Snabba tips för att skapa julkänsla

Att skapa julkänsla i hemmet kräver oftast inte en massa tomtar (även om jag tycker om att ha några stycken :)) utan du kan med ganska små medel skapa den där härliga, mysiga julstämningen.


Entrén är viktig då det är det första intrycket av ditt hem, både för dig och för besökare. Att skapa en välkomnande entré kan du göra genom att tex ställa ut en tänd lykta utanför dörren, kanske skapa ett julfint stilleben med granris, någon blomma, julgott till fåglarna, kanske några röda vinteräpplen. På dörren kan du sätta upp en julkrans. Det finns många fina att köpa, eller så gör du som vi gjorde i år - går ut i naturen och skapar en egen utifrån material du hittar. Du kan även sätta upp en fin skylt som önskar God Jul.


Nästa intryck är av hallen, så börja med att rensa och hålla ordning bland dina saker så är redan en stor del av jobbet gjort. Sen kan du bara lägga till en fin blomma och levande ljus så har du ökat julstämningen enormt.


För egen del är det köket jag julpyntar mest. Börja även här med att städa undan. Lägg på en röd duk, gör ett ljusarrangemang med tex blockljus på ett fat och lite mossa. Julgranskulor kan man använda på andra ställen än i granen. Jag brukar hänga upp ett par i fönstret, och sen samla massor i en skål. Även här gör material från naturen mycket för att skapa julstämning. Jag brukar sätta tallris i en urna, och klä in lampan med lummer. Dofter gör mycket för julen så några apelsiner med nejlikor med rött band runt stimulerar doftsinnet. I köket passar det även med en skål med frukt, eller någon fin julblomma.

I vardagstummet brukar jag ha granen och någon tomte, i övrigt inte så mycket mer. Jag lägger fram några inredningstidningar med julspecial, för att läsa  som inspiration. Doftsinnet är det som påverkar oss snabbast, men även hörseln är viktig. Har du en öppen spis - tänd en brasa. Då jag inte har det köpte jag en brasdvd ;)) och även om det inte är på riktigt så tycker jag ändå om att höra knastret från björkveden och se eldslågan, och  tycker även att det blir varmare i rummet ;) Att lyssna på välkända julsånger är ett annat sätt att öka julstämningen.


Det viktigaste för att skapa julkänsla är att hemmet inte är rörigt. Att pynta i ett rörigt hem är ingen större idé. I den allmänna röran syns inte julpyntet, om du inte använder mycket saker, vilket i sin tur mest ökar på känslan av röra. Om du håller ordning och har tomma ytor krävs det inte så mycket för att pyntet verkligen ska synas. Andra sätt för att känna julstämning är att:


* Besöka julmarknader (själv har jag tre inplanerade i år)


* Gå på julkonsert (jag brukar försöka få till någon under året, kanske ett luciatåg, en julkonsert med kända artister, eller som i år, gå på julallsång i Domkyrkan, och så har ju dotterns musikskola julkonsert)


* Titta på film med jultema (På TV igår gick Love Actually, själv har jag The Holiday, Grinchen och Polarexpressen hemma. Har du tips på bra julfilmer, så dela gärna med dig :))


* Köp, eller låna, en inredningstidning med julspecial för inspiration och julkänsla. Det finns även böcker om jul, julmat, julpyssel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0