Materiell enkelhet

En mycket central del i Simple living, eller frivillig enkelhet om vi ska använda svenska, är att ifrågasätta alla inköp.


Många av oss ägnar helgerna åt att shoppa. Shopping har blivit ett nöje, ett tidsfördriv, som vi ägnar oss åt i stora shoppingcenter (jag har själv gjort det massor av gånger). Men allt köpande innebär att vi samlar på oss massor med saker. Dessa saker måste sedan förvaltas, förutom att lägga tid på att köpa in sakerna, måste de lagras någonstans och vi ordnar förvaringslösningar, som i sin tur genererar nya inköp. Saker flyttas runt, och vi lägger tid på att hålla ordning. Alla olika saker måste även underhållas och vårdas. Detta gäller kläder, som tvättas, stryks, organiseras, flyttas runt, skänks bort eller slängs i slutet av livscykeln, men det gäller även sportutrustning, bilar, bostäder (här är det skönt att ha en hyresrätt då underhållet bara består av vanlig städning), båtar - ja allt vi äger!


           


Om vi köper färre saker och därmed äger färre saker lägger vi mindre tid på att sköta och dessa saker, men även mindre tid för att tjäna ihop de pengar de kostar först i inköp och sedan i underhåll. Att leva enklare, med mindre antal saker gör att vi kan få mer tid för att göra det vi verkligen vill göra.


Så med tanke på söndagens inlägg med frågan om du idag gör det du vill göra, kan det vara värt att börja fundera på om du arbetar mer än vad du egentligen vill för att köpa massa saker som du sedan lägger tid på att förvara, vårda och underhålla? Kanske du kan ta bort en del av det materiella och gå ner i arbetstid och välja att använda din tid till annat?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0