Att vara nöjd

"Var nöjd med
Allt som livet ger
Och allt det som du kring dig ser..."


Baloo vet vad som gör oss lyckliga :)

 

På mitt inlägg igår om att det finns så många val att göra, och att det kanske finns för mycket att välja på även när det gäller hälsa och välmående fick jag en kommentar som jag vill spinna vidare på.

 

Lyckoforskningen har hittat tolv strategier som det har visat sig ökar vår livstillfredsställelse och i kommentarer las det till en trettonde: förnöjsamhet!


Jätteviktigt tror jag, att känna att man är nöjd med det man har och allt som livet ger, som Baloo sjunger ;) Idag är det så många som aldrig känner sig riktigt nöjda med något, som alltid vill ha mer, som strävar efter mer. Många sitter där sedan och har fått allt, skaffat sig allt, gjort allt - och känner sig ändå inte nöjda och lyckliga. Vad är det som felar??


Att ha mål att sträva efter är en av de tolv lyckostrategierna, och jag tror att det är viktigt att ha något att sträva efter, något man vill uppnå. Men när man har kommit dit är det viktigt att stanna upp, njuta av det man åstadkommit och känna sig nöjd! Jag var på en föreläsning för något år sedan med Kajsa Bergqvist som handlade om att sätta mål. Den föreläsningen kändes ganska olustig och lite sorglig på något sätt. Hon hade verkligen uppnått alla mål hon föresatt sig, men aldrig känt sig nöjd med det, eller njutit av sin framgång utan hela tiden direkt satt ett nytt mål. Stanna, uppskatta det du har och känn dig stolt över det du har åstadkommit - sen, så småningom är det dags att sätta nya mål.


Att vara nöjd handlar också om att vara nöjd med det man har, att inte hela tiden skaffa sig nya saker. Saker kan aldrig fylla ett tomrum. I morse var jag och handlade (ledig idag ju :)). På väg ut stannade jag till och tittade i Lindex skyltfönster för att se om det kom några nya snygga höstkläder, men så slog det mig - jag behöver inget nytt, jag är nöjd med det jag har. Vilken skön känsla!!! Tidigare har jag älskat att gå och kolla i affärer, utan att vara ute efter något speciellt. Bara tittat och sett om jag hittat något jag gillade. Det gjorde jag ju oftast och ett nytt plagg fick följa med hem. Nu har jag en annan shoppingstrategi. Jag har bara kläder jag gillar, och använder, i min garderob. När jag ser att det är något som fattas, alltså något jag behöver komplettera med, ger jag mig ut och köper det. Men det är sällan något som behövs, så det har blivit väldigt lite inköp nu på flera månader. Det som har inhandlats har mest varit skor. Jag är nöjd!!


Är du nöjd med det du har? Om inte, vad kan du göra för att känna dig nöjd? Förnöjsamhet tror jag är viktigt, både från ett personligt perspektiv med en större tillfredsställelse med livet, men också ur ett globalt perspektiv. Vi behöver inte nytt och mer, mer, mer hela tiden. Vi har det väldigt bra som vi har det :)))


Hoppas ni får en fantastisk dag! Kram till er alla ♥


Kommentarer
Postat av: egor

mycket bra inlägg!

2011-09-25 @ 22:42:51
URL: http://egorsamarin.se
Postat av: balansilivet

Tack ;)

2011-09-26 @ 07:01:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0