Livsenergi

För att skapa ett harmoniskt och balanserat hem, där det känns skönt att vara är det viktigt att energin kan röra sig i hela hemmet. På kinesiska heter energi qi, vilket är den benämningen som används inom Feng Shui.


Inom Feng Shui är energin, qi, ett centralt begrepp. Det finns både dålig och bra qi, och syftet med Feng Shui är att eliminera den dåliga energin och fylla hemmet med bra energi.


Energin kan bli trög, vilket beror på att vi samlar på oss bråte som blockerar energin och hindrar den att flöda. Det kan handla om övermöblerade rum, överfulla skåp och lådor, trånga rum som gör att det är svårt att röra sig, tidningshögar, sopor, tomma kartonger. Det bästa för att få bort trög energi är att börja rensa. Röj i skåp och lådor, töm papperskorgar och sophinkar ofta, ha inte överfulla rum utan ge energin möjlighet att röra sig.





Qi kan även bli unken, vilket kan uppstå när vatten står still. Ni vet hur det luktar när vatten står stilla en längre stund, som tex i en blomvas eller i ett vattendrag. I badrummet är det lätt att qi blir unken, i golvbrunnar och avlopp (själv ska jag ta och rensa avlopp i helgen, inget jag ser fram emot men jag har märkt att det är dags). Sophinken och toaletten är andra områden där qi lätt blir unken, och det är viktigt att hålla rent på dessa ställen, och även att stänga toalettlocket :)


Stillastående qi blir det i områden som inte används (ytterligare en anledning till att inte bo i för stora hus ;) Över huvudtaget i områden där det sällan rör sig någon blir energin stillastående, i korridorer, i förråd, men även i hörnen.


Stillastående, trög och unken energi är i ena änden av spektrumet, men energin kan även gå för snabbt. Rusande qi talar man om i Feng Shui där energin rör sig för snabbt, tex i långa korridorer, mellan dörrar och fönster och här behöver energin istället bromsas upp tex genom växter, en möbel, belysning - något som gör att energin stannar kvar.


I ett överbelamrat rum kan energin bli orolig. Det finns för många saker som pockar på uppmärksamhet. Röra kan också ge upphov till orolig qi.


Vassa och kantiga saker ger upphov till vass qi. Istället för vassa hörn på tex bord ger det en mer harmonisk känsla med rundade hörn. Runda former överhuvudtaget känns tryggare än vassa och spetsiga. Därför bör tex knivar aldrig placeras synliga i köket!


En annan form av negativ energi är nedåtgående qi. Nedåtgående qi kan komma från tex tunga, hängande föremål, takbjälkar, hyllor eller tunga tavlor, trappor, snedtak.


Det här var exempel på negativ energi, som man kan åtgärda på olika sätt. Det finns även olika sätt att föra in en positiv energi, att stärka qi i hemmet. En första sak att tänka på är hur entré och hall ser ut. Finns det blockeringar här är det svårt för energin att överhuvudtaget ta sig in i hemmet. Men det finns också olika saker man kan tänka på som stärker energin


* Ljuset är viktigt. Både naturligt ljus från fönster och belysning är viktig ljuskällor. Den absolut starkaste energikällan är solen, men att arbeta med artificiellt ljus är också viktigt. Andra sätt att förstärka ljuset kan vara med speglar, levande ljus, eldstäder.





* Rörelse och liv är centralt. Rörelse kan vara så mycket, en gardin som fladdrar i fönstret, en mobil som snurrar i taket, en vattenfontän, glas eller kristaller som återger solljuset, djur och människor naturligtvis (tänk vad mycket rörelse jag har hemma överallt med fyra katter som springer runt :)). Rörelse uppstår också när vi flyttar om saker, när vi rensar och gör om.


* Ljud är också en form av rörelse. Ljudvågor som rör sig i rummet. Tänk vad vi blir påverkade av ljud. Musik tex kan både vara avkopplande och uppiggande.


* Att använda naturmaterial är stärkande för qi, levande växter, vackra blommor i en vas, stenar, snäckor, drivved


Sen finns det ju de vanliga chiförhöjarna; rensa, röja, städa och vädra så ny luft fyller hemmet ;)


Själv ska jag förbättra energin i mitt hem i helgen genom att dels rensa avloppet, slänga ut granen och tallkvistarna och bli av med det stillastående vattnet. Istället ska jag släppa in ny energi genom att tvätta fönstren i vardagsrummet för mer ljus och köpa nya, fräscha blommor bla årets första tulpaner :) Nu är julen slut för oss och den första vårkänslan ska få infinna sig!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0