Mer Project Happiness

Här kommer en utförligare beskrivning av boken The Happiness Project, som jag varmt rekommenderar för den som vill lära sig mer om lyckoforskning, och kanske bli inspirerad till ett eget lyckoprojekt.


I boken har författaren, Gretchen Rubin, fokuserat på ett område varje månad under ett helt år, och under dessa månader fokuserat på olika delar för att försöka bli lyckligare och mer tillfreds med sitt liv.I januari börjar hon med att försöka skapa mer energi, då hon tänker att det är avgörande för att hon ska orka med alla nya saker hon ska föra in i sitt liv under året. Det hon gör då är att skriva upp olika saker hon ska göra för att få mer energi; lägga sig tidigare på kvällarna och få mer sömn varje natt, träna mer med promenad eller löpning varje dag, rensa och röja i hemmet då yttre kaos ger inre kaos och tvärtom ett yttre lugn ger även ett inre lugn, ta tag i olika surdegar som äter upp energi och göra klart ofärdiga projekt och till sist agera mer energist. Fake it til you make it som blivit ett populärt begrepp - och faktum är att det fungerar!


Februari månad blir en månad med fokus på kärleken och relationen, och hennes åtaganden denna månad blir att sluta tjata, att inte förvänta sig beröm och uppskattning för det hon gör hemma och bli sur när det inte kommer, att välja sina strider och lära sig att gräla på rätt sätt dvs på ett konstruktivt sätt, att inte dumpa sina negativa känslor och händelser på sin man utan hitta andra att prata med om det finns behov och slutligen att under månaden agera kärleksfullt och därigenom visa sin kärlek och uppskattning. Hon bestämmer sig även för att en vecka ska hon vara extra snäll.


Mars månad ägnas åt arbetet och hennes bestlut där innefattar att starta en blogg och lära sig allt det för med sig i bla teknik, att uppskatta misslyckanden för utan misslyckanden ibland kan man inte heller lyckas då misslyckanden dels ger nya erfarenheter men visar även att vi vågar pröva oss fram, att be om hjälp och inte bli så stolt att man fastnar i "kan-själv-tänket", att arbeta smart och att uppskatta nuet.


April ägnas också åt relationer, men denna månad åt föräldraskapet och där bestämmer hon sig för att inte vara så tungsint, utan att börja sjunga på morgonen för att börja dagen med bra stämning, att bekräfta barnens känslor som verkliga och inte vifta bort dem, att skapa en skattkista över positiva familjeminnen och att göra tid för projekt och skapande tillsammans med barnen.


I maj är det dags att skapa mer tid för lek, och få en mer lekfull fritid, där hon börjar med att hitta mer roliga saker genom att inventera vad hon faktiskt tycker är roligt att göra (vilket kanske inte alls är det som alla andra tycker, utan det är viktigt att vara trogen mot sig själv även om det går tvärtemot vad de flesta andra roas av), ta sig tid att vara larvig och lekfull, att göra nya saker och lära sig något nytt då hjärnan mår bra av den utmaningen och att starta en samling av något.


Juni är det dags att fokusera på vänskapsrelationerna och skapa tid för vänner. Hennes mål denna månad är att komma ihåg födelsedagar, att vara generös, att faktiskt dyka upp och vara med på sammankomster, att inte skvallra och att lära känna tre nya vänner under månaden.


Juli är det dags att syna pengarna i sömmarna och se om det går att köpa lycka, och hon kommer fram till att spendera pengar på olika områden som är viktiga för att förbättra livskvaliteten och att det är viktigt att inte vara dumsnål, att köpa nödvändiga saker och att använda de saker man har hemma och inte spara till ett senare tillfälle som inte kommer och till slut att ge upp något.


I augusti fokuserar hon mer på det inre genom kontemplation. Hon läser memoarer från olika katastrofer för att sätta sitt eget liv i ett större perspektiv, hon skriver tacksamhetsdagbok och hon imiterar en spirituell mästare.


September månad är vigd för att söka efter passion, och hennes stora passion handlar om litteratur, så hennes resolution denna månad är att skriva en roman, att skapa tid, glömma resultatet och istället fokusera på processen och nuet och att lära sig en ny teknik.


I oktober handlar det om mindfulness och att vara uppmärksam. Hon mediterar, försöker stimulera hjärnan på nya sätt, för matdagbok för att bli mer varse om ätandet.


November fokuseras på attityder genom att skratta högt, bestämma sig för att ha ett gott uppförande, ge positiv feedback och att hitta en plats för att skapa lugn.


Till sist i december månad är det dags att göra allt detta hela tiden, fokusera på alla delar. Hon kallar det för Boot Camp Perfect. Hon tittar även tillbaka på året som har gott och ser vilka saker har fungerat bra, och vilka har fungerat mindre bra.


En del av dessa saker fungerar säkert bra för de flesta. Andra är mer specifikt utformade efter hennes personlighet, intressen och behov - men boken är bra och jag ser fram emot att läsa den igen på svenska ;))

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0