Feng Shui och personlighet

Grunden i feng shui är att sträva efter balans och harmoni, både i den yttre världen och i den inre. För mig som psykolog, och som har läst en hel del om personlighetspsykologi, är det mycket intressant att se på personlighet med feng shui-glasögonen på.


Enligt feng shui, och andra gamla kinesiska läror, sägs det att hela universum är uppbyggt kring de fem elementen; trä, eld, jord, metall och vatten. Så även vi människor. Grundtanken är att dessa fem element ska vara i balans med varandra, och när de är i balans upplever vi större harmoni. Varje element har en inneboende energi, och när du studerar de fem elementen märker du säkert att du dras mer mot ett element, och att du har mer egenskaper förknippade med det elementet.


Trä

Träenergin är riktad uppåt och framåt. Tränenergin är som starkast på våren, då allt i naturen ska väckas till liv. Den är även förknippad med tidig morgon. Träelementet är piggt, energiskt. Allt växande symboliserar träelementet, och behöver du mer kraft och energi är skogen rätta stället. Grön färg är också kopplad till detta element.


När träelementet är i balans ger det just en energikick, vital, alert, aktiv, målmedveten och med framåtanda, men blir det ett överslag av trä kan du bli irriterad, otålig, hetsig. När träelementet saknas, eller får för lite utrymme, händer inte mycket alls. Känner du igen dig i träelementet är det viktigt att få utlopp för det aktiva genom motion, men glöm inte bort att det även behövs vila för att skapa balans
 

Eld
Eldenergin är utåtriktad, glädje, lek, mod, passion med en puls i livet. Den får oss att släppa loss, ha roligt och ta för oss i livet. Om eldenergin behöver förstärkas tänk ljus, tänd lampor, stearinljus, använd färgen röd eller lek med djur. Alla dessa saker symboliserar eldelementet. Om det blir överslag av eldelement kan det bli för mycket av allt roligt, allt skratt, all lek. Då behöver det balanseras upp med lugna aktiviteter och färger. Långa, lugna promenader, meditation, mjuka färger som inte pockar på uppmärksamhet


Jord

Jordelementet står för lugn och stabilitet. En jordpersonlighet är omhändertagande, lugn med en stark förankring. Hösten och eftermiddagen är jordelementets tid. Livet saktar ner. Om jordenergin blir för dominerande kan vi stagnera, ha svårt att komma igång, bli grubblande och lite vemodiga. Precis som våren och hösten är varandras motsatser, är trä och jord detsamma. Blir jordelementet för tungt kan det lättas upp med mer av träelementet. Behöver vi däremot mer av jordenergin för att känna trygghet och stabilitet är öppna ytor, som åkrar, ängar, öppna landskap rätta ställen att söka sig till. Brunt, beige, dova gula färger är färger som hör till jordelementet.


Metall

Metallelementet är en energi som får oss att bli fokuserade. Det är även förknippat med ordning, struktur, sätta gränser, koncentration. Om du behöver mer av metallenergin är berg och färgen vit förknippade med detta element. Om metallelementet får för stort utrymme kan du däremot bli väl rigid, kontrollerad och inåtvänd. Behöver du bryta den dominansen är det bra att föra in mer av eldelementet.


Vatten

Vattenelementet har ett flöde, en flexibilitet, rör sig fritt och har en mjuk rytm. Ställen i naturen med starkt inslag av vattenelementet är hav, sjöar, bäckar - ja, alla vattendrag. Du kan även ha vatten hemma om du behöver mer av denna energi, genom att ha akvarium, vattenfontän eller använda svart eller mörka färger, speglar eller glas. Får du för mycket av vattenenergin kan det få dig att tappa fotfästet, eller ge upphov till osäkerhet och ångest.


Elementen påverkar varandra och du kan förstärka ett element genom att tillföra ett annat elementet, men du kan också reducera ett elements påverkan genom att tillföra annat element

Trä ger näring åt eld
Eld ger näring åt jord
Jord ger näring åt metall
Metall ger näring åt vatten
Vatten ger näring åt trä

Men du kan även reducera kraften hos ett element

Trä kapar jord
Eld kapar metall
Jord kapar vatten
Metall kapar trä
Vatten kapar eld

Kommentarer
Postat av: Carina

Oj känner igen mig i elementet trä.Helt klockrent.Är nog en genuin träskalle.

2011-06-26 @ 22:22:29
Postat av: balansilivet

Haha, en träskalle kan ju vara bra ;))) Hoppas du haft en bra midsommar!

2011-06-27 @ 14:36:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0