Träning gör dig smart

Ny forskning har visat att träning, och då menar de konditionsträning, gör oss smartare. Motion ger ett ökat blodflöde i hjärnan, speciellt i de främre delarna. I USA har man vid en skola testat att eleverna fick träna kondition på morgonen när de kom till skolan, flera gånger i veckan. Eleverna klarade sen nationella proven bättre än innan de tränat.


I Sverige har man tittat på värnpliktiga, och det visade sig att killar som har bra kondition i 18-årsåldern presterar bättre på intelligenstester än sina mer stillasittande kamrater. De gjorde test på relationen på cykeltestet och test som mäter logisk förmåga, och det fanns en starkt korrelation mellan kondition och IQ. De som hade bäst kondition i 18-årsåldern gick även vidare till högre akademiska studier i högre grad.

Konditionsträning kan du göra på flera olika sätt - ut och springa, cykla, simma eller bara ut och ta en rask promenad. Intensiteten bör vara såpass hög att du har svårt att föra ett normalt samtal, så en social promenad med grannen på kvällen räcker nog inte :)

Alla får en högre hjärnkapacitet efter att ha motionera, men framför allt för barn har det effekt.

Att träna i ett måttligt tempo ökar kognitionen, hjärnans uppfattningsförmåga, med fem till tio procent. Det rekommenderas att barn tränar 20 minuter och vuxna i en halvtimme för att uppnå en förbättrad tankeförmåga.


Då kan man ju undra hur de tänker när det gäller gymnastiken i skolan. Vore det inte bättre för barnen att ha idrott oftare och passen behöver inte vara så långa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0