Att köpa och att ha
Den största miljöboven i Sverige är faktiskt all mat vi slänger bort. Nästan en fjärdedel av all inhandlad mat åker i soporna. För en tvåbarnsfamilj innebär det ca åttatusen per år. Som bara kastas bort. Att titta över den nödvändiga konsumtionen, dvs matinköpen är en bra början. Börja veckohandla, och handla efter inköpslista så du undviker impulsköp. Sluta kasta bort åttatusen per år, på mat du köper men som ingen äter.
"Att ta makten över dina inköp är grunden för all nerväxling". Smaka på den meningen igen - att ta makten över dina inköp är grunden för all nerväxling. Det är du själv som fattar besluten. Att handla med barnen med brukar bli en dyr historia, så det bästa är att handla utan barn.
Kläder är en annan stor utgiftspost och vi svenskar handlar kläder för mer än sextio miljarder kronor varje år. Det är en stor industri. Om man dessutom lägger till skor och accessoarer blir det tretton miljarder till. Här finns det mycket pengar att spara in på om du vill leva ett enklare liv. Ett sätt är att handla second hand. Det behöver inte betyda att du klär dig i omoderna kläder. Idag finns det nästan nya kläder att hitta till bra pris på tex Tradera.
Reor kan vara luriga där du kan handla mer än vad du har tänkt, och ibland varor som du efteråt inte kan förstå hur du kunde köpa, bara för att man tror att man gör ett fynd. Reor är kanonbra för att köpa sådant du ändå hade tänkt köpa, men inbjuder lätt till impulsköp.
När du handlar kläder är det bättre att köpa bra kvalitet, som är lite dyrare, än att köpa billiga saker av sämre kvalitet. Det svider lite när du handlar, men om du tar hand om dina saker på ett bra sätt håller dom länge, och blir billigare i längden.
Ibland kanske du inte ens behöver köpa det du behöver. Finns det någon du kan låna av? Går det att hyra istället för att köpa? Kan du byta tjänster med någon?
Att äga saker kostar både tid och pengar. Boendet ska städas, huset ska underhållas, bilen ska repareras osv osv. Det tar tid att sköta och underhålla saker, och ofta kostar det pengar också. Har du för mycket saker? Är det sakerna som äger dig, istället för tvärtom? En bra början är att börja rensa bland det du redan har. Finns det saker du kan använda på ett annat sätt? Finns det saker du kan göra dig av med? Hur tar du hand om saker du äger? Det är en bra investering att putsa skorna, klacka om dom i tid, laga hål medan de är små. Tar du väl hand om dina saker håller de längre och du behöver inte köpa nytt.
Jag tycker verkligen om det du skriver, detta inlägget och särskilt det här om hur mycket mat vi köper som vi sedan slänger är ju förfärligt. Jag har själv lite svårt att planera mina matinköp och det blir ofta flera köp i veckan. Jag vet att jag borde göra matlista för hela veckan och veckohandla men jag förstår inte vad det är i mig som gör att jag så sällan gör detta? Vad tror du?
Kram
Att ha rutiner är en grund för att skapa struktur. För en del människor är det lätt och en del av deras personlighet, och kan ibland gå lite för långt i sina rutiner så det nästan blir tvångsmässigt. För andra kräver det en större ansträngning. Att göra en förändring och börja göra saker på nytt sätt kräver just ansträngning. Det kan göra att man har en tröskel att komma över. Men som i alla förändring gäller det att ta sig förbi den tröskeln. Helt enkelt bestämma sig för att göra på ett nytt sätt, ända tills det blir en vana. Att göra en matlista behöver inte vara så jobbigt eller svårt som man kan tro. Om ni är flera i familjen kan varje familjemedlem få bestämma en av veckans rätter. Sen kan ni sätta er och titta i en kokbok, eller tex på ica.se eller någon annanstans där det finns samlat recept och även färdiga veckomatsedlar. Bestäm sedan vad ni ska äta i veckan, skriv direkt upp på en lista vilka ingredienser som behövs, och handla efter den. Ett annat sätt är att få färdiga veckomatsedlar hem, tex från Linas matkasse för att få inspiration, nya recept och komma igång med tänket kring veckomatsedel.
Lycka till! Kram
Det handlar nog precis om det du beskriver att jag måste anstränga mig och faktiskt prioritera att göra en veckomatsedeloch se till att det blir en rutin. Mycket av hur våra liv ser ut beror väl på vad vi prioriterar och hur vi sedan håller fast vid det som är bra för oss, att helt enkelt ta ansvar för våra liv. Så nu ska jag göra matsedlar för veckan och storhandla. Tipset om icas hemsida var jättebra, tack så mycket för din kommentar! Kram =)
Vad bra ;) Ett annat bra tips för att få inspiration är www.veckomatsedel.se