Färgernas psykologi - lila

Allt vi har omkring oss påverkar oss, en del saker på ett medvetet plan, annat är vi mer omedvetna av. Vår omgivning påverkar oss i vaket tillstånd, men även när vi sover. Därför är det så viktigt att fundera på vad vi omger oss med för saker. Det är en av grundtankarna inom feng shui.


De färger vi omger oss med påverkar oss på olika sätt. Alla färger sjunger på sin egen frekvens, och en del färger kan vi känna instinktivt hur vi påverkas av dom. Vi blir tex glada och upprymda när vi ser något rött, gult förknippar vi med solen osv. Men genom att lära dig mer om på vilket sätt de olika färgerna påverkar oss, kan du själv använda färger för att få in mer av något du kanske saknar. Du kan även använda färgpsykologin när det gäller valet av dina kläder. När jag arbetat som färg- och stilrådgivare har jag bla arbetat med företagsledare och politiker, och där väljer man olika färger utifrån vilket intryck man vill att omgivningen ska få av en. Det kan du också göra! Genom att veta mer om färger, och dess psykologiska inverkan, kan du låta färgerna arbeta för dig.


Eftersom jag skrev om lila häromdagen, tänkte jag börja med den lila färgen. I vanliga fall brukar man börja med grundfärgerna, blått, gult och rött. Alla färger är blandningar av dessa grundfärger i olika kombinationer; och styrkan och klarheten i färgerna påverkas av hurpass mycket vitt eller svart som läggs till.

Lila är en färg som associerar till bla visdom, andlighet, värdighet, kunglighet. Den är lite mystisk och lite magisk. Det är en färg som ofta används av kreativa människor  då den också representerar kreativitet och sjävständighet. Den sägs även stärka självkänslan.


Lila räknas till de kalla färgerna, och har en lugnande inverkan. Den uppfattas även som elegant.


Så om du vill känna en större självsäkerhet, lite mer kreativ och elegant är lila en bra färg på kläder, eller kanske mest på accesoarer. Som färg på en aftonklänning är den superb. I hemmet kan lila ge en extra dimension, kanske som en fondvägg i ett arbetsrum eller i detaljer i inredningen.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0