Äkta vara?
Häromdagen stod jag i mataffären och tänkte köpa kesella för en höstig efterrätt med ugnsbakade äpplen och päron med olika sorters nötter hackade tillsammans med lite smör. Till detta tänkte jag att det vore gott med vanilj, och ville välja ett nyttigt alternativ. Tänkte då på vaniljkesella.
Då tittade jag på innehållsförteckningen och såg detta:
Kvarg (pastöriserad mjölk och grädde, syrningskultur, ystenzym), socker 12,5 %, vatten, majsstärkelse, naturlig arom, förtjockningsmedel (pektin), naturligt färgämne (betakaroten), syra (citronsyra), vanilj.
Jag tyckte det var en lång innehållsförteckning, med en del tvivelaktiga saker, så jag tog en burk vanlig kesella och tittade på den, och där var innehållsförteckningen betydligt kortare:
Pastöriserad mjölk och grädde, syrningskultur, ystenzym.
Då undrar jag varför det behövs vatten, majsstärkelse, naturlig (?) arom, förtjockningsmedel, naturligt färgämne, syra och vanilj för att gå från vanlig kesella till en med vaniljsmak?
Så det slutade med att jag köpte vanlig kesella, och så blandade jag i lite vaniljsocker i hemma (ännu bättre vore naturligtvis att skrapa ur en vaniljstång och blanda med kesellan)
När jag tittar på "smaksatta" produkter så ser jag samma sak. Plötsligt blir innehållsförteckningen väldigt mycket längre. Ju kortare innehållsförteckning ju bättre produkt, för en bra produkt behöver inte massa tillsatser.
Är detta priset vi konsumenter har fått betala för att vara lite bekväma, eller lata? Keso kan vara gott att äta som mellanmål, och innehåller bra proteiner, men ibland kanske jag är trött på den vanliga smaken och sträcker mig efter Keso feta/oliv istället men då får jag plötsligt en hel del annat "på köpet":
Cottage cheese (mjölk, grädde, syrningskultur, salt, löpe), fetaost av får- och getmjölk 9 %, vatten, gröna oliver 2 %, stärkelse, salt, vitlök, naturliga aromer, konserveringsmedel (kaliumsorbat), oregano, emulgeringsmedel (E471), surhetsreglerande medel (natriumcitrat). Salt 1,2 %
Då gör jag mig hellre besväret att köpa keso som bara innehåller just keso och så kan jag själv smula ner lite fetaost och hacka några oliver.
Kommentarer
Postat av: Lotta
Hej favvo-bloggare!
Min syster var jättenöjd med sin klippning hos frisören Christina Jonsson.Hon finns i butiken "Färg och förändring" på Linnegatan 3 vid Järntorget. Lotta
Svar:
None None
Postat av: nillashalsaharmoni
Hej! Ja, man kan verkligen undra över alla dessa tillsatser, särskilt i just mejeriprodukter! Jag gör också som du, köper naturell produkt och tillsätter sedan de smaker jag vill ha! Det tar inte så mkt längre tid! Det borde bara finnas ekologiska produkter! Eller hur?
MVH, Gunilla
Svar:
None None
Trackback