Köttfri måndag

Idag äter vi svenskar i snitt ca 83 kilo kött per person på ett år. 1950 var den siffran 50 kilo. Vi har alltså ökat mängden kött väldigt mycket under de senaste decennierna. Enligt FAO:s rapport Livestock´s Long Shadow svarar världsproduktionen av kött för 18 procent av de växthusgaser som släpps ut.
 
 
Så både för miljön skull och för vår egen hälsa har vi börjat äta mer grönsaker och mer vegetariska rätter. Som ett led i detta ville jag lära mig mer om vegetarisk matlagning och lånade på biblioteket boken som heter Köttfri måndag.
 
 
 
 
 
Jag läste boken i fredags och är helt såld på den. Så många recept som tilltalar mig, och så många recept det är i boken. Det är uppdelat på 52 veckor med en frukost per vecka, en matsäckslunch, en lunch, något tillbehör eller snacks, middag och efterrätt. Denna boken känns så använbar så den ska jag köpa ett eget exemplar av.
 
 
Jag gillar struktur, och att göra en veckoplanering över maten underlättar både planering och inköp. Det brukar också vara snällt mot plånboken.
 
 
På min favoritblogg Lev mer på mindre hade hon detta som bas för sin veckoplanering. Att få in minst två vegetariska dagar per vecka tänkte jag testa. Förra veckan blev det mer :) Idag, då vi har köttfri måndag, består middagen av purjo- och potatissoppa. Jag älskar verkligen soppa, och i helgen har jag ätit både jordärtskockssoppa och blomkålssoppa :)
 
 
 
Måndag:  vegetariskt (soppa)
Tisdag:     kött av kyckling eller kalkon
Onsdag:   vegetariskt
Torsdag:   fisk
Fredag:    kött (färs)
Lördag:    Vegetarisk mat
Söndag:    kött (gryta / stek)
 

Kommentarer
Postat av: Linn

Tack för tipset! Ska kika förbi vårt bibliotek idag och se om boken finns där!

2013-11-18 @ 09:48:21
URL: http://linnidag.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0