Träna ditt självförtroende

Jag fick för ett tag sedan boken Instruktionsboken till livet, men det var först i veckan nu som jag har öppnat och läst den. Där fanns några guldkorn bla gillade jag detta tips på hur du kan bättra på ditt självförtroende och bygga på självförtroendebanken på ett konkret sätt.

1. Tänk på dina styrkor
Öva dig på att notera dina styrkor och förtjänster. Skriv kontinuerligt upp dina styrkor i ett block, ett papper för varje vecka. Du lär dig att själv aktivt upptäcka bra saker du gör. Du kommer även lättare upptäcka bra saker som andra gör :)


2. Älska din nästa så som dig själv
Den som är generös mot sig själv är även generös mot andra. Motsatsen gäller också! Så träna dig på att se dina positiva sidor och att tycka om dig själv. Som övning kan du och dina vänner berätta för varandra om era goda sidor.


3. Tala om vad du vill och vad du hoppas på
Tala om hur du vill ha saker och ting för att ge andra en möjlighet att ta ställning till dina önskemål. Du gör det möjligt för andra att ställa upp för dig och de behöver inte gissa sig till dina behov. Ett bra sätt är att börja meningen med tex "jag sätter värde på att....", "jag tycker om att.....", "jag njuter mest när du....." - om du talar om vad du vill ha är det större chans att du får det som du vill ha och behöver. Och andra får en chans att hjälpa dig. Tänk på att du även gör en god gärning för andra, då hjälpa andra är viktigt för lyckokänslan.


4. Gör dig synlig
Sitt inte bara och vänta på en chans utan använd din förmåga. Erbjud dina krafter. Om du har erfarenhet av något och själv tycker du behärskar något - visa det! Bli inte rädd för att kanske kan finnas någon som möjligen är ännu bättre. Du är du - och du är bra!!


5. Ta risker
Våga pröva något nytt!! Tillåt dig själv att vara lite tafatt i början (det här är svårt för mig som gärna vill kunna, behärska och gärna vara bra på något -direkt :)) Även att misslyckas är ok, för det är då du lär dig! Fråga om det är något du inte förstår eller är osäker på. Genom att tänja dina gränser, gå utanför din komfortzon utvecklas du.


6. Tala högt och tydligt
Träna dig i att tala högt och tydligt. Om du talar lågt och otydligt utstrålar du osäkerhet. Då kanske andra inte lyssnar på dig, eller tar dig på allvar, även när du har något viktigt och något värdefullt att säga. Något jag märkt att många kvinnor gör är att skratta lite osäkert efter de sagt något. Är du en av dom så försök att bli medveten om det och träna bort det. Det gör att du både känner dig osäker och förmedlar det till andra.


7. Tala om det som intresserar dig
Ett sätt att träna upp självförtroendet är att själv bestämma samtalsämne. När du talar om något som verkligen intresserar dig är du engagerad och det kan smitta av sig på omgivningen, vilket kan leda till intressanta samtal. Du stärker ditt självförtroende genom att inte sitta tyst, och vänta på att någon anna ska börja prata.


8. Se till att komma till tals
Se till att få tala till punkt, om det du talar om är viktigt för dig. Ge utrymme för repliker, men låt inte någon annan ta över och börja prata om något annat än det du vill ha sagt. Höja rösten, luta dig framåt är två bra knep för att visa att du inte talat klart. Du kan också, på ett lugnt och icke aggressivt sätt, påpeka att du vill tala till punkt utan att bli avbruten.


9. Säg nej när du behöver det
Har du svårt att säga nej? Det kan bero på att du är konflikträdd och rädd för att människor inte ska tycka om dig. Du kan vara rädd för att såra någon. Öva dig på att säga nej på ett vänligt, men bestämt, sätt. Träna på att börja säga nej när det gäller saker som inte är så viktigt, bara för att träna på att faktiskt säga nej, om du har svårt för det i vanliga fall.


