Hälsa

Vad är hälsa egentligen? Hälsa definieras ofta som avsaknad av fysisk sjukdom, men även som ett psykiskt och socialt välbefinnande. Det handlar alltså mycket om att må bra - till kropp och själ.


Må bra till kropp och själ är precis vad jag har kallat min inspirationspärm. Där har jag under tio års tid samlat alla möjliga artiklar som handlar just om att må bra, fysiskt och psykiskt.


Men hur du mår beror också mycket på hur du förhåller dig till livet. Om du gör saker du inte vill, tänker tankar du inte vill tänka, känner känslor du inte vill känna, hamnar i konflikt med dig själv och har en ohälsosam livsstil kommer du sannolikt att må dåligt. Om du däremot har en hälsosam livsstil, gör saker du vill göra och som du tycker är roligt, tänker positiva tankar, när du känner som du vill göra och även har någon att dela med dig av dina känslor till och har balans i livet på alla sätt - kommer du troligtvis även att må bra!


I Sverige sitter vi allt mer still. Att vara fysiskt aktiv är något vi måste planera och göra tid för. I vårt arbetsliv sitter vi allt mer still. Allt för mycket stillasittande minskar syreupptagningen, blodtrycket höjs, musklerna försvagas. Effekten blir att vi blir ännu tröttare och allt eftersom tiden går försämras vår fysik.


Läste ett intressant citat i en bok " En man funderade över varför dagens ungdom inte längre pallar äpplen. Hans analys var att de inte äter lika mycket frukt, vistas mest inomhus, är för klumpiga för att klättra i träd och inte har ork att springa från en 60-års gubbe." En intressant analys! Förr var fysisk aktivitet något som förekom naturligt i vardagslivet.


Fysisk aktivitet kan vara att sporta, enskilt, i grupp, lagsport, på gym eller vad du tycker om att göra. Att röra på sig ska vara roligt. Då blir det också av att göra det. Det ska ge energi på flera plan. Själv har jag valt ridning och yoga på vinterhalvåret och en del golf sommartid.
Gruppträning är bra om du blir mer motiverad av att ha andra omkring dig. Kanske en vän som peppar dig att gå med. Då blir träningen även ett tillfälle för social samvaro.
Kanske du njuter mer av att vara ensam med dina tankar. Löpning kanske passar dig?
Lagsport där det även finns ett tävlingsmoment och där du kan få uppleva stark kamratanda kanske är det som du behöver för att uppleva njutningen i att röra på dig?
I ridning tränas blans annat styrka, kondition, hållning, balans och koordination, vilket ger en allsidig träning.
Simma är en skonsam träning som passar även de som har övervikt, ont någonstans i tex leder


Alla dessa är träningsformer i mer organiserad form. En del har du en fast tid varje vecka, tex vid lagsportsträning eller ridning. Andra kan man bestämma mer fritt tex simma eller ut och springa.


Men glöm inte bort att fysisk aktivitet behöver inte innebära att du ägnar dig åt en viss idrott. Du kan även få en hel del motion och röra på kroppen genom andra aktiviteter också.
Ta en cykeltur med familjen, eller kanske med vännerna. Cykla till något trevligt mål och kanske ha en picknick där, eller till stranden....
....där det finns många chanser till lek som också innebär motion tex beachvolleyboll


Ta en promenad i det tempot som passar dig.
Att ha hund innebär att man får mycket "gratismotion" då man inte tänker på att det faktiskt blir många timmars promenad i veckan
Ut i naturen, vandra i fjällen, plocka svamp eller bara upptäcka nya vackra ställen.


Att leka med barnen utomhus är ett jättebra sätt att få fysisk aktivitet och samtidigt ha roligt tillsammans. Och alla årstider lämpar sig bra :)Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0