Lycka är att ha katt

I en gammal tidning från februari (håller på att läsa ikapp tidningar jag inte har hunnit med tidigare) läser jag en intervju med Hanna Hellquist, som var programledare för TV-programmet Jakten på lyckan tidigare i år. I programmet skulle hon prova olika vägar till lycka. Hon provade lyckomat, skratterapi, välgörenhet, simma med delfiner och mycket. mycket mer.


På frågan vad som gör henne lycklig svarar hon bra jobb, vänner och katt. Sociala relationer är viktigt för oss, för vårt välmående. Det visar alla forskning. Människan är en social varelse, som inte mår bra av att vara avskuren från relationer med andra. Så den punkten är viktig.


Bra jobb då? Ja, forskningen har visat att det är viktigt att känna att man har ett mål och en mening med livet. Arbetet kan vara en väg för att uppnå det. Arbetet innebär oftast även ett viss mått av relationer. Att trivas på sitt arbete, med sina arbetsuppgifter och med sina arbetskamrater tror jag är en viktig del i att känna välbefinnande och livstillfredsställelse.


Lycka är att ha katt. Ja, att ha djur tror jag också ökar känslan av välmående. Katt, hund eller häst är de djuren jag tycker mest om. Att ha mina två katter innebär att jag aldrig är ensam. Att klappa en katt som mjukt trycker sig mot en, spinner och lägger sig väl tillrätta i knät ger mig lyckokänslor. Likaså att stå i stallet och klappa hästen över den mjuka mulen, känna den varma andedräkten puffa i handen och se hur hästen njuter av att bli klappad är också ett sånt tillfälle. Både för djuren och för oss ger klapparna en dos av måbrahormonet oxytocin. När vi klappar ett djur går även hjärtrytmen ner och vi blir lugnare och mer avstressade.





Mina små lyckopiller ;)






Kommentarer
Postat av: Inger

Hej och tack för en bra blogg. Jag har själv två katter som verkligen är mina lyckopiller.

2011-06-19 @ 19:11:15
Postat av: balansilivet

Visst är det härligt med katter :) Min mamma gav mig en magnet som sitter på kylskåpet. Där står "Katter är som chokladpraliner. Det räcker sällan med en". Det stämmer ju.

2011-06-19 @ 19:23:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0