Livskvalitet

Igår var jag nere i Åsa på jobb på eftermiddagen. Åsa ligger ca fyra mil söder om Göteborg, och havet är närvarande var man än går i det lilla samhället.


Igår hade vi en härligt solig dag med temperaturer som nästan närmade sig sommartemperatur. På morgonen var det inte så varmt, så jag klädde på mig ett vitt, broderat sommarlinne underst med jeans och ett par Converse på fötterna. Ovanpå det tog jag en Odd Molly Lovely Knit i ull och sen en tunn jeansjacka över det. Det var rätt lagom klädsel kände jag när jag gick ut. På eftermiddagen gassade solen dock såpass mycket så först åkte ullkoftan av. När jag sedan, efter jobbet, tog en promenad längs med havet åkte även jeansjackan av.


Där gick jag, i bara sommarlinnet, över klipporna, en lätt bris blåste, solen glittrade i havet och värmde skönt. I en liten vik mötte jag plötsligt ett lämmeltåg av människor i badrock och badkläder som var på väg ner för att ta sig ett dopp och sen basta i den närliggande bastun. Det fick mig att tänka på livskvalitet.





Vilken livskvalitet de hade i livet, bo nära havet, naturen, tystnaden, möjlighet att bada året runt (om man nu gillar iskallt vatten ;)), samhörighet.


När jag strosade runt bland husen kunde jag se mig själv och dottern boende där, eller på en liknande plats. Jag började tänka mig vårt liv då.


Fredag eftermiddag, på väg hem från jobbet slinkar jag in i saluhallen och köper med mig något gott till fredagsmys och kanske en bukett blommor. Maten ska vara god, utan att behöva en längre stund av tillagning. Hemma möter katterna mig med jamande och kel. Sen får de gå ut i vår helt inhägnade trädgård och njuta av höstluften. De älskar att ha gott om yta att springa runt på, buskar att gömma sig i och mindre träd att klättra upp i. De njuter av livet. Dottern och jag äter vår mat, pratar om veckan som varit, gör planer för helgen och har det allmänt mysigt. Efter middagen lägger vi oss i soffan, ser en film vi valt tillsammans - en rolig film som lockar till många skratt. När filmen är slut stänger vi av TV:n, myser lite med katterna och gör oss iordning för att gå och lägga oss innan vi blir för trötta. Hon lägger sig i min säng en stund och ligger och pratar innan hon går till sitt rum. Jag plockar upp min bok och läser något kapitel innan jag är så trött att jag släcker lampan och somnar. Brevid mig i sängen ligger två svart/vita katter och spinner högt.


På morgonen vaknar jag som vanligt ganska tidigt (men inte klockan fem som Figaro vill att jag gör - varje morgon, även lördagar!). Det är lite disigt ute, men jag tar på mig sköna kläder och skor och ger mig ut på en promenad ner till havet. Jag går längs med sandstranden och upp på klipporna. Utåt havet blåser det lite mer och jag drar jackan lite tätare omkring mig, men njuter av lukten av salt och lite droppar från havet som blåser upp när vågorna slår mot klipporna. På vägen hem ser jag några vackra stenar som jag tar med mig hem. De kan få bli dekoration i trädgården.


När jag kommer hem gör jag en kopp te och går ut i trädgården en stund. Maxi, Figaro och Kiwi (den kattungen vi ska behålla) följer glatt med mig ut. Där sätter jag mig på trappan och tittar på dem när de jagar vissna löv som blåser runt. Nu är det höst på riktigt. Några träd är helt kala, men på andra flammar det av vackra höstfärger. I helgen ska jag gräva lite i trädgården och plantera ljung och andra höstblommor i krukor. Jag går tillbaka in och börjar förbereda en härlig frukost/brunch med nybakade scones, äggröra, bacon, juice, ännu mer te. Då dottern vaknar betydligt senare än mig är det frukost för henne och lunch för mig, som redan varit uppe flera timmar ;) Jag tänder i vedspisen i köket. Den ger en skön värme, men jag älskar att lyssna på ljudet när veden sprakar och doften av björkved. Den påminner mig om morgnarna i köket hos farmor och farfar när jag var barn. På eftermiddagen går vi upp i skogen och ser om vi hittar några kantareller, så vi kan göra kantarelltoast lite senare. På vägen hem slinker vi in på det mysiga trädgårdscafét/butiken som har höstmarknad.


På kvällen kommer några vänner över. Vi lagar en enkel middag tillsammans, dotterns och min specialitet - pepparkakssoppa, som egentligen är som en vanlig gulaschsoppa fast med pepparkakskryddor i. Mustig och god. Till efterrätt blir det äpplepaj. Efter maten tar vi fram ett spel, och spelar i lag, vuxna mot barn, eller familjevis (vilket brukar vara till dotterns och min fördel då hon är så duktig på det mesta ;)). Det blir en rolig kväll med mycket prat och skratt. Där och då bestämmer vi att vi även i år ska ha en adventsfest med julklappsspel då det blev så lyckat förra året. Vi skapar en egen tradition :)


Söndagen blir en dag med att pyssla hemma, både inomhus och utomhus. Solen skiner och på eftermiddagen tar jag en långpromenad längs med havet. Jag går förbi en vän som bjuder in mig på fika. Dottern är iväg med kompisar hela dagen, men på kvällen landar vi båda två hemma och förbereder för en ny vecka.


Veckan som kommer ska bli rolig, och jag ser fram emot den. Måndag och tisdag ska jag arbeta med arbetslagsutveckling, vilket alltid är så givande. Onsdag är jag ledig och har som vanligt yoga på morgonen för att senare på dagen njuta av massage. Jag har en hel "ta-hand-om-mig-själv-dag". Torsdag har jag handledning hela dagen, och det gillar jag. Det är så roligt att få vara en del av att hjälpa människor att växa och utvecklas. Fredag är en ledig dag denna veckan och jag har bokat in lunch med en vän, och sen ska vi ut i skogen och rida islandshäst. Fort går det när hästarna töltar fram genom skogen. Helgen är en arbetshelg då jag ska ha ännu en kurs med Balans och harmoni i livet. Tio entusiastiska människor som under hela helgen ska arbeta med verktyg till att leva ett liv med harmoni i kropp, själ och hem. Det ger mig så mycket energi att arbeta med människor på det sättet, även om det även tar på krafterna. Veckan avslutas i lugn och ro ensam hemma med katterna och läsa en stund.


En sån vecka är livskvalitet för mig - njuta hemma, umgås med familj och vänner, äta gott, nära till naturen, nära till havet som jag kan titta ut över i evigheter utan att tröttna, mysa med djuren, pyssla i trädgården, vackra gårdsbutiker och trädgårdscafeér där jag gärna stannar till, arbeta med det jag brinner för, känna meningsfullhet, vara med när människor växer och utvecklas.


Lite av det ska jag försöka få till denna helg ;)) Livskvalitet är den upplevda känslan av att leva ett gott liv.


Vad är livskvalitet för dig?

Kommentarer
Postat av: BloggMamman Lifestyleblogs.se

Hittade precis hit från Gizmolinas!

Vilken jättehärlig och inspirerande blogg du har, måste kika runt här inne nu! Ville bara säga Hej! :D

Kram

BloggMamman- en humorblogg om BloggMammor & Mammaliv

2011-10-01 @ 17:21:25
URL: http://bloggmamman.com
Postat av: balansilivet

Vad roligt att du hittat hit! Och kul att veta hur du hittat min blogg ;)



Hoppas du hittar inlägg som inspirerar dig! Kram

2011-10-01 @ 19:57:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0