Enkelhet

Mer som inspirerat mig från boken Hejdå Ekorrhjulet. Själva boken är indelad i olika kategorier; Kampen om tiden, Kampen om konsumtionen, Byta spår. Det är intressant att läsa om människor som har hoppat av en framgångsrik karriär och gett sig ut på en lång seglats eller driver ett café eller har ett shoppingfritt år, men det som tilltalar mig mest i boken är ändå de olika kapitlen som handlar om forskning.


Pernilla Jonsson har skrivit en avhandling där hon ville fånga bilden av de som valt ett enklare liv och lära sig mer om om de som på olika sätt väljer att delvis ställa sig utanför konsumtionssamhället.
Bland de hon träffade var det främst tiden, att få utrymme för sig själv, vänner och familj som ansågs som lyx. Det var även viktigt att minska miljöförstörelsen, och att bli medveten om sina köpvanor och påverka sin konsumtion. Många av människorna i hennes avhandling hade en högre utbildning och gillade kultur som konst, musik, teater, var politiskt engagerade och hade stort socialt umgänge.


Ett allt stressigare arbetsliv bidrar till konsumtionssamhället, där en lång arbetsdag gör att vi pga tidsbrist värmer något fördiglagat i micron istället för att laga mat från grunden. Att vi slänger saker när de blir trasiga och köper nya, istället för att laga. Simple living handlar inte om att totalt ta avstånd från konsumtion, utan att handla lite mindre och annorlunda, handla ekologiskt, rättvisemärkt, närproducerat.


Simple living handlar inte om att leva asketiskt och avstå från livets njutningar, utan att få möjlighet att umgås mer med familj och vänner, få tid till att läsa en bok, laga en god middag och leva mer efter sina önskemål om ett gott liv.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0