Inga sommarkatter!!

Skolavslutningarna har varit i hela landet, och alla skolbarn har nu sommarlov. Midsommar är på fredag, och efter det börjar många sin semester. Kanske åker ni iväg till landet och tänker tillbringa några sköna sommarveckor där. Barnen tjatar om att få ha djur, vilket de flesta barn vill. Kanske ger du efter för barnens tjat och tänker att ni kan ha en katt de veckorna ni bor på landet. När sommaren lider mot sitt slut är det många katter som inte förstår vad som har hänt. Under flera veckor har de haft trygghet, kärlek, omtanke, fått mat och haft några som har brytt sig om dom. Plötsligt är allt det borta. Om ni skaffar en kattunge på 8-12 veckor (den ska vara 12 veckor innan den tas från mamman, men alla följer inte det) är den fortfarande en mycket liten unge några sommarlovsveckor senare. Den har inte en chans att klara sig på egen hand. Skaffa inga djur om ni inte kan ge den ett permanent hem! Katter är inga gosedjur, och om ni inte har möjlighet att ge katten ett riktigt hem - låt även bli att ge den ett sommarhem. Min önskan är att det inte fanns något som kallas "sommarkatt".


Det föds så många oönskade kattungar, så ni som har katter boende hos er, ta er "omaket" och den förhållandevis lilla kostnaden och låt veterinären kastrera både honkatter och hankatter. Våra två älskade katter är två kattungar som hade tur. Någon hittade dom och lämnade in dom till ett katthem, där vi sedan adopterade dom. Men det är bara en bråkdel av alla lämnade katter som har den turen. Vår lilla Maxi har fått sitt namn för någon hittade henne på ICA Maxis parkering när hon var superliten. Jag har hört olika bud, men någonstans mellan fyra och sju veckor gammal var hon då. Vår kattpojke Figaro är en annan hittekatt, som bara var några veckor äldre när han och hans syster hittades.


Små kattungar är bedårande söta, mjuka och fluffiga som dom är, men dom behöver ett riktigt hem. Jag har även hört att det börjar bli vanligt med sommarkaniner, som sedan släpps ut när sommaren är över. De har inte en chans att klara sig.

Vill barnen klappa och gosa med katter, kan man besöka katthem. Volontärerna, som gör ett kanonjobb, har mycket att göra med skötseln, och hinner inte gosa med djuren så mycket som de skulle behöva. Därför är besökare ofta välkomna, som kan ge av sin tid och sin kärlek. Vi var och hälsade på katthemmet där våra katter kommer från, i Lerum, strax efter vi hade fått hem våra katter. Där hade de en kull med kattungar som bara var fyra veckor gamla. De hade hittats i ett dike. De behövde vänjas vid människor och behövde mycket kel och omsorg. Gissa var dottern befann sig hela besöket?Visst är de bedårande söta, men vill du ha en katt - ge den ett permanent hem. Ett hem där den kan få kärlek, omsorg och ett bra liv. Året runt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0