Bo på landet ger hälsa

I senaste numret av Livet på landet, som för övrigt är en ganska ny tidning som jag fullkomligen älskar då den skriver om allt som jag tycker om, skriver de om att livet på landet gör oss friska. Det finns massor av forskningsrapporter som visar på det.


1. Du lever längre. En brittisk studie visar att du genom att bo i en lantlig och mer fridfull miljö lever två år längre än genomsnittet. En annan studie visar att om du bor i en storstad förkortar luftföroreningarna livet med ett halvår i snitt.


2. Du blir sällan deppig. Flertalet studier visar att man löper mindre risk att drabbas av flera psykiska sjukdomar som depression, ångest och schizofreni om man bor på landet. Orsaken tros vara att man slipper typiska storstadsfenomen som buller, trängsel, trafik och en del annat, samtidigt som naturen och lugnet på landet främjar det psykiska välbefinnandet. Vi mår bra av att vara nära naturen helt enkelt.


3. Ditt hjärta mår bättre. I storstäder finns det både buller och högre halter av luftföroreningar med många olika partiklar i luften, vilket har visat sig ökar risken för både högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar medan tystnaden och lugnet på landet är mer hälsosamt.


4. Din hjärna mår bättre. I en ganska ny studie visade det sig att människor som bodde på landet klarade av stress bättre än stadsmänniskor. Under studien, med ökade stressmoment, magnetröntgade man samtidigt hjärnan och det visade sig att hos stadsborna förekom en ökad aktivitet i amygdala, som aktiveras vid stress, hot och fara. Intressant är också att man kunde se samma förändringar i hjärnan som hos psykiskt sjuka. Staden, med allt vad det innebär, ger med andra ord förändringar i hjärnan.


5. Du kan äta nyttigare. Det är lättare att få tag på närodlad och ekologisk mat på landet, nära producenterna, eller så kan man odla själv. Man kan även ha egna djur som hönor eller ha nära till skog och sjöar där man kan fiska, jaga, plocka svamp eller bär.


6. Du blir lyckligare. I en undersökning, gjord av LRF Lantbrukarnas Riksförbund, visade det sig att boende på landet, kanske det främst var bönder som svarade det framgår inte helt tydligt, var lyckligare än genomsnittet och mer nöjda med sitt kärleksliv och familjeliv.


7. Dina barn mår bättre. På landet är det lättare för barn att leka utomhus i naturlig miljö, som tex i skogen. Man skriver också om att det finns teorier att den stora ökningen av uppmärksamhetsstörningar hos barn idag kan förvärras av för lite lek i naturlig miljö.








Ja, det bekräftar ju bara att min önskan om att hitta ett liknande hus som på den översta bilden, gärna med en liknande utsikt som på den nedre är hälsosamt och bra för både mig och dottern ;) Om det dessutom innebär att vi kan leva ett enklare liv, med mindre ekonomiska "måsten" så stärker det än mer den hälsosamma aspekten. Det tråkiga är att det är svårt att göra det i Göteborgsområdet för här finns det inte hus i den prisklassen som gör det möjligt med ett enklare liv. Däremot har jag hittat flera intressanta hus i rätt prisklass i Skåne, så min plan att så småningom flytta till Skåne kan också ge bättre ekonomiska möjligheter till ett liv med Simple Living.


 

Tidningen Livet på landet startades förra året och har kommit ut med 4-5 nummer, vilka jag gärna går tillbaka till och bläddrar i. Det är så inspirerande att läsa om människor som har tagit steget och skapat sitt drömliv på landet. LRF, som ger ut tidningen, beskriver den så här:

I tidningen Livet på landet får du möta spännande människor som älskar livet på landet. Några av dem har länge letat och till slut hittat sitt drömställe, andra drömmer och längtar fortfarande. På landet finns framtiden och många möjligheter till ett nytt liv, kanske med ett eget företag hemma på gården. Det kan du läsa om i tidningen.
Livet på landet är också en praktisk tidning som innehåller massor av gör det själv-tips för hela familjen: Stick- och virkbeskrivningar, snickartips, roligt pyssel och byggnadsvård.


Våra läsare vill ha ett skönare liv i ett lugnare tempo närmare djur och natur. De gillar att arbeta i trädgården, umgås med djuren och fixar gärna med hus och hem. Att baka och att laga mat är också något som våra läsare gillar så tidningen innehåller alltid härliga recept.

 


Kommentarer
Postat av: Annika

Jag tror verkligen att vi mår bättre om man har möjlighet att bo på landet eller iallafall i en mindre ort. Men det passar ju inte alla. Hoppas att du hittar ditt drömhus. Det finns där nånstans.

2012-01-23 @ 10:23:25
URL: http://badtant.bloggo.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0