Olika typer av bråte

I boken "Projekt Lycka" -ja, nu har den kommit ut på svenska!- av Gretchen Rubin beskriver hon olika typer av bråte som jag tyckte var en bra kategorisering av allt vi samlar på oss. Gretchen inledde sitt år av att med olika projekt skapa sig ett lyckligare liv rensa i röran hemma. Hon valde det då hon förstod att ett rörigt hem slukar energi, och att börja rensa upp i röran var ett sätt att skapa energi för att orka ta sig an resten av projektåret.


Det första hon gjorde var att gå från rum till rum och inspektera och analysera vilken röra som fanns i de olika rummen hemma.


Det första hon konstaterade var vad hon kallar det nostalgiska bråtet, vilket innefattar allt vi klamrar oss fast vid från vårt tidigare liv, och den vi en gång var. I min låda av det som är på väg ut ur mitt hem har jag lagt mina svarta boots med nitar som jag köpte när jag bodde i New York i början av nittiotalet. Det var den jag var då, men inte den jag är nu. Dessutom passar de inte längre, så de rensas nu bort.


Nästa typ av bråte var sparbråte, vilket betyder saker vi behåller för att de är användbara, även om vi inte använder de själva. Användbara för någon, men inte för dig, innebär att det är dags att låta dem få gå tex till loppis där någon annan kan få chans att fynda och låta saker komma till användning.


Ett tredje sorts bråte kallar hon för fyndbråte. Det är allt sådant som har inhandlats enbart av det skälet att det var så bra pris på rea, även om det är totalt onödigt. Någon som känner igen sig?? :)


Närbesläktat till fyndbråtet är gratisbråtet. Det kan vara gåvor, ärvda prylar, presentartiklar som aldrig används. En sorts gratisbråte är presenter man får när man prenumerar på en tidning, handlar något på postorder och får en gåva "på köpet" eller när man går på en föreläsning och får goodie-bags med saker man inte efterfrågat själv. Saker du har fått, oavsett anledning och av vem, ska bara behållas om du faktiskt tycker om saken och använder den. Annars räknas det som bråte!


Ambitionsbråte är en femte typ av bråte. Saker dom du äger och har ambitionen att använda, men aldrig gör. Där tar hon upp exempel som limpistol (aldrig använt min, men den är bra att ha om man pysslar, inte bara har ambitionen att göra det ;)), silverbestick, finservis osv. Använd - eller låt någon annan använda!


Även ambitionsbråtet har en annan sida, nämligen ifrånväxta bråtet. Det kan vara sådant som man en gång har tyckt om, men med tiden ändrat smak, ändrat inriktning, men ändå behåller. Där fick jag en kommentar när det gäller julpynt. Har du ändrat stil och smak sedan julpyntet inhandlade för kanske 20-30 år sedan, rensa bort och ge bort och använd bara själv sådant du gillar idag, oavsett hur mycket eller hur lite det blir.


Hon tar även upp den obehagligaste av all bråte, ångerbråtet. Det är när vi har köpt något som vi ångrar, eller som blev helt tokigt, men istället för att erkänna att vi gjort ett dåligt köp, lämna tillbaka varan om det går, eller göra oss av med den direkt, behåller vi dem tills det känns som de har gjort sitt genom att stå på en hylla eller hänga i en garderob en tid för att sedan kunna göra oss av med den med något bättre samvete. Är det ett felköp och du inte kan lämna tillbaka, sälj det och få pengar för det eller skänk det till någon som faktiskt kan använda saken. Låt det inte samla damm ett tag först, för att rättfärdiga inköpet.


Ofta finns alla dessa typer av bråte i de flesta hem, men kanske är det någon av dem som du känner dig mest träffad av? Vilken sorts bråte känner du att du vill ge dig i kast med att göra dig av med först??

Kommentarer
Postat av: Anonym

Bra att identifiera och tänka kring bråte i olika kategorier! /Hanna

2011-11-22 @ 22:07:33
Postat av: balansilivet

Visst är det ett bra sätt att kategorisera, och fundera kring vilken typ av bråte som förekommer mest i hemmet, vilket som kommer in mest av, och vilket man har svårast att göra sig av med - och fundera på varför, för att sedan kunna se på sina saker med nya ögon

2011-11-23 @ 17:51:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0