10. Låt ingen sätta sig på dig
Stå upp för dina rättigheter! Reagera om du blir illa behandlad! Att tiga och hoppas på att det blir bättre funkar inte. Inte heller att folk själva ska förstå att de gör dig illa och sluta med det. Tala om hur du känner dig och hur du upplever situationen. Och det är ingen annan än du själv som kan avgöra om du blir sårad eller tar illa vid dig!! Det är din upplevelse!


11. Tala inte illa om folk
Att tala illa om andra bottnar ofta i ett behov av att hävda sig själv, som i sin tur bottnar i låg självkänsla. Att prata illa om någon anan, för att själv känna sig bättre är inget som stärker självförtroendet. Det förgiftar även stämningen i en grupp med skitsnack. Leta istället efter något som stärker dig själv. Hitta positiva saker hos dig själv, och hos andra. Om det behövs, säg det direkt till den det berör istället för att prata bakom ryggen.


12. Sluta gnälla och klaga
Istället för att använda dina krafter till att gnälla och klaga på saker, använd de till att åstadkomma en förändring och en förbättring av det som irriterar dig. När du klagar över något - fundera på vad du kan göra för att ändra det som inte är bra istället. Ofta är det så att du faktiskt kan göra något åt det. Inte alltid, men tillräckligt ofta för att det ska vara värt att sluta klaga och istället handla.


13. Ta emot beröm
Beröm är oftast ärligt menat, och våga ta till dig beröm du får. Visa din glädje och stolthet. Säg tack, det räcker. Många människor har svårt att ta emot beröm och komplimanger. Träna dig i det, så kommer det även att förbättra ditt självförtroende.


14. Våga visa förtroende
Du kanske inte kan lita på alla, men troligen fler än du tror. De som vågar lita på andra visar samtidigt förtroende. Att få förtroende får människor att växa. Att lita på andra kan innebära att du någon gång blir besviken eller känner dig lurad, men i de flesta fall är förtroende en bra grogrund till glädje och vänskap.


15. Tala aldrig nedsättande om dig själv
Tala aldrig på allvar nedsättande om dig själv, din person och dina egna prestationer! Det undergräver verkligen ditt självförtroende. Ibland försöker vi förekomma kritik genom att själva påpeka sina fel och brister, men det ger ingen positiv effekt.


16. Erkänn när du gjort fel
Stå för det du gjort. Ibland gör vi, eller säger vi olämpliga saker. Du är inte mer än människa, och ibland gör vi fel. Att erkänna när man gjort något fel stärker självförtroendet, och är också ett bra sätt att närma sig den personen man felat mot. Att ta emot en ärligt menad ursäkt kan reparera många relationer.


17. Vårda din fysik
Självförtroendet påverkas av din egen uppfattning om din kropp och hur du upplever ditt utseende. Att vårda dig själv är ett sätt att stärka ditt självförtroende. Att äta bra mat, röra på dig, förbättra din kondition, pyssla om dig själv är olika sätt att vårda dig själv på. Alla människor är vackra!! Bara en sådan sak som att klä dig i färger som passar dig och framhäver dina egna färger, eller i kläder som är skurna på ett sätt att det visar fram det vackraste hos dig kan göra en enorm skillnad. Även om kläder, mode, hår kan kännas ytligt är det ett oerhört bra sätt att stärka självförtroendet. Att gilla det man ser när man tittar sig själv i spegeln är viktigt för självförtroendet.

Kommentarer
Postat av: Lyckokompaniet

Tack för ett bra blogginlägg!Det här är verkligen bra strategier för att bygga upp och behålla sin självförtroende. Jag tycker även att vissa av strategierna hjälper till att höja skälvkänslan :)Hoppas att du får en härlig fortsättning på helgen.Mvh

Linda på Lyckokompaniet

2011-11-13 @ 08:07:33
URL: http://www.lyckokompaniet.se
Postat av: balansilivet

Tack Linda! Ja, visst är de bra för att stärka båda självförtroende och självkänsla :)Ha en trevlig helg du också!

Kram

2011-11-13 @ 09:42:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0