Fantastisk kväll på Aveqia!

Oj, vilken fantastisk kväll det blev igår! Jag hade höga förväntningar på hur kvällen på Avegia skulle bli, och jag kan säga att de infriades med råge!!


Jag anlände lite tidigt, och vi fick stå utanför och vänta ett tag. Igår var premiärkväll så de ville att allt skulle vara perfekt innan de släppte in sina första gäster, dvs vi :)


Vi var 16 personer som skulle  delta under flera timmar med matlagning och ätande. Kvällen började bra, med ett varmt välkomnande av kockarna. Sedan bjöds vi på bubbel och tilltugg som var en rostad brioche med supergott kött och syltad lök. Då vi är i mitten av november fanns det en hel del julinslag på menyn.


 

Sen visades vi runt i de nyrenoverade lokalerna, som består av fyra kök med fyra arbetsplatser i varje kök, alltså totalt 16 platser för matlagning. Vi delades in i fyra grupper med fyra personer i varje grupp och skulle ansvara för varsin rätt.





Jag hamnade i gruppen som skulle laga till förrätt ett


Bräckt anklever med Ingrid Marie, brioche och mandelknäck. Gyllene stekta skivor av färsk anklever presenteras med en variation på det svenska vinteräpplet Ingrid Marie,salt mandelknäck och hemgjord brioche. Vi färgsätter med kryddig körvel och späda brysselblad och avslutar med ett nät av Ferran Adriàshonungspulver-Crumiel.


Min insats i rätten blev att göra kulor av äpplen, steka de lite mjuka i smör och socker, för att sedan bräsera äpplekulorna i äpplemust. Musten reducerades sen till en tjockare sås. Vi fick också lägga upp maten fint på faten, vilket var riktigt roligt, även om jag fick veta att jag inte gjorde exakt lika på varje tallrik :))


Denna rätt var god, och jag hade aldrig ätit anklever tidigare så det var intressant. Men jag gillar inte att de tvångsmatar ankorna för att levern ska bli stor och fet, så detta är inget jag kommer äta igen.


Förrätt två bestod  av matjessill med mandelcreme, äggsallad och dillchips. Matjessill serveras med en len crème på mandelpotatis och en fräsch sallad på ägg, äpple och färska örter. Små exploderande pärlor av picklad forellrom tillsammans med brynt smör och nyfriterade dill-och gräddfilschips ger klassikern en ny dimension. 


Denna rätt var suveränt god. Chipsen som serverades var så goda att hädanefter kommer jag aldrig mer köpa chips, med mängder av tillsatser, utan nu blir det till att göra egna chips :))



Varmrätten, som bestod av knaprigt vildandbröst med rotsellerikräm, glöggkokta päron och en rödvins- och glöggsky var jättegod. Änderna steks krispiga på benet och ugnsbakas sedan på låg temperatur för att få dem möra och saftiga. Till brösten serveras en crème på rotselleri och söta tärningar av glöggkokt päron. Vi toppar rätten med en kraftig rödvins- och glöggsky och ett krisp på rivet vörtbröd, timjan och vitlök. 


Så många smaker, helt ljuvligt, men i mitt tycke blev middagens sista rätt, desserten, verkligen en grande finale



Saffransmunk med vaniljglass med julkonfekt och mjuk pepparkaka. En luftig nyfriterad munk får smak av saffran och serveras med en glass gjord på äkta vanilj och fylld av julens härligheter: kanderade nötter, choklad, apelsin, kola och mjuk pepparkaka.


När rätterna först presenterades tyckte jag att det var väldigt många olika ingredienser och smaker i denna dessert, men oj, den smakade himmelskt. En botten av kolasås (gjord på kondenserad mjölk) och en chokladtryffelsås gjord på Valhronachoklad och smaksatt med apelsin. På den låg den ljuvligt goda glassen fylld med kanderade nötter; valnötter, pistagenötter och någon nöt till som jag inte kommer ihåg just nu. Till det de friterade munkarna. Mmmm, det enda jag kunde anmärka på den rätten var att jag hade velat ha mer ;)


Själva matlagningen var rolig, och vi fick mycket kunnig experthjälp av riktigt namnkunniga kockar som Robert Maglia, Christian Pilups, Bertil Hammar och David Berggren som alla har jobbat på flera stjärnkrogar både i Sverige och utomlands och tävlat, och placerat sig, i flera olika kocktävlingar som Årets Kock och Bocuse d´or.


De var dessutom med under måltiden vilket gav oss fantastiska chanser att prata mat med toppskiktet inom svenska gastronomi.


En suverän upplevelse som jag är otroligt tacksam för att jag fick uppleva. Jag säger bara en sak - I´ll be back! De kommer ha kvällar för företag under vardagskvällar, där man kan ta med sina anställda eller kunder på en helt otrolig gemensam upplevelse, och på lördagar är det öppet för privatpersoner att beställa. Priset för en privatperson är 1195 kr, och då ingår mousserande vin och tilltugg när man kommer dit, vin under matlagningen, tre rätter med ett glas vin per rätt och så får man behålla sitt förkläde. Prisvärt tycker jag, och en perfekt julklapp eller present till någon istället för prylar som de flesta av oss ändå har för mycket av.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0