100 sätt att rädda världenEn intressant, och viktig bok, som jag hittade på biblioteket sist jag var där, 100 tips på hur du kan leva mer klimatsmart. Här kommer några exempel jag gillade:


- Köp kvalitet. Shoppa få men bra saker som håller länge. Köp inget som inte ser ut att gå sönder snabbt. Köp inget du riskerar att tröttna på. Släng bara uttjänta saker. Var beredd på att betala mer, men mycket, mycket mera sällan. Det är ett stort resursslöseri med allt som köps, och så gott som omedelbart går sönder, för att sedan slängas.


- Se en älg. Välj att ekoturista på hemmaplan. Det finns spa i var och varannan fjälldel, gourmetkockar och kvalitetsmärkta arrangörer av ekoturism. Även på närmre håll finns äventyr och avkoppling. Ta bussen till ett trevligt vandrarhem, paddla i närmaste vattendrag, gå längs kusten och se var du hamnar.


- Ät en älg. Skogen är full av ekologiska djur som fött upp sig själva utan kraftfoder, konstgödsel, traktordiesel och uppvärmda lokaler. Lär dig därför att tillaga vilt.


- Sporta grönt. Jogga hellre iväg från hemmet än ta bilen till gymmet. På samma sätt är längskidåkning mindre energislukande än utförsåkning i pistade backar, orientering är resursmässigt skonsammare än golf, fotboll snålar mer med resuserna än ishockey.


- Ät hummer. Ät krabba. Ät musslor. Ät fisk. Njut av havets delikatesser, men gör det med förstånd. Rovfiske hotar många arter, så var försiktig med att välja bla torsk, tonfisk, haj och hälleflundra.


- Låt din trädgård vara lagom. Sköt trädgården miljövänligt, se över förråden med bekämpningsmedel. Fundera på om de verkligen behövs. Fundera över din maskinpark. Måste du ha alla dessa saker som viner och tjuter? Kan du göra en del manuellt, med handjagad gräsklippare, häcksax och sekatör? Prova att byta inställning. Det andra kanske uppfattar som vildvuxet kan du benämna som en fristad åt fjärilar, småfåglar, igelkottar och andra djur.


- Var inte standby. Stäng av de elektriska prylarna som inte används.


- Tvätta och diska smart. Fyll maskinen innan du kör den. Välj ekonomiprogrammet. Överdosera inte. Välj en lägre temperatur.


- Sänk temperaturen. Sänker du värmen med två grader, sparar du 140 kilo koldioid...och 1.500 kronor!


- Bejaka årstiderna. Ät jordgubbar på sommaren, kåldolmar på hösten, svenska äpplen på vintern och nässelsoppa på våren. Vandra på våren, bada på sommaren, paddla på hösten och åk skidor på vintern. Att vända på årstiderna, oavsett om det gäller mat eller aktiviteter ger en ökad förbrukning av fossila bränslen.


- Planera dina inköp. Ta inte bilen i onödan när du ska handla. Handla mer sällan, eller ta cykeln (eller gör som jag - stanna vid mataffären på väg hem från jobbet ;))


- Vägra direktreklam. Det går åt stora mängder träd, tryckfärg och energi för att tillverka och distribuera all direktreklam. Sätt en nej tackdekal på brevlådan så slipper du 50 kg årlig reklam. Ringer du även till Nix addressat slipper du även adresserad reklam.


- Undvik plast. Plast görs mest av råolja och naturgas. PVC-plast innehåller även mjukgörare, ftalater, som kan framkalla cancer, vara hormonstörande, påverka levern och störa fortplantningsförmågan. Välj naturmaterial istället som också åldras vackrare, tex glas, läder, trä, bomull (ekologisk), ull


- Drick kranvatten. Sverige har ett av världens godaste kranvatten. Tappa kranvatten i en tillbringare, lägg i några gurkskivor, apelsinskivor, frysta hallon, myntablad. Enkelt, gott, vackert, billigt och mycket mer miljövänligt.


- Använd biblioteket. Att låna böcker, skivor eller filmer är resurssparande på alla sätt, även för miljön :))


- Må bra. Din hälsa är viktig, både för dig själv, men även ur miljösynpunkt. Sjukvården slukar stora resurser. Genom att äta rätt, röra på dig är enkla sätt att hålla sig frisk. Din hälsa påverkas mer av vad du gör varje dag, 110 vakna vardagstimmar än de två timmer per vecka du tillbringar på gymmet.


- Städa som förr. Använd gamla beprövade metoder som tex ättika eller citronsyra för att ta bort beläggningar på taoalett eller kakel, vinäger för att ta bort bläckfläckar, diskmedel för att rengöra fönster,  såpa för ugnen. Du klarar dig väldigt bra med bara diskmedel och såpa. Ta även för vana att använda sopborste ibland så slipper du ljudet av dammsugaren  samtidigt som du sparar ström.


- Konsumera mindre. Långeneriglampor, ekokläder, A-klassade vitvaror, kravmärkt kaffe etc är jättebra men det bästa sättet att spara på miljön är att helt enkelt konsumera mindre! Inte köpa nya kläder hela tiden, även om de är gjorda av ekobomull, inte köpa ny bil ideligen, även om det är en miljöbil, inte skaffa en dator till även om den är miljömärkt. Den 24 november är "En köpfri dag", men inför flera köpfria dagar i veckan!


- Reparera. Laga istället för att köpa nytt.


- Köp begagnat. Att gå på loppis, handla på auktion, kolla på nätsajter som Blocket är ett bra sätt att återanvända saker.


- Respektera och observera. Du är en del av naturen. Besök en nationalpark eller ett naturreservat, så att du kan säga ifrån nästa gång någon vill exploatera och ta bort grönområden. Fundera även på hur du bäst smälter in, tar del av, uppfattar och uppskattar naturen.


- Vänj barnen vid naturen. Bygg kojor, paddla, tälta, vandra, plantera buskar, spika fågelholkar, bo till fladdermusen, hus till igelkotten, skaffa en utflyktsplats dit ni går och fikar. Vänj barnen vid att vara ute. Vänj dem vid att naturen är värd att vara i och värd att bevara.


Detta var några av de 100 tipsen som jag gillade, och som är lätta att ta till sig. Dessa tips ligger väl i linje med både Simple living, Feng Shui och Mindfulness ;)) 


Hemma har jag även denna bokenKommentarer
Postat av: Irene

Du ville vara med på matstafett... flytta hit till vår lilla by då ;-)

2011-10-31 @ 13:01:40
URL: http://fengshuiblogg.blogspot.com
Postat av: balansilivet

Ja, dottern såg en jättefin gård som hon ville köpa på Hemnet för ett tag sedan, som låg någonstans utanför Härnösand ;)

2011-10-31 @ 13:22:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0