20. Dit ska jag åka nästa torsdag och kolla in sortimentet, och lämna in några saker som jag har tröttnat på, några kläder och några böcker blir det :) Vilken utmärkt idé tycker jag!


Kommentarer
Postat av: Carola J

Hej!
Så bra idéer! Skulle vara kul att ha här i Västmanland.
Ska fundera på det. Ha en bra helg!

Svar: Visst är det en toppenidé och väl värd att sprida runt om i Sverige också :)
None None

2014-05-31 @ 23:26:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0