Väder

I Sverige är vädret ofta ett stort samtalsämne. Vi pratar gärna om vädret idag, och prognoser för kommande sommar, kommande vinter, nästa vecka etc. Vädret styr oss ganska mycket, och samtidigt är det något vi inte kan göra något åt. Iallafall inte styra vad det kommer vara för väder nästa vecka eller nästa månad. Däremot kan vi vara med och påverka hur klimatet överlag kommer vara framöver, genom att göra genomtänkta val som är gynnsamma för miljön.
 
 
Våra kvällstidningar tycker också om att skapa stora rubriker och spå väder för både sommar och vinter lååååångt i förväg.
 
 
I expressen spår man tex att kommande vinter kommer bli en riktig vargavinter, med extremt väder med mycket snö och arktisk kyla, som kommer hålla i sig länge.http://www.expressen.se/gt/varningen-risk-for-extrem-vinter-i-sverige/
 
 
 
 
Att vi bor i ett nordligt land där vi varje vinter får kallt och snö verkar glömmas bort från år till år, iallafall i södra delen av Sverige. Varje år när snön och kylan kommer är det som en överraskning "va, kommer det snö här". Hur denna vinter kommer bli kan vi inte veta ännu, men det är bra att varje år så här på senhösten förbereda för vinter - byta till vinterdäck på bilen (ska jag göra nästa vecka), se över vinterkläder och se om det behövs ny mössa, halsduk, vantar, vinterstövlar (det som behövs för att hålla en varm oavsett väder), kolla över huset för att se om något behöver göras innan vintern, kolla att man har verktyg för snöröjning eller om det behöver införskaffas.
 
 
Om man är förberedd så klarar vi också både mycket snö och kallt. Jag gillar att vi har olika årstider i Sverige, och att varje årstid är annorlunda än den innan. I Göteborg kan vintern ibland vara förvillande lik en kall, blåsig och regnig höst, så jag välkomnar snö och kyla - en riktig vinter :)
 
 
Tänk på allt roligt man kan göra i snön - åka skidor, åka skridskor, pulka, bygga snögubbar, göra snölyktor, pulsa fram i en helt tyst skog med snötäckta granar för att sedan komma in i värmen, tända i brasan om man har någon (det ska jag definitivt ha i mitt nästa boende!!) värma soppa, ta på sig myskläder och njuta av att känna värmen sprida sig i kroppen.
 
 
Vintern är en tid för vila, både för naturen och för människan. Det är en tid präglad av yin. För att skapa balans behövs det mer av yang, vilket vi instinktivt gör i våra hem inför den mörka årstiden. Vi väljer varma färger som rött, orange, tänder ljus, lägger fram ullfiltar och fårskinnsfällar - allt detta tillhör eldelementet. Vi bonar gärna in oss, men glöm inte att vi behöver dagsljus, sol, så se till att dra undan gardinerna och låt det svaga vinterljuset få leta sig in i rummen. Se även till själv att vara utomhus en stund mitt på dagen för att tanka solljus.
 
 
Och glöm inte bort att njuta av också denna årstid :))

Kommentarer
Postat av: Agneta

Så kloka ord! Jag blir lika förundrad varje vinter att den tycks komma som en överraskning för många. Vädret kan vi ju som sagt inte styra över och det känns lite onödigt att lägga så mycket energi på väderprat. Jag är själv ute en hel del på mitt jobb på förskolan och visst finns det bättre och sämre väder, men med bra kläder kan man alltid vara ute en stund iaf och sen är det desto skönare att komma in.
Uppskattar att du är tillbaka på bloggen!
Kram Agneta

Svar: Tack Agneta! Ja visst är det märkligt att det blir en sådan överraskning. Varje år! :)
None None

2013-11-19 @ 12:38:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0